Dacia je predstavila koncept Manifesto

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Dacia je predstavila koncept Manifesto, koji je sredstvo za testiranje inovativnih rješenja, a uz to je ekološki prihvatljiv i bogat revolucionarnim značajkama koje će u budućnosti zaživjeti i u serijskim modelima. Treba odmah napomenuti i kako nije riječ o konceptu nekog budućeg modela.

Manifesto mijenja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije iskustvo, a putnici su u izravnom doticaju s okolišem jer nema vrata, prozora ni vjetrobranskog stakla. Tako se putnici osjećaju povezanijima s prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu s vanjskim svijetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, učinkovit i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device (hrv. Ponesi svoj uređaj) omogućuje putnicima da u potpunosti integriraju svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računalom. Taj je sustav već dostupan u nekoliko modela marke te će se nastaviti razvijati u budućnosti.

Uz to, Manifesto donosi još jednu značajku – YouClip, krajnje jednostavan sustav za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme.  A budući da kod Dacije „kul” i „praktično” često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svjetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svjetiljka. Jer zašto biste imali dva svjetla, kada vam jedno pruža sasvim dostatno osvjetljenje?

Koncept Manifesto ima sve prednosti terenca – pogon na sve kotače, velik razmak od tla i velike kotače, a uz to je i vodootporan, jer se njegova unutrašnjost može oprati mlazom vode! Uz to, odvojivi pokrovi sjedala se u trenu pretvaraju u vreće za spavanje, a krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, budući da se njihove prečke mogu konfigurirati na različite načine.

Uz to, namjenska i uklonjiva baterija se puni preko obične utičnice, pretvarajući tako Manifesto u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom. A ovim se konceptom predstavlja vizija vozila s minimalnim okolišnim otiskom, jer je riječ o kompaktnom i laganom vozilu koje time troši i manje energije, a veliki dio karoserije je izrađen od recikliranog materijala Starkle s „pjegastim“ efektom, proizvedenog od obrađenih polimera.

U unutrašnjosti su također upotrijebljeni prirodni materijali, kao što je plutena obloga armaturne ploče. Ukrasni kromirani umetci nisu upotrijebljeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijinim modelima. Bezzračne gume ovog koncepta još su jedna inovativna značajka čiji je cilj zaštita okoliša, a u konačnici i ušteda. Njihovo je temeljno načelo trajnost: te su gume neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo.

Podijeli