Tražimo idealnu poslovnu limuzinu: Peugeot 508 vs Škoda Superb vs Volkswagen Passat

image

Zanimljivo je da europska automobilska industrija službeno ne poznaje segment poslovnih limuzina, kategorije koja u Hrvatskoj vrlo jasno definira određenu grupu limuzina srednje klase. Razlog je što automobile poput Volkswagen Passata, Škode Superba ili Peugeota 508 u nas gotovo isključivo kupuju tvrtke, za potrebe svojih parkova službenih vozila. Otuda i sugestivna kategorizacija Poslovna limuzina.

Ista vozila, međutim, u Zapadnoj Europi, kolijevci automobilske industrije čest su izbor privatnih kupaca – ali ne u limuzinskoj nego mnogo praktičnijoj, karavanskoj inačici. I po tome se hrvatski vozač razlikuje od svojih kolega iz (zapadne) Europske unije – njihovi obiteljski karavani postaju nam interesantni tek u visokoj dobi, kada postaju "isplativi" za dilere rabljenih vozila iz uvoza.

Naša ovotjedna usporedba bavi se tematikom limuzina srednje klase koje tvrtke nabavljaju za potrebe svojih zaposlenika. Utemeljitelj segmenta je Volkswagen Passat, a ovom prilikom smo ga sučelili s posve novom Škodom Superb te zanimljivom francuskom alternativom, nedavno redizajniranim Peugeotom 508.

Passat i Superb su bliski rođaci pa se opravdano postavlja pitanje – rezultira li dijeljenje zajedničke platforme i velikog dijela mehaničkih sklopova s dva podjednaka automobila u različitim pakiranjima? Kratka vožnja u oba modela otkriva kako o tome nema ni riječi. Dapače, radi se o karakterno različitim proizvodima – veći Superb suočava se s luksuznijim Passatom. U njihov će se dvoboj umiješati borbeno raspoloženi 508.

Koga dopadne Škodin drugi red sjedala osjećat će se kao predsjednik, a možda i kao diktator! Stražnja klupa češke luksuzne limuzine raspolaže neobično velikim prostorom za noge, gotovo poput rastegnutih Pullman Mercedesa. U takvim uvjetima gotovo kao pretjerivanje zvuči opcija električnog povlačenja suvozačevog sjedala prema naprijed, uz također električno preklapanje njegova naslona. U tom pogledu je Škoda jedinstvena, barem s ove strane premium segmenta.

Ni vozač se nema na što žaliti – njegovo okruženje je ergonomski primjerno. Sve ručice, prekidači i tipke su jasno označene i na dohvat ruke, rukovanje je intuitivno. Sjedi se nešto povišenije, a sliku zaokružuje rekordan prtljažnik (620 litara, uz 508 kg korisne nosivosti).

Passatova sjedala su postavljena niže pa je dojam za upravljačem za nijansu neposredniji i sportskiji. Raspored funkcija je praktički preslika Superbovih, a i prostora sprijeda ima jednako. Stvari se mijenjaju što smo bliže zatku: VW nudi nešto manje prostora za kofere (586 litara), a nema ni peta vrata koja bi olakšala pristup prtljažniku. I stražnja klupa je ugrađena bliže prednjim sjedalima.

Detalji su, međutim, pažljivije izvedeni. Sveukupna preglednost karoserije je bolja, postoji otvor za skije u naslonu stražnje klupe, sigurnosna oprema je kompletnija. Zahvaljujući mekšim, otmjenijim materijalima bolja je i percipirana kvaliteta Passatove putničke kabine.

Peugeot odaje dojam gospodske limuzine raskošne unutrašnje širine. Oduševljava elegancija njegove armaturne ploče. Prostora ima dovoljno, iako ne previše – zbog blago padajuće, kupeovske krovne linije višim će putnicima straga biti tijesno. Dobru ergonomiju vozačke pozicije narušavaju prekratka sjedala i preširoka središnja konzola. Preglednost prema naprijed je dobra, ali u suprotnom smjeru katastrofalna – nemojte kupovati vozilo bez kamere za vožnju unatrag!

Prtljažnik je dovoljnog kapaciteta (515 litara) ali teško pristupačan – nije problem samo u kratkom poklopcu nego i u odbojniku pozamašne širine preko kojega se morate nagnuti. Materijali od kojih je sastavljena putnička kabina, kao i završna izrada vrlo su precizni i po tome 508 ne zaostaje za suparnicima.

Peugeotov ovjes nije francuski "lepršav" nego uredno utegnut. Poznata anomalija manje-više svih Peugeota i Citroëna, da stražnja osovina lupa preko šahtova, i ovdje je prisutna. Usporedbe radi, isto se ne može reći ni za Škodu ni za Volkswagen. Na kvalitetnim cestama ili autocesti udobnost u 508 apsolutno je na visini: prigušen rad motora, udobna sjedala, stabilno podvozje. Gotovo je jednako uglađen kao Škoda, ali tik slabiji od Volkswagena. Očito je novi Passat letvicu postavio na višu referencu, bliže premium segmentu.

Poslovna limuzina će gotovo sigurno imati dizelski motor – visoke godišnje kilometraže ne ostavljaju drugi izbor. Međutim, (pre)nisko postavljene ciljane vrijednosti flotne emisije štetnih plinova, koje si tvrtke-klijenti najčešće same nameću, kako bi se javnosti prezentirale kao ekološki osviještene pravne osobe, predstavljaju težak ograničavajući faktor kod odabira službenih vozila. Ovako velike limuzine ne bi se smjele naručivati s majušnim 1,6-litrenim dizelašima, a upravo se to događa.

Mi nećemo napraviti tu grešku – usporedit ćemo modele s adekvatnim, dvolitrenim dizelskim motorima koji imaju dovoljnu snagu za opušteno autocestovno krstarenje. VW i Škoda dijele isti 2.0 TDI agregat sa 190 KS, a Peugeot kontrira svojim BlueHDi 180 motorom. Snage i okretnog momenta im ne manjka (sva tri modela su "upucana" na maksimalu od 400 Nm), a pri tome, uz pametnu vožnju bez stalnih silovitih ubrzanja i bespoštednog gaženja, ostvaruju i vrlo povoljne prosjeke potrošnje.

Proizvodi VW grupe serijski dolaze s ručnim mjenjačkim kutijama sa šest stupnjeva prijenosa, a kao opcija (uz sočnu nadoplatu) nudi se automatizirani mjenjač s dvostrukom spojkom i tipkama uz upravljač (DSG Tiptronic). Mada DSG nije izbrušen poput slično koncipirane Porscheove PDK transmisije, svakako predstavlja razmišljanja vrijednu, iako i prilično skupu alternativu. Nadoplata kod VW Passata iznosi 22.463 kune, a kod Škode Superb čak 26.770 kuna.

Peugeot je nešto skromniji – model 508 u verziji sa 180 KS dostupan je isključivo uz automatski mjenjač oznake EAT6. Nasuprot pretpostavkama ovo NIJE robotizirani (tj. automatizirani) sklop koji bi zbog poznate neuglađenosti u radu bilo potrebno izbjegavati. Ne, radi se o "tradicionalnoj" automatici s hidrauličkim pretvaračem momenta. Razvio ga je poznati japanski specijalist Aisin koji ga i proizvodi, pa s pravom možemo reći kako je mjenjač jedan od najboljih dijelova ovog Peugeota.

Podvucimo crtu i iskalkulirajmo ovotjednog pobjednika. Namjerno smo koristili riječ kalkulirati jer kod odabira poslovne limuzine – čitaj službenog automobila – brojke često imaju odlučujući značaj. S obzirom kako ne možemo znati kakvu "flotnu politiku" vode Volkswagen, Škoda i Peugeot, ovdje ćemo se ograničiti na vlastite, subjektivne dojmove voznih osobina predmetnih modela te ćemo ih usporediti u ogledalu cijene koja je navedena u službenom cjeniku. Tko će kome koliko spustiti i tko je u prilici ponuditi bolju financijsku konstrukciju, leasing ili kompenzaciju, iz ove pozicije teško možemo znati.

Odabrali smo modele sa srednjim paketima opreme koji nude solidnu serijsku razinu opremljenosti. Promatrali smo automobile s automatskim mjenjačima jer u kategoriji poslovnih limuzina to više nije luksuz nego samopodrazumijevajuća nužnost. Vidi se da su cijene vrlo izjednačene, ali kako rekosmo, prilikom pregovaranja su upravo one podložne velikim promjenama.

Dakle, iz aspekta vozača koji je prije svega pozvan ocijeniti kvalitetu vožnje, udobnost i opći dojam zaokruženosti cjeline kao paketa, bez mnogo razmišljanja pobjednikom proglašavamo VW Passat! Ne zato jer "toliko mnogo ljudi ne može biti u krivu", već naprosto iz razloga što je evidentno dotjeraniji i savršeniji od druge dvojice, a to ne naplaćuje bitno višom cijenom. Kada bi Škoda ili Peugeot bili barem 10 posto jeftiniji, postojala bi realna šansa da Passata smjeste na nižu poziciju. Ovako, ne vidimo razloga zašto netko ne bi kupio najbolji automobil u klasi "poslovnjaka".

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli