Jeftinije baterije za jeftinije automobile

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Kako bi zadovoljili rastuće potrebe električnih automobila, Stellantis planira gradnju takozvane gigatvornice u Europi za proizvodnju litij-željezo-fosfatnih (LFP) baterija u sklopu mogućeg joint venturea s kineskom tvrtkom CATL.

U to je svrhu potpisan i preliminarni sporazum između ove dvije tvrtke o dobavi LFP baterijskih članaka i modula za potrebe proizvodnje Stellatisovih električnih automobila u Europi.

U Stellantisu međutim napominju kako još nije donesena nikakva odluka o veličini ili točnoj lokaciji same tvornice te kako oba partnera razmatraju joint venture iz kojeg bi svi podjednako profitirali.

Prvi čovjek globalne nabave Stellantisa, Maxim Picat, naglašava kako će biti potrebno još par mjeseci da se finaliziraju takvi planovi s CATL-om.

Nakon toga bit će potrebno otprilike tri godine da gigatvornica započne s operativnim radom.

Korištenjem LFP-tehnologije omogućit će Stellantisu kvalitetne, izdržljive, ali i cjenovno prostupačne e-automobile u segmentu crossovera odnosno gradskih i kompaktnih SUV-a.

Dobar primjer je novi Citroën  ë-C 3 koji bi zahvaljujući LFP bateriji treba iduće godine startati s prihvatljivih 23.300 eura.

Podijeli