LF-30 prikazuje viziju budućnosti Lexusa

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Na ovogodišnjem Salonu automobila u Tokiju Lexus je predstavio jedan vrlo zanimljiv koncept LF-30 Electrified, a koji predstavlja viziju izgleda budućih elektrificiranih vozila koje će Lexus predstaviti do 2030. godine. Vizija ''Lexus Electrified'' koja je nedavno predstavljena usmjerena je na temeljni iskorak u performansama, upravljanju i nadzoru vozila, kao i užitku u vožnji - upravo dok se mobilnost u našem društvu nastavlja mijenjati kroz autonomnu vožnju i elektrifikaciju vozila.

Lexus razvija novi, napredni sustav upravljanja položajem vozila i druge tehnologije elektrifikacije kako bi dodatno postigao užitak u vožnji te kako bi iz temelja izmijenio srž luksuznih vozila budućnosti. U tu svrhu Lexus crpi iskustva naučena kroz razvoj temeljnih tehnologija, a osobito tehnologija Lexus Electrified omogućava integrirano upravljanje pogonskim sklopom, upravljačem, ovjesom i kočnicama, čime se ostvaruje krajnji potencijal tehnologije upravljanja elektromotorima koja je razvijena u hibridnim vozilima. Uz ovu tehnologiju možemo upravljati pogonskom snagom kako bismo postigli savršeni položaj vozila za svaku situaciju u vožnji.

Kao sljedeći korak k tom cilju, Lexus planira predstaviti svoj prvi BEV u studenom 2019. – šireći odgovor na potrebe razni područja širom svijeta, uključujući razvoj hibridnih električnih vozila (HEV), plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV), baterijskih električnih vozila (BEV) i električnih vozila s gorivnim člancima (FCEV). Nakon toga, Lexus planira proširiti svoju paletu elektrificiranih vozila - predstavit ćemo prvi Lexus PHEV i novu platformu namijenjenu BEV vozilima početkom sljedećeg desetljeća. Do 2025. Lexus će raspolagati elektrificiranim verzijama svih svojih modela te ćemo stremiti većoj prodaji elektrificiranih vozila nego onih s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Lexus LF-30 je dug 5.090 mm, širok 1.995 mm, visok 1.600 mm i ima međuosovinski razmak od 3.200 mm, dok je težina vozila 1.750 kg. Kapacitet ugrađene baterije je 110 kWh, a dostatna je za doseg od 500 km. Najveća snaga vozila je 400 kW (544 KS) i dostatna je za ubrzanje do 100 km/h za 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 200 km/h.

Elektromotori su smješteni u kotače, kako bi LF-30 mogao imati jedinstven dizajn kojeg upotpunjuju prozori koji se protežu od početka do kraja karoserije, a koje je moguće podešavati, odnosno moguće je potpuno blokiranje pogleda, ali i potpuna prozirnost.

U unutrašnjosti nas očekuje veliki virtualni zaslon kojim se upravlja pokretima ruke, a prikaz podataka o vozilu se prikazuje u virtualnoj stvarnosti. Suvozačko sjedalo je nalik avionskom sjedalu prve klase, a svi prekidači i sklopke su na dohvat ruke, a ispred njega je postavljen veliki zaslon.

Stražnja sjedala koriste tehnologiju umjetnih mišića kako bi se oblikovala prema tijelu putnika te je moguće njihovo podešavanje na razne načine, primjerice nagib ili položaj za odmor, kao i korištenje funkcija upozorenja. Audio sustav Mark Levinson stvara sljedeću generaciju zvučne okoline u kojoj vrlo precizna kontrola zvučnika stvara idealne akustičke prostore za užitak u slušanju glazbe za vozača i svakog putnika, a zvučnici ugrađeni u naslone za glavu ne samo da pružaju optimalni audio doživljaj nego imaju i funkciju suzbijanja šuma koja stvara naglašenu tišinu.

Stakleni krov iznad stražnji sjedala ima funkciju glasovnog upravljanja i zaslon ''SkyGate'' kojim se upravlja pokretom ruke, a koristi AR za prikaz različitih vrsta obavijesti, kao što je realističan prikaz zvjezdanog neba, omiljenih video snimaka, pa čak i navigacije. Nadamo se i kako će neka od ovih funkcija i zaživjeti na budućim modelima.

Podijeli