C3 Aircross vs Kia Stonic vs Seat Arona

image

Kupci to objeručke dočekuju. Vape za preodjenutim kompaktima i vješto maskiranim gradskim automobilima, koji nemaju pogone na sve kotače i snabdjeveni su posve običnim ovjesima (povišenima tek za poneki centimetar), no ono što ljude privlači i ono za što rado plaćaju ekstra jest – izgled. Maleni crossoveri u međuvremenu preotimaju tržišne udjele čak i kompaktima i postaju prvi izbor mnogih koji traže novi obiteljski automobil. Bio je to razlog više da usporedimo najnovije pridošlice u klubu: Citroën C3 Aircross, Kiju Stonic i Seat Aronu.

Citroënov kapitalni novitet za ovu godinu zove se C3 Aircross. Radi se o tipičnom urbanom crossoveru – ili urbanom SUV-u, kako vam je draže. Ono što Citroënov proizvod čini drugačijim od konkurenata jest šarm i razigranost kojima zrači i udobnost kojom oraspoložuje vozača i putnike.

Kia je nešto konzervativnija, što u ovom slučaju nije nedostatak. Modernih linija, lijepo se uklapa u modelsku ponudu korejske marke i daje naslutiti da je sazdan na temeljima modela Rio. Nešto siroviji dojam cockpita s mnoštvom tvrde sive plastike (barem u jeftinijim, pristupačnijim izvedbama) ostavlja skroman dojam, ali je dugogodišnje tvorničko jamstvo zasigurno jedna od Stonicovih važnijih prednosti.

Ibiza je solidno "odigrala" finale izbora za Europski automobil godine, što daje nadu u slične kvalitete Arone, naime, ona je nastala na bazi spomenutog Seata. Arona ostaje sasvim unutar dizajnerskih smjernica marke Seat, bez i najmanje šanse za iskorakom... Izgleda okej, no ne bi joj škodilo nešto više kreativne slobode – od toga barem ne treba bježati u klasi urbanih crossovera.

Prema očekivanjima i C3 Aircross se bazira na platformi gradskog modela C3. Suprotno konkurentima, koji su se tu samo "stvorili" i krenuli u pohode na nove kupce, Citroën ima i posebnu misiju: smjenjuje možda kod nekih već zaboravljeni C3 Picasso. No, dok je Picasso bio mini-monovolumen, C3 Aircross je crossover čime je kupac samo na dobitku, jer unutar privlačne karoserije C3 Aircrossa dobiva i sav koristan prostor iz prethodnika Picassa, uz stil uređenja koji će mu se nedvojbeno više svidjeti.

Nije to taj minimalizam i nisu to ona radikalna rješenja kao u Cactusu, što daje odgovor na pitanje o razlikama između ova dva, u neku ruku slična Citroënova crossovera. Aircross je zamišljen kao pravi mali SUV, s visokom prednjom haubom i povišenom karoserijom. Spretnim projektiranjem postigla se rekordna prostranost putničke kabine i prtljažnika, po čemu je najbolji u segmentu gradskih crossovera. A zadovoljit će i preostale poklonike jednovolumena.

Stonic nudi osjetno manje kubičnih metara kabinskog prostora, jednako kao i Arona. Oba glume "dinamične momke", što napokon ovisi jedino i isključivo o izboru motora. A ovi urbani crossoveri svi voze na tri cilindra malene ukupne kubikaže, iz kojih pomoću turba cijede između 110 i 120 KS. Možda to nije idealna konstelacija i ne mora biti po svačijem ukusu, ali je za naše prilike i ovu vrstu automobila pomodno koristiti malene turbo-benzince. I mada nisu bez mana, do danas su dosegli stupanj razvoja gdje im polako počinju prevladavati vrline.

Zanimljivo je da C3 Aircross iz najveće radne zapremine (1199 ccm) razvija "svega" 110 KS, dok ostala dvojica iz nepune litre "vade" i do 120 KS. Sva tri motora postoje i bez turba, ali tada u ovakvim karoserijama očekujte jasnu anemičnost. Nema potrebe upuštati se u nabavku toliko neuravnotežene konfiguracije vozila.

Seatov maleni TSI sjajno "svira" i pod haubom Audija Q2, što je vrijedna referenca. Kia je nedavno inaugurirao svoje nove trocilindraše koji nam pomažu u tome da starog 1,1-litrenog CRDi dizelaša što prije zaboravimo. Ukratko, u pogledu motora nijedan od ovdje okupljenih modela ne ostavlja prostora za kritike.

Ipak, najugodniji partner u svakodnevnoj vožnji je PSA-ov PureTech motor. Osobno ne volimo kada trocilindraš svoju narav otkriva već s prvim taktovima rada. Nasuprot tome, ovaj stroj je izvrsno izbalansiran i – zahvaljujući malom plusu u kubikaži – snažno nastupa već od niskih okretaja. Zvukom ne odaje konstrukciju s neparnim brojem cilindara, niti se muči s turbo-rupom.

A potrošnja? Bez problema smo je održavali oko šest litara, a samo rijetko bi prelazila sedam. To je jedva više nego u dizelaša, ali uz osjetno nižu cijenu te neusporedivo tiši i mirniji rad. Volkswagenov 1.0 TSI nešto je žedniji pod haubom Arone, ali ćemo mu to oprostiti jer se Seat može pohvaliti najboljim performansama. Kia se drži odlično, no ima nešto naglašeniji trocilindrični prizvuk i mekše ovješen motor što se prenosi sve do ručice mjenjača, što nam se nije osobito svidjelo.

I za kraj – priča o cijenama. Novi urbani crossoveri nisu jeftini – za iste novce možete birati među mnoštvom kompakata koji su svakako kompletniji automobili, no trendovi definitivno vuku u smjeru crossovera. Nakon odmjeravanja performansi, ekonomičnosti, serijske opreme i cijene, prednost ima Citroën. No, u kategoriji malih SUV-ova obično se ne bira strogo racionalno nego srcem, a prema našem mišljenju C3 Aircross je jedan i od najsimpatičnijih.

Podijeli