Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition TEST

Nova generacija Fiat Tipa je započela projektom Aegea 2014. godine u Turskoj, a Fiat je u suradnji s dugogodišnjim partnerom Tofas krenuo u razvoj modela koji će prvenstveno zamijeniti Lineu, koja je već bila u godinama. No tijekom razvoja je odlučeno kako neće u ponudi biti samo Aegea limuzina, koja i dalje nosi to ime u Turskoj, već će se ponuditi i klasičan kompakt s 5 vrata, te praktičan karavan.

No za prodaju na tržištima zapadne Europe, Fiat je morao promijeniti ime, pa je svojoj novoj kompaktnoj obitelji dao retro ime Tipo. Sigurno se sjećate modela s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, koji je nudio puno prostora u kompaktnim dimenzijama, a postojala je i izvedba s digitalnom unutrašnjosti. No nakon 4 godine, stiglo je vrijeme za obnovu obitelji, pa je blago promijenjen izgled, dodana je nova Cross izvedba, no još veća promjena se dogodila ispod poklopca motora. Naime, vremešni atmosferski benzinac s 95 KS je zamijenjen modernim turbo benzincem sa 100 KS, koji se pokazao kao pravi izbor za ovaj obiteljski automobil.

Dizajn i praktičnost

Mogli bi za Tipo reći kako ima klasičan dizajn kompakta s kojim se ne ističe u ničemu, no ipak je dovoljno originalan kako ga ne bi zamijenili s nekim drugim automobilom. Posebice nakon redizajna kada je Tipo dobio novi dizajnerski potpis prednjih LED svjetala te veću i elegantniju masku s velikim natpisom FIAT, te izmijenjenim branikom. Sada sprijeda Tipo izgleda puno moćnije.

Bočna linija je jednostavna i vrlo čistih linija, a izgled ne narušavaju ni nikakve bočne letvice. Dojam podižu kromirane ručice za otvaranje vratiju koje su prilično velike i lako ih je obuhvatiti, a redizajnirani Tipo dolazi i s novim dizajnom aluminijskih naplataka, a testni model je bio opremljen onima veličine 16 inča.

Straga su promjene minimalne i odnose se na sama svjetla koja su sada dostupna u LED izvedbi i imaju novu grafiku, a dolaze i sa zatamnjenim kućištem. Zanimljivo je kako je na poklopcu prtljažnika postavljen ''stari'' okrugli logo, za razliku os prednje maske.

Pod stražnjim vratima se nalazi prtljažnik obujma 440 litara, što je u samom vrhu ove klase. Pravilnih je linija i dobro iskoristiv, a moguće ga je povećati preklapanjem stražnje klupe, a svakako treba spomenuti i kako je testni model u dnu prtljažnika imao rezervi kotač punih dimenzija 205/55 R16, što je rijetkost u današnje vrijeme.

Unutrašnjost

Iako na prvu izgleda kao i prije redizajna, nakon par minuta uvidjet ćete kako je u unutrašnjosti ipak puno drugačije. Prvo, koriste se kvalitetniji materijali i nove kombinacije boja materijala, a sve kako bi ugođaj vozača i putnika bio puno ugodniji. Plastika je mekana, a sve je složeno prilično dobro, pa nema nikakvih cvrčaka ili klimanja.

Sam volan je ostao istog izgleda, no novosti ima na instrument ploči. Naime, sada je središnji dio digitalan i prikazuje se na 7-inčnom ekranu, a koji je pregledan i moguće ga je konfigurirati. Zanimljiv detalj su i završetci krugova brojača okretaja s lijeve i pokazivača spremnika s desne strane koji se prikazuju na ekranu.

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 01

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 02

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 03

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 04

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 05

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 06

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 07

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 08

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 09

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 10

image

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 11

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 01
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 02
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 03
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 04
image
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 05
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 06
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 07
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 08
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 09
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 10
Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition 11

Dorađena je i središnja konzola, pa je sada na vrhu ugrađena najnovija izvedba multimedijskog zaslona, u slučaju testnog modela dijagonale je 7 inča, a u opciji postoji i 10,25-inčni zaslon; koji dolazi s najnovijim sustavom Uconnect. Za pohvalu su komande klima uređaja koje su dovoljno velike i pružaju dovoljno povratnih informacija, pa za upravljanje njima ne treba skidati pogled s ceste. Tu je u USB priključak, kao i praktična polica.

Što se tiče prostora za putnike, sprijeda je prostrano, a sjedalo vozača i volan se mogu prilagoditi svakome, a dovoljno je prostora i po širini, jer se vozač i suvozač neće na naslonu za ruke dodirivati laktovima. Osim ako to ne žele. Straga je ponuda prostora u prosjeku klase, a ima malo više prostora za glavu zahvaljujući dugom krovu koji se tek kasnije počinje spuštati. Za pohvalu je što je straga ugrađen jedan USB priključak, no šteta je što nema ventilacijskih otvora. No s druge strane, tu je prilično velik i udoban središnji naslon za ruke straga, koji se ne može dobiti kod pojedine konkurencije.

Motor i vožnja

Jedna od najvećih novosti je upravo pogonski motor testnog modela. Riječ je o modernom trocilindričnom turbo benzincu koji ima obujam od 999 ccm i koji razvija maksimalnu snagu od 74 kW/100 KS, a nudi i 190 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od prilično niskih 1.500 okretaja. S ovim motorom je Tipo puno agilniji u odnosu na model prije redizajna.

Prva brzina je vrlo kratka, no nakon druge Tipo vuče i više nego što je prosječnom vozaču potrebno. Iako nije sprinter, za ubrzanje od 0 do 100 km/h mu treba 11,8 sekundi, no za gradske ceste je i više nego dovoljno snažan. Dobro se snalazi i na otvorenoj cesti, gdje je primjetno kako mu nedostaje šesta brzina na prilično preciznom mjenjaču. U tom bi slučaju bio tiši i trošio bi manje goriva.

Isti problem je i na autocesti, a vožnja do 140 km/h mu ne predstavlja nikakav problem i do te brzine dovoljno brzo ubrzava, no već na 150 km/h buka je nešto više, a skače i potrošnja. S druge strane, maksimalna brzina je prilično visokih 192 km/h, što je za model s početka cjenika i više nego odličan rezultat.

Što se pak potrošnje tiče, treba uzeti u obzir kako smo auto preuzeli s manje od 1.000 prijeđenih kilometara, pa će i potrošnja još malo pasti od one koju smo mi ostvarili, kad se motor dobro razradi. Ona se kreće od malo iznad 6 litara na otvorenoj cesti, pa sve do gotovo 10 litara u gradskim gužvama i s težom nogom na papučici gasa. Na autocesti pri tempomatu uključenom na 130 km/h potrošnja je između 7 i 7,5 litara, što je dobar rezultat. U gradu se može proći i s manje od 9 litara, no tada treba voziti malo pažljivije, a prosječan vozač bez problema može računati i na pola litre manje prosjeke od ovih koje smo naveli.

Tipo je i prilično udoban automobil. Iako sjedala nisu baš profilirana, udobna su i za duže vožnje, a Tipo je i malo tvrđe podešen. Prelasci preko uspornika javljaju tup zvuk, a prijenos neravnina na putnike nije značajno izražen. Tup je i zvuk zatvaranja vratiju, pa možemo zaključiti kako je ovaj automobil odlično složen. Naravno nije namijenjen pretjerivanju, jer pri brzim prolascima kroz zavoje često voli pobjeći prednji kraj, no ako se ne pretjeruje Tipo će uzvratiti udobnom i mirnom vožnjom.

Zaključak i cijene

Fiat Tipo 1.0 GSE Opening Edition je posebna serija povodom početka prodaje ovog modela, a donosi dug popis dodatne opreme koji se ne plaća, a koji uključuje paket Comfort, 16-inčne aluminijske naplatke, paket Parking, rezervni kotač normalnih dimenzija, stražnji USB utor, kromirane detalje na karoseriji i LED paket, a cijena testnog modela s bijelom pastelnom bojom je 141.723 kune, što je i više nego fer ponuda.

Ako pogledamo cijene konkurencije, one su puno više, a ne donose više opreme, pa bi za Tipo mogli reći i kako je među najpovoljnijim automobilima u klasi. Ne smijemo zaboraviti reći ni kako serijska oprema uključuje automatsku klimu, tempomat, sustav za upozorenje pri izlasku iz trake, sustav za prepoznavanje umora vozača, multifunkcionalni volan i još niz ostale opreme. Ostali modeli Tipa koji su u ponudi i koji sadrže isti paket opreme je njegova karavan izvedba Tipo SW Opening Edition koji košta 149.171 kunu, te potpuno nova izvedba Tipo Cross koja se može kupiti već za 147.323 kune.

Fiat Tipo možda neće biti prioritetno vozila kupaca, no oni koji odu do salon i sjednu u njega, provozaju ga i pogledaju popis opreme i cijenu, teško da će se odlučiti za neki drugi automobil ove klase. A Tipo je još uvijek tipičan predstavnik kompaktne klase koji će i dalje nuditi fer omjer uloženo i dobiveno.

image
Size: 0.36 Mb
Podijeli