Pet najboljih kompaktnih 4x4 SUV modela

image

Sve više vozača želi iskusiti ugodu koju pruža pozicija za upravljačem kvalitetnog SUV vozila. Proizvođači im nude dovoljno "štofa" pa SUV, crossover i slična vozila danas pronalazimo diljem svih mogućih kategorija, od najnižih (pa i budžetnih) klasa sve do luksuznih modela iz skupih cjenovnih razreda.

Trend, koji je krajem prošloga stoljeća začet u Americi, u Europi je "dobio krila" prije desetak godina, dolaskom Qashqaija. Kako Nissan tvrdi, tim modelom je utemeljena kategorija urbanih crossovera, no o tome se može diskutirati jer se tadašnji Mitsubishi Outlander, koji je debitirao nešto ranije, također dičio sličnim naslovom. Kako bilo, Nissan Qashqai je za sobom "povukao" mnoštvo drugih marki i danas više nitko od njih ne može dozvoliti luksuz da u crossover/SUV segmentu nema spremnog takmaca.

Nissan Qashqai

Tijekom svih ovih godina događala se suptilna diferencijacija ponude, pa je danas crossover/SUV klasa vrlo segmentirana i zbog toga totalno nepregledna. Mnoštvo je prelijevanja između postojećih subkategorija, čiji se broj s godinama stalno povećava. Tako imamo hrpu modela koji izgledaju poput SUV vozila, ali ne nude opciju pogona na sve kotače. Osobno to smatramo prevelikim odmakom od osnovne ideje "vozila za slobodno vrijeme" te smo za potrebe naše usporedbe nastojali birati modele s integralnim pogonom.

Nissan Qashqai interijer

Posjedovanje SUV-a okolini sugerira određenu dozu blagostanja dotične osobe, jer su to redom skuplji automobili. Ako je tako, teško da će se budući vlasnik zadovoljiti s "ćelavim", osnovnim modelom bez dodatne opreme. Dapače, upravo vrijedi suprotno. Stoga smo u našu usporedbu uključivali kompaktne SUV modele s integralnim pogonom i automatskim mjenjačem uz, razumije se, solidan dizelski motor.

Honda CR-V

Navedenom filtracijom ponude s domaćeg tržišta došli smo do pet zanimljivih kandidata: Honda CR-V, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Mazda CX-5, Nissan Qashqai. Zanimljivo, početne cijene osnovnih izvedbi navedenih modela protežu se širokim cjenovnim rasponom, čiji je donji kraj privlačno nisko. Međutim, nakon što ih opremimo solidnim dizelašima, automatskim mjenjačima i 4x4 pogonom, cijene očekivano porastu.

Honda CR-V interijer

Najnoviji član petorke je Jeep Compass. Vrijedi zaboraviti sve ono što smo povezivali s istoimenim vozilom prethodne generacije i Compassa smatrati onim što doista i jest: 100% novi model, od glave do pete. Sjajno se uklapa u Jeepovu ponudu, popunjavajući prazninu između Renegade-a i Cherokeeja. U vožnji ulijeva povjerenje što ne čudi s obzirom na to da je sazdan na solidnim Jeepovim temeljima. Osjeća se poznati "aristokratski duh" Grand Cherokeeja, ali pripitomljen do na svakome prihvatljivu mjeru.

Automatika s osam stupnjeva predstavlja vrhunac današnje tehnologije, jednako kao i zvučna izolacija. Moramo reći da je Compassov infotainment sustav definitivno najbolji u ovoj usporedbi, a ujedno predstavlja zamisliv ideal sustava te vrste kroz presjek kurentne autoindustrije. Prvi puta smo uvjereni u to da rukovanje sustavom ne usporava vozača, uz minimalno skretanje njegove pozornosti. No, pogledajmo što nude ostali.

Mazda CX-5

Druga velika novost iz 2017. godine je Mazda CX-5. Nova generacija nastavlja tamo gdje je prethodnik stao, zadržavajući tehnološku osnovu i dizajnerski smjer. Mazdini inženjeri su profinili motore i ovjes, napravili sve moguće u cilju tiše vožnje i stvorili vrhunski dizajn, bolji nego što je prethodnik ikada imao.

Prednji kraj CX-petice izgleda poput raspoloženog suparnika Jaguarovim Pace modelima, a unutrašnjost vozila od sada će biti po ukusu i uobičajenih korisnika modela iz niže premium kategorije. Ležanje na cesti i handling odražavaju agilan Mazdin setup, a cijene su u odnosu na prijašnji CX-5 korigirane u najmanjoj mogućoj mjeri. CX-5 je opasan igrač, s nizom tehnoloških aduta.

Mazda CX-5 interijer

Hyundai je prije dvije godine poslao u mirovinu ostarjeli ix35, model koji im je otvorio put ka do sada neosvojenim područjima soft-roadera. Kvaliteta proizvoda iz Koreje sa svakom generacijom vidljivo napreduje i naprosto nam ne preostaje reći ništa drugo osim da su Hyundaijevi automobili jednostavno bez mane. Sjedni i vozi – sve je na svome mjestu, sve radi vrlo dobro, tiho, meko i udobno, sve je jasno, pregledno i štedljivo.

Nedostaje možda samo ono "nešto" što imaju japanski auti, ali u međuvremeno su i mnogi japanci to nešto u određenoj mjeri izgubili, a oni preostali postaju sve skuplji. Hyundai nema tehnološke delicije kao Mazda ili Jeep, ali u vožnji to malo toga mijenja – ugodan auto za nevelike novce. No, ima li bolje alternative?

Hyundai Tucson

Honda je ugledno ime svjetske autoindustrije što potvrđuje i aktualni CR-V. Nažalost, radi se o danas starom modelu čija je cijena i dalje relativno visoka. CR-V to kompenzira veličinom odnosno prostranošću. Oštre crte karoserije, rezovi i nabori čine CR-V većim nego li je zapravo. Sigurnosni paket je doveden na današnju razinu a serijskoj opremi moramo prigovoriti jedino zbog neintuitivnog i zastarjelog sučelja infotainment sustava koji je dijelom i nekonzistentan po logici.

Kompenzacija dolazi u obliku legendarnog motora i 9-stupanjske automatike glatkih izmjena stupnjeva. Prednji pogon ovdje nailazi na limite, ali samo kada je u pitanju penjanje uzbrdo. Za uobičajene neidealne putne uvjete, poput bljuzgavice, blata ili svježeg snijega, Honda ima sve potrebne odgovore. A što na sve to kaže model koji je sve ovo u startu i zakuhao?

Hyundai Tucson interijer

Već na prvi pogled je jasno da netom osvježeni Qashqai druge generacije sjajno izgleda. Izgled je vrlo važan,  a Nissan se na tom području nastoji (i uspijeva) održati u vodstvu. Interijer je dobio neke preinake pa više ne odaje dojam jeftinoće, posebno uz visoke pakete opremljenosti, s kožnim sjedalima. Pri tome svojom cijenom ostaje privlačan.

Renaultovi dizelski motori su dovoljno potentni za ovaj kalibar SUV-a. Automatika je solidna, a ovjes udoban. Nissan ulaže mnogo truda u napredne tehnologije i želi osvojiti renome tehnološke marke, pa u Qashqaiju pronalazimo brojne sustave asistencije vozaču, ali i kameru koja stvara 360-stupanjsku sliku vozila iz ptičje perspektive, u realnoj okolini. Iznimno pomaže prilikom manevriranja i parkiranja.

Jeep Compass

Od samoga početka smo znali da će ova usporedba biti teška. U ovom segmentu se proizvođači jako trude kupcima ponuditi idealan omjer dobivenog za uloženo, jer su brojke prodanih vozila svake godine sve veće, pa je važno ostvariti maksimalnu dobit. S druge strane i kupci su svjesni svojih očekivanja i mogućnosti, pa ih neće zadovoljiti jučerašnja tehnologija.

U ovoj usporedbi ima nekoliko "jakih igrača" – to su Nissan Qashqai, Mazda CX-5 i Jeep Compass. Hyundai Tucson također uživa našu preporuku, ali ne dostiže razinu naprijed navedenih modela. S obzirom na osobni ukus potencijalnog kupca, ispravno je odabrati bilo Nissana, Mazdu ili Jeepa.

Jeep Compass interijer

Nakon detaljnih testnih vožnji svih navedenih modela, naš osobni izbor je Jeep. Spoj legendarnog imena i iznimno uspješnog modela rezultira najboljim SUV-paketom u ovome trenutku. Da, naglasak je upravo na tome, na trenutku – autoindustrija ni minutu ne spava i tko zna koji će novi SUV već sutra ili prekosutra napasti Compassa, s namjerom preotimanja titule vodećeg u kategoriji kompaktnih SUV modela.

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka i obračunate su prema novom obračunu trošarina za 2018.g.

Podijeli