2 milijuna čistih km s Toyotom Mirai

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Dosegnuta su dva milijuna! Njemački startup za zajedničku vožnju CleverShuttle je prevalio preko 2,2 milijuna kilometara bez ispuštanja štetnih plinova tijekom 24 mjeseca, a u tom periodu prevezeno je  567.000 putnika. Za projekt se koristi 45 limuzina Toyota Mirai s pogon na vodikove gorivne članke (Ukupna potrošnja vodika 0,76 kg/100 km, ukupna potrošnja struje 0 kWh/100 km, ukupna emisija CO2 0 g/km). Dok je za dosezanje prvih milijun kilometara trebalo 15 mjeseci, CleverShuttle je dosegnuo drugi milijun za samo deset mjeseci.

CleverShuttle, uz sudjelovanje Deutsche Bahn kao dioničara od 2015., prvenstveno koriste ljudi zainteresirani za tehnologiju i očuvanje okoliša, koji se žele prevoziti uz neutralni CO2. Vožnje je moguće rezervirati putem aplikacije, nakon čega automobil pokupi stranke na željenom mjestu i vozi ih do željenog odredišta. Grupiranjem putnika koji se kreću u istom smjeru, ova usluga mobilnosti osigurava niske cijene, i do 40 posto jeftinije od konvencionalnog taksija.

Suradnja je započela u rujnu 2017. s početnih 20 vozila s gorivnim člancima Toyota Mirai, u Hamburgu. Gorivo se nalijeva na stanicama H2 MOBILITY, koji je joint venture ustanovljen radi širenja nacionalne vodikove infrastrukture. Zahvaljujući visokoj razini svakodnevne praktičnosti i pouzdanosti, prva limuzina na svijetu na pogon vodikom, CleverShuttle je povećao flotu Toyote Mirai na 45 vozila koji se sada koriste u Hamburgu, kao i u Münchenu i Stuttgartu.

Toyota Mirai je predstavljena 2014., a u Njemačkoj je dostupna od 2015. Naručiti je mogu fizičke i pravne osobe. Kao vozilo sa samog vrha ponude, ova limuzina dužine 4,89 m s pogonom na vodik - gorivne članke nudi svojim putnicima minimalni utjecaj na okoliš i maksimalnu udobnost zahvaljujući četiri zasebna sjedala.

Mirai, koji ne ispušta štetne plinove u atmosferu, treba samo vodik kao pogonsko gorivo, koji se pretvara u električnu energiju u gorivnim člancima, a koja pogoni elektromotor snage 113 kW/154 KS. Tako jedini ispust iz automobila je vodena para. S punim spremnikom goriva Toyota Mirai prelazi do 500 km, dok punjenje goriva traje nešto manje od četiri minute.