Citroen C3 Shine Puretech 110 BVM6 TEST

Citroen je treću generaciju modela C3 predstavio još u ljeto 2016. godine i od taga je glavni šminker u klasi, no stiglo je vrijeme za njegovo pomlađivanje, a od kraja prošle godine redizajnirana izvedba je dostupna i na našem tržištu. Citroen je do sada prodao više od 850.000 primjeraka modela C3, pa nije bilo potrebe za nekim velikim promjenama.

Promjene su male, ali dovoljne kako bi C3 ostao atraktivan do dolaska njegovog nasljednika, a nudi se s benzinskim i dizelskim motorima. Da, dobro ste pročitali. C3 još uvijek u ponudi ima i dizelaša, pa će ljubiteljima takvih automobila biti srce na mjestu. Ne zna se hoće li i nova generacija imati dizelski motor u ponudi, pa treba to imati na umu i na vrijeme kupiti takav model.

Dizajn i praktičnost

Primijetite li odmah razliku između starog i novog C3? Ako vam je teško, niste jedini. No zato ćemo vam mi to objasniti. Najveća promjena je sprijeda gdje se i C3 prilagodio novom dizajnerskom potpisu Citroena koji uključuje linije chevrona koje se spajaju sa svjetlima. Gornja linija se spaja s dnevnim LED svjetlima, dok se donja linija naglo spušta prema novim svjetlima koja sada već od osnovnog modela dolaze u LED tehnologiji. Malene korekcije su napravljene i na braniku, a vlasnici modela prije redizajna će zasigurno biti zadovoljni jer njihov automobil neće izgledati ''staro''.

Zanimljivo je i kako novosti ima na boku, a tiče se Air Bumpova, kojih je sada tri, dok ih je do sada bilo sedam, na istoj površini. Naravno, tu je i novi dizajn 16-inčnih aluminijskih naplataka, a u ponudi je sada sveukupno sedam boja karoserije, kao i mogućnost dvobojne karoserije s krovom u bijeloj, crnoj, crvenoj i plavoj boji. Straga promjena nema, a već serijski dolaze stražnja svjetla s 3D efektom, a crni umetci na donjem dijelu branika daju mu robustan i snažan izgled.

Citroen C3 nudi prtljažnik obujma 300 litara u osnovnom obliku, koji je prilično pravilan i dobro iskoristiv, a za prijevoz nešto većih predmeta moguće je preklopiti stražnja sjedala, kada se dobiva gotovo ravna utovarna površina.

Unutrašnjost

Ni unutrašnjost nije puno mijenjana, a razlika je samo u komfornijim sjedalima s centimetar i pol pjene. Sve ostalo je isto. Ispred vozača je multifunkcijski volan iza kojeg je smještena analogna instrument ploča, dok središnjom konzolom dominira 7-inčni multimedijski zaslon s podrškom za Apple CarPlay. Kao i kod svakog drugog automobila s ovakvim rješenjem, prigovor stavljamo na komandu klimatizacije na multimedijskom zaslonu. Doduše, nakon nekog vremena ćete se naviknuti, no uvijek smo pobornici najjednostavnijih kotačića i tipki. Takva se rješenja budu vidjela u sljedećoj generaciji, jer svi noviji Citroenovi modeli dolaze baš s njima.

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_01

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_02

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_03

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_04

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_05

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_06

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_07

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_08

image

Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_09

image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_01
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_02
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_03
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_04
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_05
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_06
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_07
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_08
image
Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6_09

U oči upada ''kockasta'' glava ručice mjenjača, kakvu viđamo i u nekim drugim modelima marke. Iako na prvu djeluje čudno, već nakon kratkog navikavanja nećete primijetiti nešto drugačiji dizajn. Mjesta za vozača i suvozača ima na pretek, čak i ako je riječ o vozačima visokim i dva metra, no straga postaje skučenije, kao i kod ostalih modela u klasi. Tako će dovoljno mjesta straga imati djeca, dok će višim odraslima osobama nedostajati mjesta za koljena i glavu, no kraće relacije neće stvarati toliko problem. Iako je riječ o najbogatijoj Shine opremi, na središnju konzolu između sjedala, a ni na samim sjedalima nije postavljen središnji naslon za ruke; barem za vozača; već se tamo nalaze dva pretinca, odnosno pretinac sprijeda, dok stražnji pretinac služi i kao držač za čašu za stražnja sjedala. Tu je i mehanička ručica ručne kočnice – palac gore od nas.

Pohvaliti moramo i dizajn obloge vratiju s pravokutnim oblicima i nadasve lijepo dizajniranom ručicom za povlačenje vratiju u pravom retro štihu, a koja se odlično uklopila u modernu i minimalističku unutrašnjost. Za pohvalu su i pretinci u vratima koji su pobojani u bijelu boju i time olakšavaju pronalazak i najsitnijih predmeta, čak i po mraku. Rješenje je toliko jednostavno, a na njega bi se trebali ugledati i svi ostali proizvođači.

Motor i vožnja

Što se tiče pogonskih motora, promjena nema, a u testni model je bio ugrađen dobro poznati trocilindrični turbo benzinac obujma 1,2 litre koji raspolaže sa 110 KS pri 5.500 okretaja i nudi 205 Nm okretnog momenta koji je dostupan već pri 1.750 okretaja, a uparen je sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Ovaj motor je odličan izbor za C3 jer s njime dobivate vrlo živahno vozilo. Odziv na gas je trenutačan i pritom čak nije ni preglasan, a ponekad se čini i kako ima ''previše'' konja za samo gradsku vožnju. Razlog tome je i prilično lagana karoserija, koja s vozačem teži nešto iznad 1.100 kg. Stoga je ovo idealan automobil i za one koji često putuju izvan grada, jer mu čak ni na autoputu ne nestaje daha do brzina od 150 km/h, što je i više nego dovoljno za ugodnu vožnju, bez prevelike buke.

Iznenadio nas je i 6-brzinski mjenjač koji je prilično precizan, i relativno kratkog hoda i ostavlja dojam kvalitete, a zahvaljujući šestoj brzini C3 ni ne troši previše. Prosjek nam je nakon tjedan dana mješovite vožnje iznosio svega 6,1 litaru, a većinu vremena je proveo u gradskim gužvama, kada se potrošnja popne na do 7 litara. S druge strane, na otvorenoj cesti potrošnja će pasti i na 4,5 litara, dok će na autocesti pri brzini od 130 km/h iznositi oko 6,5 litara, dok pri 140 km/h troši oko 7 litara.

Vidi se kako je Citroen kod modela C3 poradio na udobnosti, pa mu ne smetaju ni loše domaće ceste. Pri brzim vožnjama kroz zavoje karoserija se ne naginje previše, no prednji dio vozila ponekad voli proklizati i izaći iz zadane putanje. No tu je riječ o gornjoj granici vožnje, koju prosječan vozač neće nikada ni isprobati.

Zaključak i cijene

Redizajnirani Citroen C3 Shine Puretech 110 S&S BVM6 kakav smo testirali košta 129.110 kuna, a u tu je cijenu uključena i crvena krovna naljepnica, dodatno zatamnjena stražnja stakla, 16-inčni Hellix aluminijski naplatci s gumama 205/55 R16, bijeli color paket i sekvencionalni podizači stakala sprijeda i straga, kao i nova perla troslojna Elixir crvena boja.

Najpovoljniji C3 Live s 83 KS snažnim benzincem starta od 94.185 kuna, no puno isplativiji je akcijski model Feel za 97.200 kuna, a koji donosi klimu, LED dnevna svjetla, električne i grijane retrovizore i ostalu opremu. Cijena za najpovoljniji dizel je 125.480 kuna, a dolazi s Feel opremom i snagom od 100 KS, a u ponudi je i automatski mjenjač koji dolazi isključivo sa 110 KS snažnim benzincem i bogatom Shine opremom po cijeni od 138.180 kuna.

Iako je ''već u godinama'', Citroen C3 i dalje izgleda dovoljno svježe i atraktivno, čak i od neke novije konkurencije, a velike mogućnosti personalizacije i malo povišeno sjedenje prednosti su koje će dati mnogi kupci.

image
Size: 0.27 Mb
Podijeli