LBX: najmanji Lexus

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Novi Lexus LBX je dizajniran za europske kupce, a koristi Toyotinu GA-B platformu, na kojoj vozi i Toyota Yaris Cross, no unatoč istoj platformi i duljini od tek 419 cm, LBX kvalitetom i profinjenošću jasno pokazuje kako je riječ o premium marci.

Za pogon se koristi hibridni pogonski sustav koji kombinira 1,5-litarski trocilindrični benzinski motor s automatskim CVT mjenjačem te elektromotor. Tu je nova bipolarna nikal metal hidridna baterija, za koju u Lexusu ističu kako je lakša i kompaktnija nego prije te omogućuje brže punjenje i pražnjenje.

To znači više snage za veći elektromotor od onog koji se koristi u Yarisu, za snažnija ubrzanja, a sustav bi u gradskoj vožnji trebao raditi više od 50 posto vremena u električnom načinu rada.

Motor također ima vratilo za uravnoteženje za mirniji rad, a ukupna sistemska snaga pogonskog sklopa je 100 kW (136 KS) te okretni moment od 185 Nm, što omogućuje ubrzanje do 100 km/h za 9,2 sekunde.

Ovaj podatak je za modele s prednjim pogonom, a Lexus će ponuditi i E-Four izvedbu s pogonom na sve kotače, koja će imati dodatni elektromotor na stražnjoj osovini

U unutrašnjosti se LBX može pohvaliti 12,3-inčnom instrumentom pločom te središnjim infotainment zaslonom osjetljivim na dodir veličine 9 inča, dok opcijski nudi i head-up zaslon.

Premium nastup pojačan je obiljem kože i vrlo mekane plastike na armaturi.

Prtljažnik obujma 332 litre u modelu s pogonom na prednje kotače je pristojan, ali se zbog dodatnog motora to smanjuje na 255 litara u modelu E-Four.

Nudi se izbor od četiri modela "atmosfere" uz osnovnu razinu: Elegant i Relax koji se fokusiraju na profinjeni osjećaj, te Emotion i Cool koji imaju sportskiji, dinamičniji karakter.

Elegant nudi unutrašnjost bez kože i dolazi s 18-inčnim aluminijskim naplatcima, dok se Relax fokusira na "luksuzne elemente i vrhunski stil".

Emotion je najsportskija opcija u liniji, s dvobojnim krovom, dok Cool uravnotežuje Emotionovu urbanu, sportsku privlačnost s malo više luksuza.

Vlasnici koji žele svom LBX-u dati personaliziraniji izgled mogu iskoristiti novu uslugu Lexus Bespoke Build. Lexusov pristup kupcu na prvom mjestu daje im slobodu da personaliziraju svoje vozilo detaljima po mjeri.

Obrada po narudžbi omogućuje kupcima promjenu boje sigurnosnih pojaseva i uzoraka veza na presvlakama i boju šavova te ukrase na ukrasima.

Jedna od značajki koja dolazi kao standardna oprema za sve modele LBX je Lexusov sigurnosni sustav+.

Sustav uključuje adaptivni tempomat, pomoć pri prometnoj traci, upozorenje na sudar s autonomnim kočenjem, nadzor mrtvog kuta i upozorenje na poprečni promet, kao i Lexusov e-zasun za otpuštanje vrata i tehnologiju pomoći pri sigurnom izlasku koja će spriječiti putnike da otvore vrata u slučaju opasnosti.

Proširena sigurnost će biti dostupna kao opcija, uvodeći značajke kao što su Front Cross Traffic Alert sustav i Panoramic View Monitor.

Prodaja započinje početkom sljedeće godine.

Podijeli