Nova Toyota Prius će biti plug-in hibrid

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Toyota Prius je automobil koji je još 1997. pokrenuo revoluciju i oduvijek je bio sinonim za hibridna vozila. Sada je Toyota predstavila i 5. generaciju ovog modela, a zanimljivo je kako će na europsko tržište stizati isključivo u plug-in hibridnoj izvedbi, dok će drugdje biti dostupan i kao standardni hibrid.

Prius Plug-In Hybrid je postavljen na drugu generaciju GA-C platforme, a za pogon se koristi 2,0-litreni benzinski motor koji ima snagu od 111 kW/148 KS koji se kombinira s elektromotorom koji ima snagu od 120 kW/160 KS. Pritom je ukupna snaga sustava 164 kW/223 KS, što je gotovo dvostruko više nego četvrta generacija.

Toyota nije objavila točne specifikacije, no one su zasigurno puno bolje nego ranije, a tu je i potpuno nova baterija kapaciteta 13,6 kWh koja bi trebala omogućiti autonomiju pri vožnji samo na struju i do 50 %! Uz to, baterija je manjih dimenzija i sada se ugrađuje ispod stražnjih sjedala.

Novi Prius je kraći od prethodnika za 46 mm, a pritom je povećan međuosovinski razmak za 50 mm, a ako se tome pridoda i 22 mm veća širina vozila, onda je jasno kako će unutrašnjost biti puno prostranija. Dodamo li tome i privlačniji dizajn, uspjeh ne bi trebao izostati.

U unutrašnjosti nas očekuje digitalna instrument ploča koja je postavljena povišeno, kao na modelu bZ4X, a dolazi u dijagonali od 7 inča. Hvalimo i odvojene komande klima uređaja, a na vrh središnje konzole je postavljen 12,3-inčni multimedijski zaslon najnovije generacije. Više detalja donosimo početkom prosinca, kada će biti objavljeni svi detalji novog modela.

Podijeli