Kompaktni SUVovi s pogonom na sve kotače

image

Povod ovoj usporedbi bio je dolazak Mitsubishija Eclipse Cross, automobila koji ne smjenjuje poznati model ASX, već popunjava prazninu do Outlandera. Eclipse Cross provocira eksplicitnom formom SUV coupéa i oštrim linijama po ugledu na Lexus NX ili Toyotu C-HR, dodajući i snažnu osobnost Mitsubishijevog corporate design-a. Duljinom od 441 cm je najkraći ovdje (CX-5: plus 14 cm; Forester: plus 20 cm), no teško bi ga bilo uspoređivati s modelima sličnog formata jer je Mitsubishi u mnogim aspektima bitno ozbiljniji automobil. Osim toga, Eclipse Cross se trenutno nudi samo s potentnim 1,5-litarskim turbobenzincem od 163 KS, a mogući konkurenti, poput Qashqaija, Kadjara, Tucsona ili Sportagea, svoju karijeru grade na dizelašima.

Zato smo Eclipse Cross suprotstavili dvama modelima sličnih pogonskih konfiguracija i približne cijene, mada i blago većih gabarita. Ovdje predstavljeni SUVovi, uz nevažne razlike u paketima opremljenosti, dio su aktualne testne flote domaćih zastupnika što potvrđuje tezu kako se radi o verzijama od kojih se očekuju određeni tržišni rezultati. Mazdin predstavnik ima dvolitreni G-SkyActiv motor sa 160 KS spojen na klasičnu automatiku sa šest stupnjeva prijenosa, dok Subaru dolazi uz (također) dvolitreni bokser-benzinac sa 150 KS. Njegov je automatski mjenjač tipa CVT, poput Mitsubishijevog.

Konstrukcijske razlike mjenjačkih kutija određuju ponašanje automobila prilikom ubrzanja. Mazda u svim režimima vožnje ugodno odrađuje izmjene stupnjeva. Ubrzava gotovo linearno i bez prekida. Atmosferski motor ima dovoljno snage, ali ne dostiže dinamiku Mitsubishijeva turba. No, Mazdina potrošnja je solidno niska i rijetko prelazi osam litara na 100 km.

Subaru je vjeran bokser motorima, a takav pronalazimo i u Foresteru. Maksimalno uglađena rada, najviše nas je iznenadio skromnom potrošnjom koja nije prelazila osam litara na autocesti odnosno otvorenoj cesti, a jedino se u gradskoj vožnji penjala do deset. Skeptici se najviše boje upravo žeđi bokser motora, što u prošlosti nije bilo bez osnova. Današnji Subaru bokser je u tom pogledu dotjeran i ne zaostaje za motorima konkurenata s tradicionalnim rasporedom cilindara, u nizu.

Subaru je među prvima počeo razvijati moderne CVT automatske mjenjačke kutije i rezultati su vidljivi – posebno u novijim modelima poput Impreze i XV-a, koji se niti ne nude s ručnim mjenjačima. Foresterov Lineartronic je nenametljiv i uglađen, no ne snalazi se najbolje kod naglih pritisaka na papučicu gasa: porast okretaja motora ne prati adekvatno ubrzanje. Mitsubishi je tu spretniji, prije svega zbog turba – skok okretaja rezultira spontanom akceleracijom pa se lako izvode kratka pretjecanja.

Mitsubishijev mild-downsizing turbo je nominalno najsnažniji agregat u ovome triju, uz daleko "najdeblji" okretni moment. Iznimnu dinamiku u vožnji naplaćuje na crpki: prosjek testa stabilizirao se malo iznad 10 l/100 km, uz nešto niže vrijednosti na otvorenom i nešto više (do 11 l) u gradskoj vožnji. Temperament turbaka naprosto zahtijeva takav protok benzina i tu nema spasa. Ipak, navedene razlike u prosječnoj potrošnji ne bi trebale predstavljati odlučujući argument za ili protiv bilo kojeg kandidata – računica pokazuje da na godišnjoj razini, uz uobičajenih 15 tisuća kilometara, dvije litre više (ili manje) znače svega 3000 kuna više (ili manje) u troškovima goriva. Zbilja ne vidimo kome bi ta razlika smetala, ako kupuje automobil za 250+ tisuća kuna.

Prostranost putničkih kabina je na sličnom nivou. Svi nude dobar komfor sjedenja i puno prostora u drugom redu. No, kapaciteti prtljažnika pokazuju određene razlike. Najmanji je Mitsubishijev, negdje na razini prosjeka kompaktne Golf klase. Osjetno više kofera stane u Forester i CX-5. Varijabilnost interijera je zadovoljavajuća, s tim da će kod nabavke do-it-yourself namještaja odnosno prilikom pretvaranja kabine vozila u ležaj za dvoje idealan partner biti Forester, zbog definitivno najduljeg putničkog prostora koji doseže 200 cm.

Forester je u još jednom aspektu jasan pobjednik: ima savršen ovjes. Vožnju zavojitom cestom odrađuje uz najvišu subjektivnu sigurnost, bez primjetnog ljuljanja ili bočnog otklona vertikalne osi karoserije. Priznati je velemajstor terenske vožnje. U kultiviranom okruženju neravnine upija efikasno i tiho, a upravljač mu je precizan i lagan. Mazda mu je u svim navedenim disciplinama za petama, osim što se u zavojima nešto više naginje. Mitsubishi se smjestio negdje između – iznimno je priručan i okretan u gradskoj vožnji, no zbog mekših stabilizatora ne dozvoljava brzu i istovremeno ugodnu vožnju zavojitom cestom. Pokazao se osjetljivim i na bočni vjetar.

Sve to nisu veliki nedostaci pa ne utječu na finalni rezultat, koji izgleda ovako: najbolji motor, najbogatija serijska oprema te izvrsne penjačke sposobnosti – zahvaljujući kooperaciji CVT mjenjača i AWD pogona – Eclipse Cross dovode do pobjede. Intrigantan dizajn i interijer gotovo premium kvalitete pri tome mu samo pomažu. Odlična mu je i cijena koja efikasno kompenzira nešto višu potrošnju.

Drugu poziciju dijele Subaru i Mazda koji u konačnici nude vrlo slične protuvrijednosti za praktički isti novac. U odnosu na Mitsubishija im fali malo dinamike, no oba se nude i sa snažnijim motorima. Serijska oprema im je solidna, no zaostaju za Mitsubishijem. No kupcima kojima je prostranost imperativ, Subaru ili Mazda lako mogu biti prvi izbor.

Podijeli