Duster je najprodavaniji auto u svibnju

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Domaće tržište je i dalje u porastu, pa je tako tijekom svibnja prodano 4.483 vozila, odnosno 318 vozila više nego tijekom ožujka i travnja. To je dvostruko više nego prošle godine, no i dalje dvostruko manje nego 2019. godine. No lijepo je vidjeti kako se tržište budi. Najveće iznenađenje je dolazak Dacije Duster na vrh ljestvice najprodavanijih, a prodano ih je 164, jednako koliko je Škoda prodala Octavia. Rezultat je to povoljne cijene početne izvedbe Dustera s plinskom instalacijom koja se nudi po cijeni osnovnih modela gradskih automobila. Treće mjesto je zauzela Vitara sa 160 prodanih primjeraka, a slijede Volkswagen T-Roc (135 kom) i Renault Clio (133 kom). Ostatak top 10 ljestvice čine Renault Megane (121 kom), Volkswagen T-Cross (103 kom), Opel Corsa (101 kom), Suzuki Swift (99 kom) i Kia Stonic (94 kom).

Zanimljivo je da je od 20 najprodavanijih modela čak 12 SUV vozila,a značajni rast prodaje u odnosu na prošli mjesec ostvarile su posebno marke Renault, Dacia, Mazda, Hyundai, Mercedes, Seat, Kia, Suzuki no nevjerojatno je da prodano gotovo 50 % više novih BMW vozila naspram Citroena, koji sada nije čak ni među prvih 10 brendova po popularnosti i nedostatku želje hrvatskih vozača da ga imaju u svojoj garaži. Citroen, kao nekad popularna marka na ovim prostorima, prodaje se i dalje u sličnoj količini kao i Mercedes koji će ga vjerojatno uskoro prestići po mjesečnoj prodaji, a gotovo dvostruko se slabije prodaje od svog francuskog konkurenta Renaulta koji je u prvih 5 mjeseci prodao čak 1198 komada naspram 524 koliko je prodao Citroen. Opel je također kao nekad popularni brand u Hrvatskoj doživio veliki pad prodaje i pozicioniran je tek na 7. mjesto što govori da su se domaći kupci okrenuli nekim drugim brendovima.

Što se marki tiče, najuspješnija je bila Volkswagen (529 kom), a slijede je Škoda (458 kom), Suzuki (363 kom), Kia (329 kom), Dacia (248 kom), Seat (246 kom), Opel (237 kom), Peugeot (212 kom) i Audi (212 kom) te top 10 zatvaraju Hyundai i BMW s po 192 prodana automobila. Gledajući ukupnu prodaju u prvih pet mjeseci, udio benzinaca je 54 %, a dizela 27,4 %, koji su i dalje u padu. No hibridi rastu i sad zauzimaju 14,2 % tržišta, dok modeli pogonjeni plinom čine 3,2 % tržišta. Električni modeli zauzimaju mizernih 1,1 % tržišta s 210 prodanih primjeraka, no vjerojatno će se to promijeniti već na sljedećem izvještaju jer su od lipnja krenuli poticaji za kupnju električnih vozila, a pošto je način dobivanja sufinanciranja pravedniji, očekujemo i veći porast broja prodanih primjeraka.

Podijeli