Predstavljen je električni Lexus UX 300e

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Lexus je u Kini predstavio svoj prvi potpuno električni automobil, a predstavljen je baš tamo iz razloga što u Lexusu smatraju da će Kina biti glavno svjetsko tržište tog modela.

U odnosu na klasični UX, električna izvedba donosi neke drugačije detalje, pa su tako ugrađeni potpuno novi amortizeri, tu je i novi dizajn aluminijskih naplataka, drugačija instrument ploča i sustav ASC (Active Sound Control) koji pušta prirodan zvuk vozila na koji smo navikli.

Lexus UX 300e pokreće elektromotor najveće snage 150 kW, odnosno 204 KS koji raspolaže s 300 Nm okretnog momenta. Ubrzanja i maksimalna brzina ovog 1.900 kg teškog vozila još nisu objavljeni.

U podnicu je ugrađena 54,3 kWh baterija koja nudi preko 400 km dosega po NEDC standardu, što je sasvim dovoljno i za neko duže putovanje.

UX 300e ima podršku za spajanje sa smartphoneima putem LexusLink aplikacije, pa vozač u svakom trenutku može vidjeti kolika mu je napunjenost baterije i koliki doseg mu je još preostao, ali putem nje se može namjestiti automatsko punjenje kada je jeftinija struja, ali i klimatizirati auto prije dolaska u njega.

Na europsko tržište Lexus UX 300e stiže tijekom sljedeće godine, no cijene još nisu poznate.