Homologacija pojedinačno uvezenog vozila

image

Za provođenje homologacije pojedinačnog vozila ovlašteni su Centar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub s mrežom od 57 ispitnih mjesta u stanicama za tehničke preglede.

Postupak pokreće dobavljač podnošenjem zahtjeva ovlaštenoj pravnoj osobi. Uz zahtjev se prilažu strana prometna dozvola (ako je riječ o rabljenom vozilu), račun ili kupoprodajni ugovor, tehnički podaci o vozilu (samo za određene kategorije vozila), dokaz proizvođača o sukladnosti opreme i dijelova tog vozila s uvjetima propisanim odgovarajućim ECE pravilnicima ili EC/EEC smjernicama (u daljnjem tekstu – Potvrda proizvođača), jedinstvena carinska deklaracija, te upravna pristojba. Troškove postupka snosi podnositelj zahtjeva.

Potvrda proizvođača može se dobiti kod: -proizvođača vozila, -ovlaštenog dobavljača/uvoznika u Republici Hrvatskoj kojeg odobri Zavod, -ovlaštenog dobavljača/uvoznika u zemlji iz koje se vozilo uvozi pod uvjetom da ovlaštenog dobavljača/uvoznika dotične marke vozila nema u Republici Hrvatskoj,-drugih izvora koje Zavod ovlasti – trenutno se prihvaća potvrda izdana od: TÜV Auto Service GmbH, München, Ridlerstrasse 57 - tel: 00 49 89 51 90 31 11, e-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Za vozila koja imaju EU homologaciju umjesto proizvođačeve potvrde može se priložiti Certifikat o sukladnosti ("COC dokument") koji proizvođač izdaje za vozila za koja je provedena EU homologacija.Pregled dokumentacije i vozila obavlja se kod ovlaštene pravne osobe CVH/HAK u jednom od ispitnih mjesta (stanice za tehnički pregled).

Detaljnije na Hak.hr

Podijeli