Najavljen je potpuno novi Nissan Qashqai

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Stiže nam prva najava i fotografije još uvijek zamaskiranog Qashqaija treće generacije. Qashqai je model koji je 2007. godine, kada se pojavio, napravio veliki uspjeh i do sada je prodan u preko 3 milijuna primjeraka. No već sljedeće godine bit će predstavljena treća generacija koja će biti temeljena na novoj platformi Alijanse - CMF-C. Naprednim tehnikama proizvodnje i upotrebe kompozitnih materijala, masa karoserije je smanjena za 60 kg, dok je istovremeno krutost karoserije povećana za 41 %. Tu je i novi ovjes, poboljšani MacPherson na prednjem i stražnjem dijelu, a u Qashqai s pogonom na dva kotača i 19-inčnim aluminijskim naplatcima ugrađena je torzijska stražnja osovina. Izvedbe s 20-inčnim aluminijskim naplatcima i pogonom na sve kotače bit će opremljene naprednim multilink stražnjim ovjesom.

Torzijska osovina poboljšava apsorpciju udarca i smanjuje buku kotrljanja, čime je omogućena tiha vožnja svim terenima. Qashqai svoju okretnost prvenstveno duguje okomitom rasporedu opruga i amortizera. Time je omogućen optimalan hod opruga i amortizera kako bi se povećala njihova učinkovitost i stabilnost u slučaju udarca ili prelaska preko neravnina te kako bi se ublažilo poskakivanje, a vožnja učinila mirnijom i udobnijom. Pritom je zadržana stabilnost vozila prilikom promjene smjera. Poboljšan je i servoupravljač pa sad nudi bolji odziv, bolji osjećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

ProPILOT s navigacijom Navi-link pomaže vam ubrzavati i kočiti tijekom vožnje jednim trakom autoceste. Sustav može ubrzavati vozilo do zadane brzine i potpuno ga zaustaviti u prometnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se promet ponovno pokrene. Upravljač i kamera neprestano ispravljaju putanju vozila kako bi ono ostalo u središtu traka te održalo zadanu brzinu i sigurnosni razmak od vozila ispred. Poboljšani sustav samostalno prilagođava brzinu automobila uvjetima na cesti: kada vozilo na autocesti uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sustav automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat. Sustav može upotrebljavati i podatke navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u zavoje ili na uskom izlazu s autoceste. ProPILOT s navigacijom Navi-link sada je povezan s Qashqaijevim radarima za nadzor mrtvog kuta koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promijenio trak dok je vozilo u mrtvom kutu.

Što se pak motorizacije tiče, novi Qashqai će biti dostupan s 1,3-litrenim turbo benzincem koji će dolaziti s blagim hibridnim sustavom i električna e-POWER izvedba. Sustav e-POWER uključuje pravi električni motor, što znači da kotače u potpunosti pokreće električna energija. Sastoji se od dvije visokonaponske baterije, pogonskog sklopa s ugrađenim benzinskim motorom, generatora, pretvarača i motora. U klasičnim hibridnim sustavima, kotače pokreće električni i benzinski motor. Međutim, u sustavu e-POWER benzinski motor nije povezan s kotačima, već služi samo za napajanje baterije. Za razliku od potpuno električnih vozila, energija za pokretanje vozila crpi se iz motora umjesto iz baterije.

Novi Nissan Qashqai ima veliko naslijeđe, a prema prvim dostupnim podacima ne sumnjamo kako će i treća generacija ovog popularnog modela nastaviti putevima prethodnika i nastavljati obarati prodajne rezultate.