Toyota Yaris VVT-i hibrid Premiere TEST

Kada je Toyota predstavila prvu generaciju Yarisa prije 22 godine, vjerojatno nisu ni bili svjesni koliko će uspjeha napraviti taj model. Prva generacija je donijela mnogo prostora i praktičnosti u relativno kratku karoseriju, a to je bila i prva Toyota koja je bila izabrana za Europski automobil 2000. godine. Yaris je bio i prvi model ove klase koji je ponudio hibridni pogon, a najnovija generacija, već četvrta po redu, donosi još više napretka u odnosu na prijašnje generacije.

I pritom ne mislimo samo na tehnologiju, već i na dizajn, jer Yaris nikad nije izgledao atraktivnije nego sada, a u domaćem predstavništvu vole isticati kako je glavni dizajner naše gore list – Mario Majdandžić, koji je i najviše zaslužan za oblik kakav vidite na fotografijama. A da Toyota ima još planova s Yarisom govori i činjenica kako je već predstavljena i njena GR izvedba, koja se jedina može dobiti u trovratnoj izvedbu, a uskoro na tržište stiže i Yaris Cross, odnosno povišena izvedba novog Yarisa, koja će se nuditi i s pogonom na sve kotače, kao i hibridnim sustavom. Ponuda je stvarno široka, a na test nam je pristigao Yaris s najtraženijim hibridnim pogonom, u najbogatijoj Premiere opremi.

Dizajn i praktičnost

Mora se priznati da Yaris nikada nije izgledao bolje. Nizak prednji dio s velikom maskom, napuhnuti blatobrani i stražnji dio daju mu snažan identitet, a i u početnoj opremi izgleda ''nabrijano''. Prednja svjetla imaju ''namrgođen'' izgled, a veliki crni umetak unutar maske motora ima karbonski izgled, iako je riječ o običnoj plastici, pa bi nekima to moglo izgledati jeftino.

Gledajući testni primjerak s boka, kada karoserija izgleda ''nabubreno'', čak ni 17-inčni aluminijski naplatci s niskoprofilnim gumama ne izgledaju veliko. Ovaj paket opreme donosi i dvobojnu karoseriju, a crna linija krova se odlično stapa s dodatno zatamnjenim stražnjim staklima.

No nekako najsnažniji dojam, barem nama, Yaris pokazuje straga. Krovni spojler, spojena svjetla s crveno crnim dijelom, snažno napuhnuti kutevi branika koji prelaze u blatobrane i donji crni dio branika stvaraju dojam puno snažnijeg automobila nego što je u stvarnosti Yaris hibrid.

Iako prtljažnik hibridnog Yarisa ima obujam od tek 286 litara, u stvarnosti on djeluje puno veće. Šteta je samo što je pod poprilično nisko, odnosno ispod razine otvora, a ne postoji nikakva polica koja bi omogućila dvostruko dno i lakši utovar stvari. Preklapanjem se dobiva ravna utovarna površina, a obujam prtljažnika tada iznosi 768 litara.

Unutrašnjost

I unutrašnjost novog Yarisa je puno odmakla od prethodne generacije, pa je sada uređenje modernijeg izgleda i nudi najnoviju tehnologiju, a korišteni su i bolji materijali. Tako je sada gornji dio instrument ploče mekan na dodir, a sve djeluje čvrsto i kompaktno. Doduše, nisu nam se svidjele plastične crne ručice za otvaranje vratiju koje su ''sakrivene'' ispod držača, kao ni imitacija platna na vratima.

No s druge strane, instrument ploča koju ćete stalno gledati izgleda zanimljivo i u potpunosti je digitalna, no podijeljena je na tri dijela. U sredini je smješten 4,2-inčni ekran na kojem se prikazuju razne funkcije putnog računala, dok se na lijevom okruglom ekranu mogu pratiti informacije o stanju električnog sustava, dok se na desnom okruglom ekranu vidi informacija o napunjenosti spremnika goriva i temperaturi motora, a velikim i dobro vidljivim brojkama prikazuje se brzina kojom vozite.

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_01

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_02

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_03

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_04

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_05

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_06

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_07

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_08

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_09

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_10

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_11

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_12

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_13

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_14

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_15

image

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_16

Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_01
image
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_02
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_03
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_04
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_05
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_06
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_07
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_08
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_09
image
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_10
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_11
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_12
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_13
image
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_14
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_15
Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid Premiere_16

Manje je više vrijedi i u opisu središnje konzole. Na vrh je postavljen 8-inčni multimedijski zaslon s fizičkim tipkama prečaca, ispod njega su ventilacijski otvori i malena polica, te slijede komande klima uređaja, koje uvijek volimo vidjeti. Tu su još i prekidači grijača prednjih sjedala te jedan USB priključak, te polica za bežično punjenje mobitela.

Plastika oko ručice automatskog mjenjača je visokog sjaja, a izgleda kako je dosta otporna na ogrebotine, jer je testni model već imao dosta prevoženih kilometara, a plastika gotovo da nije bila oštećena. Tu su još i tipke za izbor načina vožnje, kao i prekidač za elektronsku ručnu kočnicu te držači za čaše. Naslon za ruke je ugodan i mekan, jedino je šteta što se ispod naslona nalazi plitka zatvorena polica u koju će vam stati tek mobitel.

Prostranost sprijeda je velika u svim smjerovima, iako je visina smanjena za čak četiri centimetara, a sada i straga ima nešto više mjesta zahvaljujući pet centimetara većem međuosovinskom razmaku. Naime, novi Yaris je postavljen na novu GA-B platformu, pa je stoga i prostranost veća. A prava je šteta što putnici straga nemaju ventilacijske otvore, ali nema ni nikakvog izvora napajanja, što je u današnje vrijeme postalo standard.

Motor i vožnja

Testni Yaris pokreće i novi hibridni sklop koji se sastoji od trocilindričnog 1,5-litrenog atmosferskog benzinca koji razvija maksimalnu snagu od 68 kW/92 KS te elektromotora koji razvija maksimalnu snagu od 59 kW/80 KS, dok je pak ukupna snaga sustava 85 kW/116 KS i pritom se nudi i 141 Nm okretnog momenta, a sustav je spojen na automatski e-CVT mjenjač.

Iako maksimalna snaga nije impresivna, ako netko ne zna kolika je snaga sustava, rekao bi da Yaris ima puno više snage od deklariranje. Odziv na gas je dobar, a i međuubrzanja su dovoljno brza. Yarisu treba za ubrzanje od 0 do 100 km/h 9,7 sekundi, a maksimalna brzina mu je 175 km/h. Za gradski automobil i više nego dovoljno.

A da Yaris nije namijenjen samo gradskoj vožnji pokazuje i prilikom vožnje na otvorenoj cesti i na autocesti. Na potonjoj bez problema održava brzinu od 140 km/h bez prevelike buke, a ima i dovoljno snage za prestizanje. Naravno, ne treba očekivati čuda, pa ćete automobile koji voze 120 km/h preteći bez problema, no nakon 140 km/h mu ponestaje daha. S druge strane, na otvorenoj cesti možete bezbrižno voziti jer će pri takvim brzinama međuubrzanja biti jako dobra i lako ćete prestići kamione. A vožnja na otvorenoj cesti je i prilično štedljiva.

Potrošnja je još jedan veliki adut Yarisa. Bez imalo pažnje prosjek je 4,7 litara, što je jako dobar rezultat. U gradu će trošiti između 4 i 5 litara, a veća potrošnja je samo pri vožnji autocestom, kada se prosječno troši između 6 i 7 litara, ovisno o brzini kojom vozite. Na otvorenoj cesti je potrošnja uglavnom ispod 5 litara, osim ako ne pretjerujete s gasom. Ugrađena baterija se puni prilikom kočenja, a u odnosu na onu s prethodne generacije je lakša, a sada omogućuje vožnju na struju do brzine od 130 km/h. Prebacivanje između vožnje na struju i benzin je mirno i, osim po zvuku motora, uopće se ne osjeti.

Za one koji žele znati više je i aplikacija MyT, koja je besplatna za preuzimanje u Google Play i App Storeu, a nudi mogućnost pronalaska auta na velikim parkiralištima, podsjetnike za servis, planiranje rute putovanja unaprijed i slanje na navigacijski sustav u automobilu, no ono što je važnije je poduka o vožnji hibrida, odnosno kako uštedjeti gorivo. Uz to, tu su i podaci o vožnji, pa možete pratiti kako ste vozili i gdje možete poboljšati vožnju kako bi potrošili manje goriva.

Zaključak i cijene

Testni model, Toyota Yaris 1.5 VVT-i hibrid CVT Premiere košta 167.900 kuna i uključuje dvobojnu karoseriju i Tokyo Fusion boju. Ovo je ujedno i najskuplji Yaris, ne gledajući GR izvedbu, a ujedno i najbogatije opremljen, te osim ukrasnih naljepnica i elemenata nemate što na njega doplatiti.

S druge strane cjenika hibridnih izvedbi je Yaris Luna koji starta s cijenom od 130.900 kuna i donosi sve što vam treba – potpuni sigurnosni paket, automatsku klimu, 7-inčni multimedijski zaslon, bluetooth, naslon za ruke sprijeda i ostalu opremu. Naravno, možda neće izgledati atraktivno kao testni model, ali će voziti jednako štedljivo.

Osim s hibridnim sustavom, Yaris je dostupan i s jednolitrenim benzincem sa 72 KS, a cijene tada startaju od 106.400 kuna, dok je sa snažnijim 1,5-litrenim benzincem sa 125 KS Yaris dostupan s bogatijom Stella opremom, a cijene takvih izvedbi kreću od 114.600 kuna, a doplata za automatski mjenjač je 8.000 kuna, pa se razlika u odnosu na hibridnu izvedbu jako smanjuje.

Zaključujemo kako je Yaris sada odrastao i puno ozbiljniji automobil od prethodnika. Ima par sitnica koje smetaju, no bogata oprema, štedljiv motor i fer cijena će vas natjerati da zaboravite na njih. Uz to, novouvedeni Toyota Relax program omogućuje da ovaj automobil vozite i 10 godina s tvorničkom garancijom. Trebate li još neki razlog za kupnju?

image
Size: 0.19 Mb
Podijeli