Alpine A290_ß: električni hot hatch

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Oba modela, odnosno Renault 5 i konačna verzija Alpine A290 trebali bi se pojaviti sljedeće godine, a do tada će A290_ß nositi "beta" oznaku, što znači da se ne radi o serijskom modelu.

Ostaje za vidjeti što će se iz ovog modela naći i u serijskom, ali kako ističe čelni ljudi marke, izgled je u velikoj mjeri konačan, a serijski model bi trebao zadržati i konfiguraciju s tri sjedala, pri čemu je vozačko sjedalo u sredini, dok su suvozačka sjedala bočno iza.

Sličnu je konfiguraciju prije 30-ak godina postavio Gordon Murray u McLarenu F1  

Svjetlosna grafika u obliku slova X, također bi trebala ostati, a nije sigurno hoće li se zadržati puristička sportska unutrašnjost bez ijednog ekrana, što bi bilo pravo osvježenje u odnosu na postojeće električne modele koji se natječu s veličinama infotainment zaslona.

Također, koncept predviđa funkciju koji će imati svi budući električni Alpine modeli, a to je "gumb za pretjecanje" po uzoru na DRS sustav Alpine A523 Formule 1, za kratkotrajno povećanje snage električnog pogona.

S dužinom od 4,05 m, širinom od 1,85 metara i visinom od 1,48 metara, Alpine A290_ß je (kao i Renault 5) tipičan (električni) mali automobil.

No, pogon baš i nije jer su najavljena dva motora na prednjoj osovini, a iako performanse nisu poznate, vjerojatno će biti ozbiljne.

Do 2026. Alpine planira predstaviti tri potpuno električna modela: uz kompaktni A290, dolazi i električni crossover GT X te električni nasljednik postojećeg modela A110.

Podijeli