Stiže li ubrzo kraj za ručne mjenjače

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Sigurnost je na prvom mjestu, i slažemo se s time, no pojava najnovijih sigurnosnih tehnologija bi mogla iz ponude izbaciti ručne mjenjače u automobilima, barem tako pište Automotive News Canada, portal koji prati automobilsku industriju. Naime, u posljednje vrijeme su sve popularnija hibridna i električna vozila, koja u veći ni slučajeva dolaze s automatskim mjenjačima, a i sve više ostalih automobila dolazi samo s automatskim mjenjačem. Iznimke su tu još jedino gradski automobili i kompakti u kojima još uvijek prevladavaju ručni mjenjači.

A najveći neprijatelj ručnog mjenjača je sustav za automatsko kočenje, koji je zaslužan za sprječavanje sudara, no ako je vozilo opremljeno ručnim mjenjačem, a vozač u tom slučaju ne pritisne kvačilo, automobil se gasi, a s njime i svi sigurnosni sustavi. Naravno, bez automatskog mjenjača nema ni sustava za kreni-stani vožnju, koji su sve traženiji u automobilima. Bit će zanimljivo vidjeti što će se zbiti u budućnosti, i hoćemo li ostati bez, Europljanima omiljenih, ručnih mjenjača.

Takve se stvari već događaju s druge strane Atlantika, pa je Mazda objavila kako je u Kanadi tijekom 2016. godine prodala 19,2 % automobila s ručnim mjenjačem, dok je prošle godine taj postotak pao na svega 6,4 %.

Podijeli