Uskoro bi mogao stići Illyrian Pure Sport

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Ovih dana su se u javnosti pojavile prve fotografije, odnosno simulacije potpuno novog superautomobila Illyrian Pure Sport, kojeg bi trebala proizvoditi novoosnovana tvrtka Arrera Automobili. Doduše, treba se vidjeti hoće li Porsche utjecati na ime proizvođača jer neodoljivo podsjeća na ime Carrera. Začetnik ovog projekta je Qendrim Thaqi, a bolji poznavatelji automobilskog svijeta će ga se sjetiti po njegovom dizajnerskom rješenju za Porsche 9RE, u potpunosti izmišljenom nasljedniku modela Porschea 918 Spyder.

No vratimo se mi modelu Illyrian Pure Sport, koji bi trebao biti prvi supersportski serijski automobil napravljen u Albaniji. Dizajnerski ovaj model pomalo podsjeća na talijanske superautomobile, a prema najavama bi karoserija gotovo u potpunosti trebala biti napravljena od ugljičnih vlakana.

Za pogon bi se koristio Chevroletov 6,2-litreni V8 twin turbo motor koji je poznat iz Corvette, a razvija maksimalnu snagu od 850 KS te je uparen s 8-brzinskim automatskim mjenjačem s dvije spojke. Zamišljeno je i kako bi pogon trebao biti na sve kotače.

Zahvaljujući lakoj karoseriji i snažnom motoru, Illyrian Pure Sport bi trebao maksimalno pojuriti 375 km/h, dok će mu za ubrzanje do stotke trebati oko 2,7 sekundi.

I sad dolazimo do onog dijela koji je uvijek problem – financiranje. Idejni začetnik modela Illyrian Pure Sport, Qendrim Thaqi, nema novaca kako bi pokrenuo razvoj i pripremu za serijsku proizvodnju, pa su trenutno u tijeku pregovori s potencijalnim investitorima. Doduše, navodno su već nađeni svi inženjeri te se samo čeka financijska injekcija.