Honda uskoro bez dizel motora u Europi

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Za malo više od godinu dana Honda prestaje s ponudom dizel motora u svojim automobilima, barem na europskom tržištu, a razlog tome su sve strože norme o ispušnim plinovima, ali i sve manjom potražnjom za dizel motorima, a fokus će se prebaciti na elektrifikaciju čitave game.

Prema planovima, do 2025. godine Honda želi elektrificirati cjelokupnu ponudu svojih modela na europskom tržištu, a već sad je dostupna Honda CR-V u hibridnoj izvedbi, koja je zamijenila dizelsku izvedbu.

Tu je i potpuno novi gradski model e koji uskoro stiže na tržište, a sljedeće godine na tržište dolazi i nova generacija Jazza, koji će se nuditi isključivo u hibridnoj izvedbi. Osim toga, Honda u sljedećih 6 godina želi smanjiti broj varijacija izvedbi za trećinu, te smanjiti troškove proizvodnje za 10 % na globalnoj razini.

Honda je već najavila planove o zatvaranju tvornice u Swindonu u Velikoj Britaniji tijekom 2021. godine, gdje se proizvodi Civic i Civic Type R, a nakon toga će prestati i proizvodnja Civica u sedan izvedbi u Turskoj.

Izbacivanje dizel motora na europskom tržištu je već napravila Toyota prošle godine, a istovremeno su najtraženiji modeli dobili svoje hibridne izvedbe. S druge strane, u BMW-u smatraju kako će dizel motori proizvoditi i biti traženi i sljedećih dvadesetak godina.