Svjetska premijera za novi Nissan Qashqai

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Nakon mnogih najava i teasera, pred nama je potpuno novi Nissan Qashqai bez maske. Novi model donosi potpuno novi dizajn vanjskog izgleda, ali i unutrašnjosti, a novi su i pogonski motori. Osim toga, novi Qashqai je u dužinu narastao za 35 mm, dok je međuosovinski razmak povećan za 20 mm. Tu je i povećanje od 25 mm u visinu i 32 mm u širinu, pa će prostora za putnike biti više nego do sada.

Sprijeda su najuočljivije promjene u izgledu svjetala koja sada dolaze u bumerang obliku, a mogu biti opremljena i naprednim Full LED Matrix svjetlima. Sada je Qashqai po prvi puta dostupan i s 20-inčnim aluminijskim naplatcima dijamantne obrade, a u ponudi će biti i 11 boja karoserije i 5 dvobojnih kombinacija. Straga su promjene decentnije, no sve je napravljeno da izgleda snažnije nego kod prethodnog modela.

Zahvaljujući širem kutu vjetrobranskog stakla, tanjim prednjim nosačima krova i retrovizorima koji su postavljeni na vrata poboljšava se vidljivost i smanjuju nepregledna područja. Kao što je bilo i najavljeno, treća generacija Qashqaija neće u ponudi imati dizelski motor, a u ponudi će se naći 1,3-litreni benzinac u kombinaciji s blagim hibridnim sklopom, koji će razvijati maksimalnu snagu od 138 KS i bit će kombiniran s ručnim mjenjačem.

U ponudi će biti i snažnija izvedba sa 156 KS u kombinaciji s ručnim mjenjačem i prednjim pogonom, dok će ova izvedba biti dostupna i s automatskim CVT mjenjačem, a tada ostaje na izbor pogon na prednje ili na sve kotače. Već 2022. godine u ponudu stiže i e-POWER izvedba koja se sastoji od elektromotora sa 140 kW/190 KS, invertera, generatora energije i 1,5-litrenog benzinca sa 157 KS koji je spojen na bateriju i koji služi isključivo za njeno punjenje, dok elektromotor pokreće pogonske kotače.

Moderno dizajnirana unutrašnjost donosi 12,3-inčnu digitalnu instrument ploču, 10,8-inčni head-up zaslon te novi 9,0-inčni središnji multimedijski zaslon koji dolazi s podrškom za bežično spajanje s Android Autom i Apple CarPlayom. U opciji je i Bose Premium audio sustav s 10 zvučnika i Acoustimass subwooferom.

Prostora ima više nego u prethodnoj generaciji, a sprijeda i straga se nalaze USB-A i USB-C priključci, dok je sprijeda ugrađen i bežični punjač. U odnosu na prethodnika prtljažnik ima 50 l veći obujam, a sama podnica je snižena za 20 mm, sve kako bi pristup prtljažniku bio što lakši. Novi Nissan Qashqai na tržište stiže uskoro, a cijene će biti objavljene naknadno.