Pagani predstavio novi model Utopia

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Pagani je predstavio novi model koji donosi dobar retro štih u pogledu dizajna, ali i u još nekim dijelovima. Nova Utopia, model koji dolazi kao zamjena za Huayra donosi prepoznatljiv dizajn vanjskog dijela, a prilikom razvoja je većina vremena korištena za uštedu na težini. Tako je masa praznog vozila tek 1280 kg.

Osim toga, na pameti su bile i tri glavne stvari koje su poželjeli dosadašnji vlasnici Paganijevih modela, a to su jednostavnost, lakoća i zadovoljstvo vožnje. A upravo to bi trebala omogućiti lagana karoserija i 6,0-litreni V12 twin turbo Mercedes-AMG motor koji pokreće ovaj model, a koji razvija maksimalnu snagu od 635 kW/864 KS.

Uz to, dostupan je i okretni moment od 1100 Nm, i to između 2800 i 5900 okretaja, a kupci će moći birati između 7-stupanjskog automatskog ili 7-stupanjskog ručnog mjenjača s elektro-mehaničkim diferencijalom. Šteta je samo što nisu objavljene informacije o ubrzanju i maksimalnoj brzini ovog modela.

Uvelike se pri izradi koriste ugljična vlakna, a sve to donosi čak 38 % veću krutost nego na prijašnjim modelima. Utopia se vozi na 21-inčnim kotačima sprijeda, odnosno 22-inčnim kotačima straga, a serijski dolazi na Pirellijevim gumama.

Poseban retro štih se vidi u unutrašnjosti, gdje se na instrument ploči nalazi analogni brzinomjer kao i analogni brojač okretaja, a između njih je smješten zaslon s raznim informacijama. I da, to je jedini zaslon u unutrašnjosti, jer onog multimedijskog nema! Bravo Pagani!

Prema informacijama, za sada je planirana proizvodnja od 99 primjeraka, no nije poznato kada će prvi primjerci biti dostupni, kao ni kolika će na kraju biti cijena…

Podijeli