Kako kupiti rabljeni automobil

image

Znate li da u prve dvije godine novi automobil izgubi čak 35-40% vrijednosti? Stoga se mnogi odlučuju za kupnju rabljenog automobila, ali pri kupnji je potrebno paziti na puno toga. TRCZ donosi savjete.

Što treba znati prije kupnje?

Kupac je u znatno boljoj situaciji od prodavatelja te nema nikakvog razloga za žurbu. Ne nasjedajte na priče o hitnoj prodaji iz bilo kojega razloga. Treba pažljivo pogledati što više automobila, a što manje slušati što se priča o automobilu. Odluku o kupnji donesite isključivo na temelju vlastitih zapažanja. Saznajte što više podataka o automobilu koji želite kupiti. Koliko vrijedi na tržištu rabljenih automobila? Izlazi li uskoro novi model? Pojavom nove linije cijena rabljenoga pada za dodatnih 10 posto! Mnoge privlače štedljivi dizelaši, no ako mislite kupiti automobil za malo novaca, zaboravite ih! Dizelaši su neosporno ekonomičniji jer troše manje jeftinijega goriva od benzinaca. No održavanje i popravci znatno su skuplji. Preporučljivo je birati veći automobil jer su zbog veće potrošnje i davanja jeftiniji od malih.

Izbjegnite zamke i prepoznajte „mačka u vreći“

Izjavu o prijeđenoj kilometraži uzimajte s velikom rezervom i svakako dobro provjerite jer se velika opasnost krije u potencijalno lažiranim kilometrima. Često je važnije kako je automobil vožen i održavan od broja prijeđenih kilometara. Zato prije kupnje treba temeljito procijeniti stanje automobila.

Čuvajte se svježe obojenih! Najbolje je kupiti automobil s tvorničkom bojom, čak i ako je u lošem stanju. Novom se bojom često želi prikriti stvarno stanje karoserije – pretrpljen sudar ili hrđom nagrižena karoserija. Automobil koji je imao teži karambol nije pametno kupiti, bez obzira koliko je kvalitetno popravljen. Nesigurniji je i podložniji koroziji.

Prije kupnje automobil odvedite na kanal ili dizalicu. Temeljitim se pregledom odozdo može otkriti svaka prijevara (tragovi prskanja boje, neravnine na unutarnjim nosačima i limariji...). Ako vam je prodavatelj želio prikriti pretrpljen sudar ili ako je automobil nagrižen na nosećim dijelovima, odustanite od kupnje.

Kako prepoznati ukradeni automobil?

Vaše je pravo i obveza da za što manje novaca kupite što bolji tuđi automobil. No u tome ne smijete pretjerivati. Ako za nekoliko tisuća eura kupite solidnog Golfa, Audija ili BMW-a, naknadno ćete policiju teško uvjeriti u kupnju „u dobroj vjeri“. To vrijedi i za slučaj stručno prekucanih brojeva šasije i kvalitetno falsificiranih dokumenata. Kriminal ne poznaje granice, a ukradenim se automobilima često mijenjaju podaci. Zato podrijetlo automobila nije apsolutno jamstvo, iako je zbog izbjegavanja komplikacija preporučljivo kupiti automobil iz Hrvatske i to iz provjerenoga i utvrđenoga izvora.

Temeljito pregledajte postoje li oštećenja oko brave na vratima i kontaktnom ključu. I najmanje oštećenje može biti znak da je automobil ukraden. Sve brave i ključevi trebaju biti originalni i ako s njima nešto ne valja, odmah odustanite od kupnje. Sva stakla trebaju imati tvorničke oznake, a izmijenjeno je staklo znak za uzbunu, kao i izmijenjen volan ili ručica mjenjača.

Detaljno pregledajte dokumente. Ako je automobil mijenjao vlasnike, provjerite ispravnost dokumenata kod nadležnog bilježnika te, ako je ikako moguće, pri izboru i provjeri zatražite pomoć odgovarajućih stručnjaka.

Podijeli