Purosangue je Ferrarijev prvi crossover

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Lamborghinijev najprodavaniji model je SUV Urus, a i mnogi drugi proizvođači koji su bili rezervirani za proizvodnju sportskih modela imaju svoje crossovere, odnosno SUV modele koji su među najprodavanijima, a sada im se pridružuje Ferrari s modelom Purosangue. Purosangue u prijevodu znači čistokrvan, a time su vjerojatno željeli naglasiti kako je i dalje riječ o čistokrvnom Ferrariju.

A kako i ne bi kada ga pokreće 6,5-litreni V12 motor koji razvija maksimalnu snagu od 533 kW/725 KS, a koji nudi i okretni moment od 716 Nm, koji je dostupan pri 6250 okretaja. Pogon je na sve kotače, a mjenjač je automatski s 8 stupnjeva prijenosa, dok je težina praznog vozila malo iznad dvije tone, točnije 2033 kg.

No performanse nisu nimalo loše, pa za ubrzanje od 0 do 100 km/h Purosangue treba 3,3 sekunde, dok ubrzanje od 0 do 200 km/h traje tek 10,6 sekundi. Spomenimo i kako je najveća brzina preko 310 km/h.

Purosangue je dug 4973 mm, širok 2028 mm i visok 1589 mm, dok je međuosovinski razmak dug 3018 mm. Impozantne su to dimenzije, a svakako treba spomenuti i najveći prtljažni prostor u serijskom Ferrariju ikada – 473 litre i on se nalazi straga, ispod petih vratiju. Da bi ušli u unutrašnjost trebate potvoriti vrata, a specifično je što se stražnja otvaraju u suprotnom smjeru, a unutra vas očekuju četiri odvojena sjedala, odnosno fotelje, a svako se podešava električno, ima grijanje i hlađenje, a prednja dodatno dolaze i s funkcijom masaže.

Iznenađenje je i dizajn instrument ploče, koja je razdvojena za vozača i suvozača i nedostaje joj središnji multimedijski zaslon. Ovako i vozač i suvozač imaju svoje zaslone dijagonale 10,2 inča, a treba spomenuti i kako je ovo prvi Ferrari koji serijski dolazi s podrškom za Android Auto i Apple CarPlay, a navigacija se ne nudi ni uz doplatu, jer se smatra kako će se koristiti ona s mobitela.

Ferrari Purosangue je zaista jedan poseban model, koji će sigurno lako naći kupce, no prvi primjerci su već rasprodani poznatim kupcima, odnosno sakupljačima Ferrari modela, a isporuke se očekuju na proljeće sljedeće godine. Početna cijena još nije objavljena.

Podijeli