Zeekr počinje s prodajom u Europi

  • Objavljeno u NAJAVE
image

I dok se kineski proizvođači nisu "usuđivali" pojaviti na europskom tržištu s klasičnim modelima, snažni zamah u razvoju i proizvodnji električnih modela doveo je najprije do dominacije kineskih marki na domaćem tržištu električnih modela, a nakon toga je slijedio prodor na vanjska tržišta.

Kineski proizvođači su već dugo prisutni u Europi kroz različita ulaganja, sjetimo se kupnje marke MG 2005., preuzimanja Volva 2005., većinskog udjela u Lotusu 2017.

Danas gotovo svaki dan čujemo da neka (do jučer nepoznata) kineska marka počinje s prodajom u Europi, gdje su već na tržištu uz MG, Dongfeng, BYD, Nio, da spomenemo samo najveće.

Geely Auto je osnovan 1986. te je jedan od najvećih kineskih proizvođača i prvi koji je dosegao ukupnu dosadanju prodaju od 10 milijuna vozila, što se dogodilo krajem 2022.

Prodaja u prošloj godini je iznosila ukupno 1,5 milijuna vozila, a osim što su u Europi pristupni kroz vlasništvo u Volvu/Polestaru i Lotusu, 2016. su u Švedskoj osnovali i marku Lynk&Co čiji se modeli od 2020. prodaju i u Europi.

Također, o 2019. su, zajedno s Mercedes-Benzom, suvlasnici marke Smart, čija je proizvodnja preseljena u Kinu, ali se (električni) modeli nove generacije prodaju i u Europi.

Zeekr je još jedna u nizu marki ovog proizvođača, osnovana je 2021. kao luksuzna električna marka te dijeli dosta tehničkih rješenja koja koriste Volvo i Polestar.

Tijekom ove godine počinju s prodajom dva modela i to najprije u Švedskoj i Nizozemskoj do e ostala tržišta slijediti kasnije. na tržištima. Na tržište dolaze Zeekr 001, gotovo pet metara dugački Shooting Brake s dosegom od 600 km, koji u prodaji na kineskom tržištu od kraja 2021. te SUV Zeekr X.

Oba modela koriste Geely SEA električnu platformu na kojoj vozi i novi Polestar 4, smart#1 i smart#3 kao budući Volvo EX20

Europsko sjedište Zeekra je u Amsterdamu, a Švedska nije tek jedno od početnih tržišta već su tamo i dizajnerski te razvojni timovi. Ovo ne čudi jer je u Göteborgu i sjedište Volv i Polestara čijih 1.500 inženjera razvija rješenja ne samo za europske već i globalne modele.

Zeekr Europe će voditi Spiros Fotinos, bivši menadžer Lexusa koji ima puno iskustva u pozicioniranju i prodaji azijskih marki u Europi.

Podijeli