Sportski plug-in hibrid McLaren Artura

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Prvi serijski automobil iz McLarena koji dolazi s plug-in hibridnim sustavom je Artura, a riječ je o dvosjedu modernog dizajna koji je ujedno i prvi model ove marke koji je postavljen na novu šasiju koja se sastoji od karbonskih dijelova (MCLA).

Ugrađena je baterija kapaciteta tek 7,4 kWh i ona omogućuje doseg do 30 km s jednim punjenjem, a pritom ćete moći voziti maksimalnom brzinom od 130 km/h. Punjenje baterije do 80 % kapaciteta pak traje 2,5 sata.

Sustav koji pokreće Arturu se sastoji od 3,0-litrenog V8 twin turbo motora koji raspolaže s 585 KS i elektromotora koji pak raspolaže s 95 KS, a ukupna snaga sustava je 680 KS i nudi 720 Nm okretnog momenta. Pogon je na stražnje kotače a mjenjač je automatski 8-brzinski SSG.

Navedeno je dovoljno za maksimalnu brzinu od 330 km/h, koja je elektronski ograničena, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3 sekunde, od 0 do 200 km/h traje 8,3 sekunde, a od 0 do 300 km/h traje 21,5 sekundu.

Unutrašnjost donosi kombinaciju sportskog i luksuznog uređenja, a to uključuje i sportska sjedala presvučena najfinijom kožom, digitalna instrument ploča, te središnji multimedijski zaslon koji je poprilično zakrenut vozaču. Tu je i prtljažnik od 160 litara, koji je dovoljan za vikend izlet.

Cijena za McLaren Arturu počinje od 1.620.000 kuna u Velikoj Britaniji. Narudžbe su već otvorene, a prvi primjerci će se kupcima isporučiti tijekom ljeta.