2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid TEST

Dugo smo čekali novu Alfu, i konačno je stigla, no nije riječ o sportskoj limuzini ili kompaktu već o pomodnom SUV modelu. I to nije ništa loše, dapače. Ovim modelom Alfa želi povećati prodaju i osvojiti srca novih kupaca koji do sada nisu uopće razmišljali o ovom brendu, a prema dojmovima s testa, to bi moglo biti lak posao.

Tonale nije smanjeni Stelvio, što je u jednu ruku dobro, jer je time postignuta i bolja cijena, a izgled je prepoznatljiv ali i jedinstven To se posebno odnosi na svjetlosni potpis dnevnih LED svjetala koja su gotovo jednaka onima s koncepta koji je prikazan prije mnogo godina.

Tonale će biti dostupan s nekoliko pogonskih agregata, a trenutno je dostupna blagohibridna izvedba sa 161 KS koja je uparena sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke, a u ponudi je i 5 paketa opreme, a mi smo testirali Edizione Speciale, najbogatiji među njima.

Dizajn i praktičnost

Kad u istoj rečenici stoji dizajn i Alfa Romeo, zna se kako tu nema prigovora. Kroz povijest je Alfa nebrojeno puta dokazala kako zna napraviti iznimno privlačan i lijep automobil, a isto se može reći i za najnoviji Tonale. Čak šest je godina prošlo od predstavljanja nekog drugog Alfinog modela, a dizajneri su se u međuvremenu potrudili da novi automobil izgleda odlično.

Jedinstven dizajnerski potpis prednjih LED dnevnih svjetala se nastavlja i straga gdje svjetla svijetle gotovo čitavom širinom, a prekida ih jedino umetnuti Alfin logo. Taj jedinstveni dizajnerski potpis omogućuje prepoznavanje ovog automobila i na većim udaljenostima, a zasigurno će privući i one koji ne pate puno za autima, da lako prepoznaju o kojem je automobilu riječ.

Tonale ima vlastiti dizajn, no dio oko C nosača i same osnovne linije stražnjeg dijela vozila nas neodoljivo podsjećaju na veći Stelvio, što nije nimalo loše, dapače. Gledajući s boka, dizajnerski izgleda kao napuhnuti kompakt, a kut stražnjeg stakla bi ga lako mogao svrstati u coupe SUV klasu, iako iz Alfe to ni ne pokušavaju napraviti.

A da je riječ o pravom obiteljskom automobilu govori i činjenica o prtljažniku koji u osnovi prima 500 litara prtljage, ima dvostruko dno i iznimno pravilne linije, pa je iskoristivost velika. Ako pridodamo tome i veliki otvor petih vratiju, kao i obujam od 1550 litara kada se preklope stražnja sjedala, možemo reći kako se Tonale lako pretvara iz SUV-a u još praktičniji karavan.

Unutrašnjost

Unutrašnjost nije tipično Alfina i tu prvenstveno mislimo na nedostatak karakterističnih ''duplji'' instrument ploče. Ona je sada moderna digitalna s dijagonalom od 12,3 inča na kojima se vide svi najvažniji detalji. Ona se može prilagođavati, no najbolje nam je izgledala ona retro izgleda s retro fontovima brojki. Iz Alfe i dalje znaju pogoditi u srce kako treba. Volan je trokraki i na njemu se nalazi tipka za paljenje motora, što je karakteristično za Alfe, a debljina mu je odlično pogođena i odlično leži u ruci.

Središnji multimedijski zaslon je dijagonale 10,25-inča i dolazi s najnovijim softverom koji se temelji na Androidu, a serijski dolazi i Alexa glasovni suputnik. Izgled sučelja je moderan, a brzina odziva dobra, pa je i rad ugodan. Postoji nebrojeno mnogo opcija i mogućnosti podešavanja, pa će budući vlasnici morati uzeti jedno poslijepodne kako bi prilagodili automobil vlastitim željama.

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_01

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_02

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_03

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_04

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_05

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_06

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_07

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_08

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_09

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_10

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_11

image

2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_12

image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_01
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_02
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_03
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_04
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_05
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_06
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_07
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_08
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_09
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_10
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_11
image
2022 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale_12

Velika pohvala ide i odvojenim komandama klima uređaja koji su postavljeni tik ispod ventilacijskih otvora, a imaju klavirski izgled i lako je njima upravljati i na neviđeno, jer prilagodba i pamćenje pozicija neće dugo trebati, jer su logično postavljeni. Tu je i bežični punjač mobitela, ali i DNA gumb kojeg voli svaki alfist, a putem kojeg se odabire način vožnje.

Za pohvalu je i središnji naslon za ruke koji je dobro pogođene širine, ali je i dovoljno podstavljen, pa neće žuljati ni pri dugim vožnjama. Prednja sjedala su velika i udobna, s time da je testni model bio opremljen i grijanjem i hlađenjem, odnosno ventilacijom, što se pokazalo kao izvrsna opcija, jer smo ga testirali u vrijeme kada su jutra bila hladnija, dok je preko dana temperatura bila dovoljno visoka.

Ni prostora straga ne nedostaje, iako je međuosovinski razmak nešto kraći, a samo će izrazivo visokim osobama nedostajati prostora i za koljena i za glavu. Onima prosječne visine prostora će biti dovoljno, a djeca će straga uživati. Posebice jer ih očekuju dva USB priključka, klasičan i USB-C, a tu je i ventilacijski otvor za brže hlađenja, odnosno grijanje prostora straga.

Motor i vožnja

Testni Tonale pogonio je početni motor, a riječ je o blagohibridnom sustavu koji se sastoji od 1,5-litrenog turbo benzinca koji razvija maksimalnu snagu od 96 kW/131 KS i malenog elektromotora koji je ugrađen unutar mjenjača a razvija snagu od 15 kW/20 KS. Sustav je uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke, a pogon se prenosi na prednje kotače.

Kako je riječ o blagohibridnom pogonskom sustavu, vožnja na struju je moguća samo kratko – dok vozilo stoji, pri kretanju, ako ne pritisnete papučicu gasa prejako, ili tijekom parkiranja.  Naime, baterija ima kapacitet od tek 0,8 kWh te je ona razlog tome. Naravno, veća baterija bi bespotrebno povisila cijenu vozila, jer Tonale nije rastrošan.

Naime, iako nam je prosjek bio 7,1 litru, moramo priznati kako nam je noga na gasu bila malo teža, pa s malo pažnje prosjek može pasti za pola litre, što je jako dobar rezultat za ovakav automobil. Upravo ta baterija omogućuje i nižu potrošnju u gradu koja se kreće između 6,5 i 7 litara, dok će na otvorenoj cesti prosjek lako pasti i ispod 6 litara, a jedino potrošnja na autocesti raste na oko 8 litara.

Pravi Alfisti će svaki puta birati način vožnje putem DNA okretnog gumba, no nakon svakog gašenja postavke se vraćaju u Normal način vožnje. On je ujedno i najbolje ujednačen za udobnost, brzinu i manju potrošnju, pa će se on i najčešće koristiti. Iako će Advanced program čsto biti izbor kada ste sami u vozilu i kada ćete brzine mijenjati putem polugica iza volana i pritom ćete uživati u vožnji.

Naravno, ubrzanja nisu strelovita, jer je ipak riječ o 130 KS koje moraju pokrenuti karoseriju tešku barem 1600 kg, pa će oni koji žele još više sportske vožnje ipak morati pričekati snažnije izvedbe. No budućim novim Alfistima će i ovo biti dovoljno.

Vožnja je ugodna, a ne narušavaju je ni 20-inčni aluminijski naplatci, takozvanog telefon izgleda,koji odlično pristaju ovom automobilu. To posebno naglašavano i radi niskoprofilnih guma koje su na njima, a dimenzija su 235/40 R20.

Zaključak i cijene

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Edizione Speciale košta 338.846 kn (44.973 eur) no s dodatnom opremom cijena joj je narasla na 363.926 kn (48.301 eur). Pritom treba naglasiti kako troslojna zelena metalik boja košta 11.970 kn (1588,70 eur) no isplati se svaku kunu jer se fotografijama ne može prenijeti doživljaj boje svježe opranog vozila na suncu!

Dugo se čekalo na novu Alfu, i izgleda kako se čekanje isplatilo. Atraktivan dizajn, kvalitetna završna obrada i motor koji nije rastrošan dobitna su kombinacija za širenje klijenata. Oni pravi Alfisti će pričekati dolazak nešto snažnijih izvedbi koje će zasigurno izmamiti osmjeh na lice. I to s razlogom!

image
Size: 0.2 Mb
Podijeli