Električni koncept Renault 5 Diamant

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Ove godine Renault slavi 50. godišnjicu legendarnog Renaulta 5, istinskog simbola pop-kulture koji je u razdoblju od 1972. do 1984. prodan u više od 5 milijuna primjeraka u nekoliko zemalja. Renault je povodom toga pripremio niz događanja, nagradnih igara i aktivnosti na društvenim mrežama. No sada je napravljeno nešto posebno.

Suradnja marke Renault i francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa još je jedno iznenađenje povodom 50. obljetnice kultnog modela. Kako bi je dostojno obilježio, Renault se udružio s istaknutim dizajnerom kojeg je časopis Architectural Digest svrstao među 100 vodećih stvaratelja i predstavnika francuske umjetnosti i obrta. Razgovori koje je Pierre Gonalons vodio s Renaultovim odjelom za dizajn i ukrasne elemente rezultirali su konceptnim automobilom Renault 5 Diamant. Taj električni automobil utjelovljuje Gonalonsovu viziju automobila budućnosti, a u njemu se prožima ono najbolje od dizajna interijera i svijeta automobila.

Pierre Gonalons nadahnuće je potražio u dekorativnoj umjetnosti, a posebice u izradi nakita od dragocjenih metala, što dokazuje nekoliko istančanih i inovativnih detalja. Renault 5 Diamant zadržava prepoznatljiv izgled i oblik izvornog „superautomobila“ koji je 1972. godine prvi put sišao s Renaultove proizvodne linije. Iako je silueta ostala jednaka, štošta se drugo promijenilo. Prvi trag suvremenosti nalazi se ispod poklopca motora: 100 % električni motor.

Uobičajeni dodaci uklonjeni su ne bi li se dodatno naglasili oblik i završna obrada. Prednja i stražnja svjetla imaju oblik dragulja, dok su veliki kotači (koje koncept nasljeđuje iz inačice Alpine) glatko obrađeni i ukrašeni središnjim simbolom sunca, inače vrlo dragim Pierru Gonalonsu. Boja karoserije sastoji se od tri sloja: osnovna ružičasta boja sa zlatnim pigmentima, obojena matiranim lakom koji stvara niz različitih učinaka: od svjetlucavih zlatnih crtica na suncu do plavijih tonova noću.

Unutrašnjost je također dorađena. Oslanjajući se na stručnost Renaultova dizajnerskog odjela i obrtnika uključenih u ovaj projekt, Pierre Gonalons pojednostavio je automobil i pritom zadržao tek nekoliko vrlo specifičnih elemenata. Ručice vrata, podizače prozora i ručicu mjenjača krase udubljeni sferični elementi prepoznatljivo pariškog dizajna zahvaljujući upotrebi pozlaćenog mjeda te nehrđajućih i otpornih materijala. Upravljač je izrađen od mramora i ugljičnih vlakana, a njegov specifičan oblik ne čini ga manje praktičnim za upotrebu. Čak je i ključ automobila posebno obrađen!

Zanimljivo je i kako Renault 5 Diamant obiluje tehnologijom! Osim što je u potpunosti električan, opremljen je senzorom otiska prsta koji omogućuje otključavanje vrata. Kao i sva ostala električna vozila, ima sekvencijalni 3-stupanjski mjenjač (za vožnju prema naprijed, prazan hod i vožnju unatrag). Tri digitalna instrumenta odaju počast urarskom umijeću i pružaju osnovne informacije o brzini, napunjenosti baterije i vremenu. Za navigaciju i multimediju moguće je upotrebljavati vlastiti pametni telefon, koji se može odložiti na namjenski nosač na sredini armaturne ploče.

Renault 5 Diamant izrađen je od vrhunskih materijala koje dobavljaju priznati obrtnici, glasoviti po neusporedivoj stručnosti i izvrsnom rukotvorstvu. Ovaj konceptni automobil baštini i stručnost tvrtke Design et Solution, specijalizirane za proizvodnju neobičnih vozila, koja je sudjelovala u razvoju, sastavljanju i završnoj obradi Renaulta 5 Diamant.

Nekolicina obrtnika koja svakodnevno surađuje s Pierreom Gonalonsom također je pridonijela ovom projektu. Točnije, upravljač i pretinci za odlaganje izrađeni su od francuskog mramora Grand Antique d’Aubert koji je reciklirala tvrtka Minéral Expertise i koji je izliven u cijevi kako bi bio lakši i savitljiviji. Tkaninu kojom su presvučena sjedala proizveo je proizvođač tekstila Métaphores; tkaninu od konjske dlake koja prekriva kontrolnu ploču proizveo je Le Crin, stoljetna ustanova u kojoj se takav materijal ručno tka; vuneni tepih od kozje dlake izradio je Pinton, jedan od posljednjih francuskih tapiserista sa sjedištem u Aubussonu. Na kraju, pozlatu na završnim detaljima automobila, uključujući monogram na poklopcu motora, izradio je Bertin-Aubert, atelje u Parizu poznat po preciznim rukotvorinama.

Podijeli