Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY TEST

Peta generacija Honde CR-V nije se puno mijenjala od kraja 2018. godine kada je predstavljena, a testni model koji nosi oznaku MY21 donosi promijenjene sitnice, koje većina neće primijetiti, no nama je odmah u oko upalo puno ukusnije uređenje unutrašnjosti bez jeftinih plastičnih površina koje su imitirale drvo, a sada su na njihovom mjestu srebrni umetci hrapave površine, koji ovom modelu puno bolje pristaju. Testni model je bio opremljen hibridnim pogonom, a ovakav model je glavni konkurent Toyotinom modelu RAV4, od kojeg ipak nudi puno više prostora u kabini u prtljažniku.

Šteta je i što Honda ne nudi CR-V sa 7 sjedala u hibridnoj izvedbi, već je treći red sjedala vezan uz odabir benzinske izvedbe, koja je dosta rastrošnija od testne hibridne inačice. Hibridna se inačica uvijek veže uz automatski mjenjač, a kupci na izbor imaju pogon na prednje ili na sve kotače, kakvim je bio opremljen testni model, a u ponudi je i ukupno 5 paketa opreme.

Dizajn i praktičnost

Po nama CR-V izgleda prilično uspjelo iz kojeg god da ga kupa pogledate. Nekako uspješno spaja sportski dizajn i eleganciju, a istovremeno skriva i velike dimenzije. Sprijeda se ističe masivni branik i kromirana maska, koja mu daju i pomalo sportski izgled.

Bočnim dijelom prevladavaju velike limene površine jednostavnih linija, a dojam povećavaju kromirani okvir oko stakala, šira aluminijska traka na donjem dijelu vratiju, kao i 18-inčni dvobojni aluminijski naplatci. Srećom, gume dimenzija 235/60 R18 imaju dovoljno ''mesa'' pa je i vožnja udobnija, ali vas neće biti ni strah sići na vožnju izvan asfalta.

Stražnja svjetla se spuštaju gotovo od krova, te se ispod donjeg ruba stražnjeg stakla međusobno spajaju kromiranim umetkom. Vrata prtljažnika su prilično velika i široka, no nisu teška za otvaranje i zatvaranje, s donose i dovoljno nizak utovarni rub.

Što se pak prtljažnika tiče, on u osnovnom obliku ima obujam od 497 litara, iako nam se na pogled čini nekako veći, a razlog tome je vjerojatno u gotovo pravilnom obliku. Stražnja sjedala se preklapaju, a onda obujam prtljažnika raste na 1.692 litre koje su, zahvaljujući visokom krovu i pravilnim linijama, prilično iskoristive i za glomazne predmete.

Unutrašnjost

Jednostavno, moderno i iznimno prostrano. Tako bi najlakše mogli opisati unutrašnjost Honde CR-V. Ispred vozača je digitalna instrument ploča, s glavnim velikim ekranom na kojem se prate sve važne informacije, dok se s lijeve i desne strane nalaze pokazivača napunjenosti baterije, odnosno količine goriva u spremniku. Dizajn je jednostavan, ali istovremeno i jako čitljiv, baš onako kako treba biti.

Voljeli bi samo da su u Hondi doradili tipke na upravljaču, koji i dalje djeluju jeftino, no dobro rade svoj posao. Središnji multimedijski zaslon ima samo jednu fizičku tipku, odnosno gumb putem kojeg se podešava glasnoća, dok su pored njega tipke prečaca koje su osjetljive na dodir. Izgled izbornika nije baš najmoderniji, no sve funkcionira dobro, a možemo reći i dovoljno brzo. Podno njega se nalaze fizičke tipke za podešavanje klimatizacije, u ovom slučaju je riječ o dvozonskom automatskom klima uređaju, koje su jednostavne za korištenje.

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_01

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_02

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_03

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_04

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_05

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_06

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_07

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_08

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_09

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_10

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_11

image

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_12

Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_01
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_02
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_03
image
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_04
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_05
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_06
image
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_07
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_08
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_09
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_10
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_11
image
Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance 21MY_12

Ovakav CR-V nema klasičnu ručicu automatskog mjenjača, već se izbor brzina vrši pomoću tipki, a oko njih su postavljeni i ostali prekidači za vožnju – izbor načina rada Sport ili ekonomično, te rad samo na struju, dok se za parkiranje brine elektronska ručna kočnica.

Središnja konzola između dva prednja sjedala skriva pregršt pretinaca, tako je tu kvadratični otvoreni pretinac, dva držača za čaše, a tu je i jedan duboki pretinac ispod naslona za ruke, koji je moguće pregrađivati, a u njega stane i veća ženska torbica koju je tako lako moguće sakriti od neželjenih pogleda. Bez obzira na to, sa stražnje strane naslona za ruke su ventilacijski otvori za stražnja sjedala, te dva USB priključka za punjenje.

A kad smo već kod stražnjih sjedala, uvijek ostanemo iznenađeni količinom prostora koju ovaj model nudi. Naime, iza vozača dvometraša se ugodno može smjestiti još jedan dvometraš, a da mu pritom koljena ne dodiruju naslon sjedala vozača, ni glava krov. Uz to, stražnja se vrata otvaraju pod gotovo 90 stupnjeva, pa je ulazak i izlazak iznimno lak, a sva vrata su podvijena ispod praga, pa ni nakon vožnje blatom nećete zaprljati hlače dok izlazite ili ulazite u automobil. U Hondi su stvarno mislila na sve.

Motor i vožnja

Honda CR-V dolazi s hibridnim pogonom kojeg čine dvolitreni benzinac i dva elektromotora koji daju ukupnu snagu sustava od 184 KS i nude 315 Nm okretnog momenta, a pogon je u ovom slučaju na sve kotače. Ugrađen je i-MMD (intelligent Multi Mode drive) koji sam odabire koja kombinacija motora će trenutno biti u pogonu, odnosno kombinira rad benzinskog i elektromotora. Kako nije riječ o plug-in hibridu punjenje Li-Ion baterije se vrši tijekom kočenja, a s polugicama iza volana se podešava intenzitet regeneracije, odnosno moguće je odabrati snažnije ili slabije usporavanje prilikom otpuštanja papučice gasa.

Spomenuti i-MMD radi tako da odabire najbolji način rada u odnosu na pritisak papučice gasa, odnosno kočnice. U praksi to znači paljenje i gašenje benzinskog, odnosno elektromotora. Sve to ide iznimno glatko te se uopće ne osjete te radnje. Već smo spomenuli kako pored tipki mjenjača postoje i tri tipke za načine vožnje. Tu je Sport za najbolje performanse, Eco za najekonomičniju vožnju te EV čijim se odabirom vozite isključivo na struju.

Ako uzmemo u obzir kako je riječ o preko 1,7 tonu teškom SUV vozilu s ukupno 184 KS, onda možemo reći kako je potrošnja prilično mala. Prosjek nakon tjedan dana je bio ravno 7 litara. Naravno, u gradu prilikom jutarnjih gužvi potrošnja će se popeti na malo iznad 7 litara i tu najveću ulogu ima hibridni sustav, no na otvorenoj cesti s nježnijom nogom na gasu ona može pasti i na blizu 5 litara. Na autocesti pri brzini od 140 km/h potrošnja će još uvijek biti ispod 8 litara, no nakon te brzine drastično raste.

Tu je i mjenjač koji prilično glatko prebacuje, a uz dobru zvučnu izolaciju možemo zaključiti kako je vožnja ovim modelom iznimno ugodna. Jedino ne voli jaki pritisak gasa kada se motor često vrti u visokim okretajima i postaje jako glasan. No ako se vozite s normalnim pritiskom noge na gasu, vožnja je ugodno tiha. Spomenimo i kako neravnine odlično upija, a jedino su prisutna nešto veća naginjanja pri (pre)brzim prolascima kroz zavoj.

Zaključak i cijene

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid 4WD Elegance 21MY košta 316.023 kune, što nije mali iznos, no treba uzeti u obzir jako bogatu serijsku opremu, uključujući i sve sigurnosne sustave, kao i sustave pomoći vozaču, LED svjetla, dvozonsku automatsku klimu, grijana prednja sjedala, 18-inčne aluminijske naplatke i niz ostale opreme. Najpovoljnija hibridna izvedba dolazi s opremom Comfort i košta 271.516 kuna, ali osim slabije opremljenosti, dolazi i samo s pogonom na prednje kotače.

Jednako opremljena Honda CR-V Elegance Navi 21MY u kombinaciji s benzinskim motorom i pogonom na sve kotače košta 285.265 kuna, dok pak početni model s pogonom na prednje kotače i Comfort paketom opreme košta 233.043 kune.

Osim privlačnog izgleda i niske potrošnje, Honda CR-V hibrid oduševljava bogatom opremom i ogromnom količinom prostora za putnike, pa tko treba SUV s puno prostora ne treba gledati dalje.

image
Size: 0.24 Mb
Podijeli