Trendi gradska SUV vozila: Fiat 500 X vs Jeep Renegade vs Mini Countryman

image

Jeep je napao klasu urbanih SUV vozila – je li to uopće legitimno? Hoćemo li legendu o beskrajnoj slobodi preseliti na zakrčene prometnice metropole? Je li došao trenutak kada će glasoviti Marlboro Man (kauboj, s pogledom fokusiranim u beskonačnost prerije i pljugom koja mu visi s usnice u stilu Taličnog Toma) odjenuti menadžersko odijelo i laso zamijeniti ultrabookom? Više nema tabua – budućnost ćemo oblikovati fuzionirajući nespojive supstance i zvat ćemo to izazovom.

Jeepov najnoviji, a ujedno i najmanji model Renegade drznuo se na tuđi teritorij – tamo ga spremno čeka rodonačelnik urbanih SUV vozila, Mini Countryman. Ova "provokacija" je Fiatovo maslo i dodatno je začinjena skoro istovremenim lansiranjem još jednog "urbanista", bitno drugačijeg automobila od Renegadea – Fiata 500X.

Toliko različiti, a ipak djeca iste majke: 500X je Fiatova verzija Jeepa. Pojašnjenje leži u činjenici da se marka Jeep već neko vrijeme nalazi u Fiatovom portfelju, pa je dvojac 500X/Renegade plod paralelnog razvoja na jednakim tehničkim temeljima.

Budući da postoji toliko različitih Fiata oznake 500, i sve ih pokreću motori raznih zapremina, no definitivno mnogo većih od 500 kubika, neupućena osoba lako gubi orijentaciju. Nakon originalnih Nuova 500 i 500C, dostupnih i u brojnim Abarth verzijama, stigao je 500L, pa "crossoverizirani" 500L Trekking i potom još jedan sedmerosjed nezgrapnih proporcija – 500L Living. Je li to sve? Nije, ali moramo priznati da je torinska marka najbolje ostavila za kraj!

Nismo daleko od istine, a još manje ćemo pretjerati ako izjavimo kako je 500X najbolji Fiat u posljednjih nekoliko godina, ali i najatraktivniji derivat modela 500. Dostupan je uz dva "odijela" (tzv. City Look i Off-Road Look), solidnom paletom motora, opcijom pogona na sve kotače, bogatom serijskom i zanimljivom dodatnom opremom, širokim mogućnostima individualizacije... Svime što je Countrymana učinilo atraktivnim i slavnim.

Fiat nije stao na tome. U sljedećem je koraku istoj tehničkoj bazi skrojio posve drugačiju karoseriju čime je marki Jeep dao snažan poticaj. Kako bi Jeepovi postali brojniji na cestama diljem svijeta, Fiat je nanovo kreirao modelsku ponudu – ali ne šminkanjem postojeće game nego pokrećući pravu malu revoluciju. Eksplodirajući segment malih SUV vozila Renegadeom je dobio zanimljivog predstavika naglašene retro-estetike.

U praksi, Renegade je brat blizanac 500X, a dizajn mu je inspiriran drevnim Willys Jeepom. Tu su i brojne aluzije na pojmove kao što je Offroad, Wild West, Camel Trophy ili Dakar – birajte ono što vam se najviše sviđa i vlastiti lik poistovjetite s pripadajućim "herojima". Mnogo će vam to koristiti dok stojite zarobljeni u beskrajnom redu vozila ispred crvenog semafora.

Čemu sva ta ikonografija? I tko uistinu postaje "benchmarkom" ove kategorije? Nije tajna da je Fiatu i Jeepu najveći konkurent Mini Countryman. Mada je nedavno detaljno osvježen, već je godinama na tržištu i – bez obzira što se to za retro modele teško može tvrditi – vidi mu se starost. Modernizacija kompletne Mini ponude još nije zahvatila Countrymana. Do dubljih transformacija doći će tijekom ove godine za kada se očekuje premijera posve novog Countrymana, baziranog na platformi koju već koristi Mini s 5 vrata ali i obiteljski BMW-i serije 2 Active Tourer i Gran Tourer.

Oslabljen i pritisnut radnim stažem, Countryman se ne predaje. Voznim osobinama, upravljanjem i performansama i dalje je referenca. Točna kontrola Minijevih pokreta ne ide na štetu udobnosti. Jeep, na primjer, to postiže uz osjetno krući ovjes pa u pogledu komfora zaostaje za obojicom suparnika. Fiat se vozi manje precizno – ne ide baš kao "po tračnicama". Ovjes mu je mekši, ali ono što je izgubio na preciznosti zaradio je na udobnosti. Nudi dovoljno mjesta pa ga bez ograde možemo promatrati i kao alternativu kompaktu. 500X je univerzalno vozilo – ne samo za urbanog geeka, nego i prosječnu obitelj natprosječnih estetskih potreba. Najuravnoteženiji je i ima najbolju cijenu, a pri tome je dovoljno zabavan, praktičan i jednostavan u svakodnevnom životu.

Unatoč 4x4 pogonima ovi modeli nisu terenski avanturisti. Previše su mekani i "plastični" pa se lako oštete, a to je još najmanji problem. Ovo su vozila za uređene ceste, ali ste u njima "prikladno odjeveni" ako se bavite nekim zanimljivim sportom ili rado boravite u prirodi. Odlično im stoje krovni nosači za skije ili bicikle, a 175 mm razmaka od tla (kod Renegadea) znače bezbrižnost po makadamu ili "kozjim stazama" punih rupa. Pogon na sve kotače služi da ne zaglibite u svježem snijegu i još više da vam zavide susjedi.

Integralni pogon uvjetuje veće motore, što u konačnici povisuje cijenu. U razmatranje smo uzeli izvedbe s dvolitarskim dizelima snage oko 140 KS. Uz sličan paket opreme Jeep je u prosjeku oko 25.000 kuna skuplji od Fiata. Vjerojatno je u pitanju tržišna strategija radi osiguranja elitističke pozicije za "džipa" jer se, kao i 500X, Renegade proizvodi u Italiji. Zbog te pogubne razlike Jeep gubi šansu za osvajanje pobjedničke pozicije.

Sada se troboj sveo na dvoboj između metamorfiranih retro SUV vozila, gdje 500X dokazuje svoju nepobjedivost omjerom opreme za traženu cijenu. Slično složen Countryman skuplji je i za 20 posto što se čak ni u ovom, cijenom neopterećenom segmentu teško opravdava. K tome je 500X i prostranije vozilo – dovoljno da Fiat 500X proglasimo apsolutnim pobjednikom u ovom sučeljavanju urbanih "terenaca" s pogonom na sva četiri.

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli