Kia Rio vs Nissan Micra vs Seat Ibiza

image

Prometnice gradova i metropola odavno su se pretvorile u modnu pistu za prezentaciju sebe i svojih financijskih dosega, pa u gradskom prometu sve češće susrećemo za to područje potpuno nepogodna vozila kao što su teški SUV-ovi ili supersportski automobili. Ali onaj tko pokušava živjeti prema načelima zdrave logike, svoje će individualno gradsko prometovanje obavljati služeći se automobilima duljine oko četiri metra koji su spretni i okretni, sada već i sasvim udobni, a uz motore snage oko 100 KS i apsolutno agilni.

Današnji B-segment toliko je prerastao svoj žanrovski naziv "gradskog automobila" da može idealno poslužiti za većinu potreba, tijekom cijele godine. Rastom dimenzija (odnosno duljine vozila, sve do 4100 mm), poboljšavanjem komfora, visoko postavljenim zahtjevima na sigurnost kao i zbog svoje izrazite ekonomičnosti, današnja se "gradska klasa" zapravo pretvorila u "univerzalnu klasu" jer kupca ne zakida gotovo ni u kojem pogledu.

Nissan Micra

Popratile su to i cijene pa je za solidan gradski automobil potrebno izdvojiti minimalno 100.000 kuna – podsjetimo, prije desetljeća ili dva ta je brojka bila bliže protuvrijednosti 10.000 eura. S obzirom na novitetima bogatu modelsku godinu koja je za nama, odabrali smo tri posve nova automobila iz B-segmenta čije su prethodne generacije bile dobro prihvaćene i od strane naših kupaca. To su Kia Rio, Nissan Micra i Seat Ibiza.

Dok Ibiza i Rio izgledaju kao logičan, evolutivan nastavak filozofije prethodnika, Micra okreće novu stranicu Nissanove modelske politike. Duboko pokapajući sjećanje na prošlu, u Europi ne osobito dobro prihvaćenu verziju, Micra pete generacije vraća se ideji pret-prethodnice, čiji su najjači aduti bili šarm, okretnost i komfor. Nova Micra prati dizajnerske crte uspješnog brata Qashqaija, a renome temelji na suvremenim tehnologijama.

Interijer Nissan Micre

 

U odnosu na dugovječnu prethodnicu, Ibiza sada djeluje odraslije što je zasluga odlučnog, izbrušenog dizajna po ugledu na Leona. Najšira je ovdje što se pozitivno preslikava u putnički prostor, a sveukupan dojam je sportski. Korekcije na dizajnu Rija nisu išle u pravom smjeru pa u odnosu na svojevremeno modernog prethodnika nova generacija djeluje zatomljeno i jednostavno. Riove beskarakterne crte definitivno nisu "in" pa nam nije jasno što je bio Kijin cilj – kao da Rio guraju ka nižim budžetnim razredima.

Zajednička osobina ova tri modela je da su opremljeni trocilindričnim turbobenzinskim motorima nove generacije. Nisu to više neugodni, drhtavi i frktavi agregati koji podsjećaju na Wartburga, ali kultiviranost malenih četverocilindraša još uvijek ne dostižu. S obzirom na specifičnost trocilindrične konstrukcije, uvjereni smo da će to zauvijek tako i ostati. Dovoljno civiliziran, relativno miran rad postignut je umrtvljavanjem vibracija i postavljanjem izdašnije izolacija, ali prostora za napredak još uvijek ima. No, prosječni kupac ovakvog automobila neće zbog toga biti razočaran. Može ga zasmetati potrošnja goriva u realnim uvjetima eksploatacije koja, tipično za ovu vrstu motora, oscilira unutar širokih granica.

Kia Rio

U pogledu performansi, Ibiza se odlikuje dinamičnim ubrzanjima (bilo iz mirovanja ili tijekom vožnje) i tako demonstrira nadmoć, bez obzira na veću masu. Kia je prati u stopu, a Micra im je za petama. Danak je to za decilitar manjeg obujma motora, no nikako ne predstavlja zapreku u svakodnevnom prometu.

U unutrašnjostima ovdje okupljenih automobila prepoznajemo slijed filozofije dizajna eksterijera. Moderan i provokativan kokpit Micre ne pristaje na kompromise: izdašno koristi meku plastiku i pjenaste uloške, dakle sofisticirane materijale koji su uvjerljivo sastavljeni. Ibiza se drži tvrđe, ali otporne plastike. Nema cvrkutanja niti se poznaju ogrebotine, ali ti robusni materijali po velikim površinama djeluju prejednostavno. Interno je Seat ipak rangiran razinu niže od VW-a – to ne smijemo zaboraviti. Izvana nepostojeći napredak u odnosu na prošlu generaciju kod Kije postaje očit tek u unutrašnjosti. Oblikovana je korektno, ali bez osobitih zamjerki ili pohvala, dakle nikoga neće razočarati, ali ni oduševiti.

Interijer Kije Rio

Automobili ovoga kalibra mogu ponuditi i određenu dozu užitka u vožnji, no pogrešno ih je smatrati pravim izborom ako je to prioritet. Kia je tipičan predstavnik korejske škole jer se vozi uravnoteženo – nalazi se taman negdje u sredini između udobnosti i agilnosti. S druge strane, Riju nedostaje osobnosti: samozatajan je u obavljanju civilnih zadataka, no sa svoje strane ničim ne doprinosi užitku u vožnji niti bilo čime izaziva vozača. Prijevozno je sredstvo i kao takvo je solidan proizvod. Ako od automobila očekujete da u vašem životu ostane neprimjetan, upravo je Rio model koji tražite.

Ibiza je posve drugačija – zahvaljujući dinamičnom ovjesu, pruža naglašen osjećaj sigurnosti čak i pri velikim brzinama. Podvozjem spremno reagira na bilo kakvu iznenadnu promjenu smjera, dokazujući kako je projektirana i za motore veće snage. Krstareći ulicama grada, meko će i tiho proći čak i preko velikih rupa.

Interijer Seat Ibize

Konačno, izvrsna kvaliteta vožnje novu Micru stavlja uz bok čak i nekim boljim kompaktima. Definitivno je u vrhu B-segmenta pa se postavlja pitanje trebamo li je uspoređivati s premium modelima poput Audija A1 ili Minija? Odgovor na tu dilemu ipak je definitivno negativan.

Micra je odličan gradski automobil i ne sumnjamo da će s godinama dobiti sve više izravnih suparnika. Možda je to nova Fiesta, možda je to i novi Polo. Tko ne napreduje, nego stagnira, zapravo nazaduje... ali napredak ima i svoju cijenu koju u konačnici plaća kupac. I tu se postavlja krucijalno pitanje – jesu li hrvatski kupci spremni izdvojiti gotovo 20.000 kuna više za najbolji automobil u klasi, ili će biti sretni i s drugoplasiranim, čija je cijena bitno niža? Ovo drugo nam se čini izvjesnijim i zato pobjednikom ove usporedbe proglašavamo Seat Ibizu koja samo za nijansu zaostaje iza objektivno najboljeg, ali subjektivno preskupog konkurenta, Nissan Micre.

Seat Ibiza

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

Podijeli