Ovo je novi električni Peugeot e-Rifter

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Stiže nam još jedan električni automobil iz PSA grupacije, a sada je na red stigla elektrifikacija putničkog Peugeot Riftera, koja ovom prilikom dobiva ime e-Rifter. Ni kod ovog modela nema puno iznenađenja kada je riječ o pogonu ili bateriji, no krenimo redom.

e-Rifter je postavljen na EMP2 modularnu platformu, a pokreće ga elektromotor najveće snage 100 kW, odnosno 136 KS i pritom se nudi i 260 Nm okretnog momenta. Nudi se nekoliko načina rada, a u Power modu mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 11,2 sekunde, dok međuubrzanje od 80 do 120 km/h traje 8,9 sekundi, a pritom je maksimalna brzina elektronski ograničena na 130 km/h.

U njega se ugrađuje litij-ionska baterija s 18 modula i kapacitetom od 50 kWh, a ona mu omogućuje doseg s jednim punjenjem do 280 km (po WLTP-u). Nude se dvije vrste punjača, pa serijski dolazi jednofazni snage 7,4 kW, dok je trofazni od 11 kW u dodatnoj opremi. Što se tiče vremena punjenja, baterija će se u potpunosti napuniti za 31 sat na standardnoj utičnici, dok za potpuno punjenje na 11 kW Wall Boxu treba 5 sati. Na brzom punjaču se baterija do 80 % može napuniti za 30 minuta.

Novi e-Rifter je dostupan u dvije dužine karoserije i s do 7 sjedala, a tu je i dobro poznati i-Cockpit, koji u opciji može biti i u potpunosti digitalan s dijagonalom od 10 inča. Tu je i veliki središnji zaslon na kojemu možete pratiti protok energije ili pak razne statistike potrošnje.

Prtljažnik, ovisno o izvedbi, varira između 775 litara i 4.000 litara, a tu je i niz pretinaca razmještenih po kabini ukupnog obujma 186 litara, a e-Rifter može i povući teret do 750 kg.

Peugeot e-Rifter se proizvodi u Vigu u Španjolskoj, a na naše će tržište stići u listopadu ove godine, no cijene još nisu poznate.