Dacia Jogger Extreme 1.0 TEST

Dacia Jogger je novi model na tržištu koji mjenja Logan i Lodgy modele, a nudi dovoljno opcija da zadovolji svakog korisnika kojemu je prostor bitan.

Jogger nudi zanimljiv dizajn tradicionalnog karavana s modernim prednjim krajem i podignutom karoserijom kojom ćete bez problema prijeći i zahtjevnije prepreke naših cesta, a sve to se odlično upija za vrijeme vožnje.

Jogger-12.JPG

Glavni adut ovog modela svakako je 7 sjedala koji su dizajnirani da budu lako iskoristivi, pa smo čak i mi pokušali provozati se iza sa 190 cm visine.

Jogger-5.JPG

Koristi se noviji motor u Dacia ponudi koji razvija dovoljno snage da obiteljska avantura s punim autom ne bude nikakav izazov automobilu. Mi smo na testu dobili Extreme verziju, s novim Navi infotainment sustavom, pa smo se zaputili na dulju avanturu – pizzu na izvoru Gacke!

Dizajn i praktičnost

Moderan dizajn prednjeg kraja zaslužan je modelu Dacia Sandero Stepway s obzirom da se iskoristio njegov postojeći moderan dizajn, a koristi se nova modernizirana maskom i DC logom koji Dacia koristi na svim novim vozilima.

Jogger-2.JPG

Krenimo tako od prednje strane. Kako se radi o Sandreo Stepway bazi, cijeli auto povišen je od tla. Donji rub prednje maske je plastičan pa će lagano upiti oštećenja od kamenčića koji se neće primijetiti.

Metalne površine karoserije na testnom modelu obojane su u novu Lichen Khaki boju koju Dacia reklamira na većini svojih modela i moramo potvrditi da nam se boja odmah na prvu dopala jer je dovoljno jedinstvena na cesti, a opet će se dopasti većini vozača s obzirom da se izbjegavaju ekstremi.

Prednja maska ima nove bijele crte koje se nastavljaju iz središnjeg DC znaka, te se nastavljaju u prednjim svjetlima, odnosno Dacijinom svjetlosnom potpisu u obliku dnevnih LED svijetla.

Jogger-6.JPG

Dnevna svijetla razdvajaju gornji dio sa žmigavcima i donji sa dugim i oborenim svijetlima. Na samom rubu, razdvaja se na dva kraka. Srednji krakovi svijetla obojani su u bijelo, no ne svijetle.

Kada smo kod svjetala, oborena svijetla imaju LED rasvjetu, dok ćete žmigavce i duga svijetla moći sami mijenjati jer se radi o klasičnim žaruljama. Ispod glavnih svijetla, na plastičnim otocima imamo i maglenke sa klasičnim žaruljama koje se odlično vide u magli jer je i ideja da maglenke budu malo žutije od glavnih svjetala za najbolji pogled. Dizajn poklopca motora daje prednjim svijetlima vrlo ozbiljan dizajn, a sam poklopac također ima dovoljno detalja da ga smatramo vrlo modernim.

Detalj koji ćete primijetiti kada automobil pogledate sa strane svakako se odnosi na B stup, odmah iza prednjih vrata, gdje se na krovu primjetno mijenja dizajn. Tu počinje i glavna razlika između Sandreo Stepway i Jogger modela, gdje je ostatak automobila jedinstveno dizajniran da pruži dovoljno prostora za glave suputnicima za još dva reda.

Jogger-4.JPG

I ovdje se na dnu proteže plastično dno koje štiti karoseriju od kamenčića, a Dacia je dodala i ekstra naljepnice crne boje gdje štiti karoseriju na kritičnim dijelovima, a proteže se od početka prednjih do kraja stražnjih vrata. Sjajno crni su i aluminijski naplatci s 16” gumama kojima optimiziraju cijenu zamjene guma kao i potrošnju na cesti.

U Extreme paketu kojeg smo mi vozili stražnja stakla suvozača kao i prtljažnika su zatamnjena što vam nudi bolju privatnost kao i manje zagrijavanje kabine ljeti. Prozori prtljažnika iliti trećeg reda sjedala, klasičnog su otvaranja “na pant”.

Jogger-8.JPG

Na krovu dobivate i modularan krovni nosač tereta koji možete prilagoditi svojim potrebama. Dodatan detalj je svakako i antena za radio u obliku sportske “peraje” pri kraju krova straga, dovoljno niske da vam neće smetati kod stavljanja stvari na krovni nosač.

Stražnja strana nas je zapravo najviše impresionirala. Dacia nije išla na sportski završetak, već je maksimiziran tovarni prostor sa iznimno atraktivnim otvorom za stavljanje stvari, gotovo okomitim vratima prtljažnika koji se također spuštaju dovoljno nisko da je utovar vrlo jednostavan.

Jogger-10.JPG

Kako bi se to postiglo, svijetla su postavljena okomito sa svake strane s dizajnom vrlo sličnim Volvo modelima. Ovdje se koriste klasične žarulje koje je lagano zamijeniti.

Jogger_mob-7.jpg

Jednom kada vrata prtljažnika na ovom modelu otvorite, dočekuje vas vrlo uzak prostor za pospremanje stvari. Riječ je naravno o prostoru koji se koristi za treći red sjedala, a ovdje komotno stane dvoje ljudi, ili 506 litara tovarnog prostora kada se treći red sjedala spusti. Ova sjedala mogu se i izvaditi za dodatnu 101 litru prostora.

Jogger_mob-5.jpg

Spuštanjem i drugog reda sjedala, tovarni prostor raste na sasvim pristojnih 1819 litara pa lagano možete prevesti ogromnu količinu stvari, pogotovo kako smo spomenuli, zahvaljujući velikom otvoru straga.

Unutrašnjost

Unutrašnjost Joggera je kao i kod ostalih Dacia modela dosta napredovala zadnjih godina. Ne radi se o napretku u luksuzu, no dodane su površine od tkanine oko prednje konzole za atraktivniji izgled i osjećaj pod rukom, što uključuje i naslone na vratima.

Jogger-54.JPG

Sjedala su također bila udobna i na duljim vožnjama, bilo da se vozili autocestom ili po “starim” otvorenim cestama. Kako je riječ o ručnom mejnajču, sredinom upravo on dominira te je obučen u eko kožu. Dobivate naravno i naslon za lakat desne ruke s prostorom za pohranu.

Jogger_mob-2.jpg

Ispred mjenjača ima prostora za mobitel i ostale sitnice, a ovdje ćete naći i USB-A utor za povezivanje mobitela sa infotainment sustavom, kao i klasični 12V utor za napajanje ostalih gadgeta koje ćete eventualno koristiti, makar to bio brzi punjač za vaš mobitel. Iznad njih dobivamo lako prepoznatljive komande za kontrolu klimatizacije automobila koje vidimo i na drugim vozilima Renault grupacije.

Jogger-46.JPG

Vrlo je jednostavna za kontroliranje, brzo postavite željenu temperaturu i snagu, te uz sve ostalo još i atraktivno izgleda. Između većih gumbi su četiri manja za brzo paljenje odmagljivanja stakla ili recirkulacije zraka unutar kabine.

Jogger-44.JPG

Pri samom vrhu konzole, odmah ispod infotainmenta i ventilacije imamo red gumbi koji će biti popunjen ovisno o razini opreme za koju se odlučite. U Extreme verziji tu je kontrola grijanja sjedala vozača i suvozača, paljenje Eko načina rada motora, kao i gapenje automatskog gašenja motora dok nije u brzini.

Na vrhu je infotainment sustav koji smo vidjeli i na ostalim Dacia modelima, a novost je svakako integrirana navigacija zajedno s modernim dizajnom dovoljno dobrim za sve što vam treba.

Jogger-19.JPG

Lijevo od ovog zaslona imate i držač za mobitel koji možete rotirati prema želji, a svakako će biti koristan onima koji puno vremena provode iza volana, no bili bismo pažljivi kod rukovanja da ostane što dulje funkcionalan.

Jogger-48.JPG

Volan ima prepoznatljive detalje, a multimedija se kontrolira trećim stalkom s desne strane iza volana, koji možete prepoznati iz Renault vozila. Volan ima gumbe za kontrolu tempomata s lijeve strane, a kontrolu prikaza podataka na zaslonu ispred vozača na desnoj strani volana.

Jogger-53.JPG

Kontrole su vrlo jednostavne i lagano je doći do svega što želite. Lijevo od volana, kod vašeg koljena imate i valjak za odabir visine oborenih svjetala. Savjetujemo da svakako prilagodite svijetla ako imate putnike u trećem redu vozila.

Jogger-50.JPG

Na vratima vozača imate standardno kontrolu sva četiri prozora, kao i elektroničko prilagođavanje retrovizora. Na podu imate i ručicu koju morate povući kako bi vam se otvorila vratašca za punjenje benzina.

Jogger-43.JPG

Pogledamo li stražnji red sjedala, možete ih oboriti u 2/1 omjeru, a dodatno se mogu podići i nasloniti na prednja sjedala za dobivanje više vertikalnog prostora.

Jogger_mob-4.jpg

Suputnici iza imaju pladnjeve koji su prikvačeni za prednja sjedala, a na njih lagano možete odložiti stvari, brzo nešto pojesti da ne namrvite automobil, ili postaviti tablet za lagano gledanje dok se vozite.

Jogger_mob-8.jpg

Između prednjih sjedala ovdje imate dodatan 12V izlaz, idealan za punjač mobitela ili tableta. Spuštanjem ovih sjedala imate napokon pristup trećem redu sjedala.

Jogger-58.JPG

Dok smo mi morali napraviti par pažljivih koraka, manji suputnici i djeca neće imati problema zavući se na treći red sjedala, a zahvaljujući dodatnom udubljenju ispod drugog reda sjedala, imate prostora za noge.

Jogger-57.JPG

Udobnost vožnje uvelike će ovisiti koliko ste visoki, no prozore možete otvoriti na kip, a i ovaj red ima dodatan 12V izlaz u koje možete ponovno staviti punjač mobitela / tableta.

Jogger-59.JPG

Sve u svemu, lagano se u automobilu može voziti 6 ili 7 osoba, dok god imaju umjerenu količinu prtljage koju mogu nositi i sa sobom kao je potrebno.

Infotainment

Infotainment ovdje osim zaslona u sredini nudi i ručicu kao držač mobitela koji možete držati okomito ili vodoravno. Sam zaslon infotainmenta ima dijagonalu 8”, dovoljno za pregledan prikaz svih podataka koje automobil nudi, kao i Android Auto koji smo također testirali.

Jogger-18.JPG

Glavna novost ovog sustava je sada lokalna navigacija koju sustav nudi, kao i pristup internetu pa imate pristup i obavijestima na karti kao i stanju prometa te obližnje benzinske crpke, a podržana je i navigacija na Hrvatskom.

Jogger-36.JPG

Od multimedije, imate radio, što uključuje i DAB sustav, s laganim pretraživanjem po frekvencijama, a imate i liste te favorit stanice za brzi odabir. Uz radio imate i opcije reprodukcije zvuka, od pojačavanja glasnoće što se brže vozili ako bi se negirala sve veća glasnoća ceste i vjetra.

Jogger-20.JPG

Možete također prilagoditi balans zvuka birajući u kojem dijelu da on bude glasniji ili tiši, s odvojenim ekvilajzerom za duboke, srednje i visoke tonove. Mi naravno preferiramo V postavke s povišenim visokim i dubokim tonovima na +3 ili 4. Spomenimo i Android Auto koji sasvim pristojno radi putem žice, a automobil automatski i puni mobitel.

Jogger-38.JPG

Osim multimedije, infotaiment vam pruža pristup brojnim funkcijama vozila, od aktivacije upozorenja u mrtvom kutu i sustava aktivnog kočenja. Također birate općenite postavke poput automatskog zaključavanja vrata kada krene vožnja, opcija paljenja svijetla kada otključate auto i ostale sitnice.

Jogger-23.JPG

Spomenimo i da automobil ima kameru za vožnju unatrag, kao i parking senzore sprijeda i straga, a u opcijama možete birati i vrstu zvuka koji proizvodi ako vam je standardan naporan.

Jogger-25.JPG

Bitan detalj modernih automobila svakako je potrošnja, kao i učenje kako voziti na Eco način. Ovaj sustav prati vašu vožnju, a možete vidjeti kako vas ocjenjuje na temelju ubrzanja, kočenja i mijenjanja brzina za minimiziranje trošenja goriva.

Jogger-26.JPG

Kako se radi o turbo motoru s tri cilindra, ipak smo preferirali malo veći broj okretaja prije prebacivanja brzina, pa smo odmah dobili i nisku ocjenu po tom pitanju. Na otvorenoj cesti nakon 400 kilometara s Eko ocjenom od oko 65, imali smo prosječnu potrošnju od 5,6 l što je sasvim pristojno s obzirom na veličinu automobila i dodatna tri suputnika.

Jogger-14.JPG

Ispred vozača se nalaze klasični brzinomjeri s 3,5” crno-bijelim zaslonom koji vam nudi bitne informacije o vožnji. Tu možete saznati sve, od potrošnje goriva, prijeđenog puta, stanja goriva, savjete o prebacivanju brzina i ostalih informacija.

Motor i vožnja

Motor koji se stavlja u Joggera je posve nov tri-cilindraš s turbopunjačem, a razvija do 110 KS i 200 Nm. Dolazi s pogonom na prednje kotače, a ima šest brzina za vrlo ugodnu vožnju i na autocesti.

Jogger-3.JPG

Mi smo imali prosječnu potrošnju u miješanoj vožnji s većinom otvorenom cestom od 5,6 litara što je vrlo dobar rezultat za ovakav automobil. Kako se radi o turbo benzincu, postaje živahan pri nešto većim okretajima, rekli bismo iznad 2.500 okretaja, no jednom kada postignete željenu brzinu, vrlo je ekonomičan i održava brzinu u 5/6 bez problema.

Mi smo se prvo vozili po gradu da ocijenimo potrošnju u gradskim gužvama. Zatim smo krenuli do Karlovca autocestom i onda starom cestom sve do pizzerije na izvoru Gacke, gdje se isplati otići i na dulju vožnju.

Jogger-7.JPG

Sve smo ponovili i putem natrag za dobivanje konačnog rezultata. Vožnja se pokazala ugodnom i za suputnike, a na autocesti ćete ipak čuti nešto više vjetra i ceste što možete negirati glazbom, ovisno naravno o suputnicima. Prijelaz preko ležećih u gradu vrlo je ugodan i automobil ih upija bez problema.

Najugodnija je pak vožnja na otvorenoj cesti, no s obzirom da je automobil povišen, ne očekujte sportske performanse u zavojima. Ipak, nije izraženo ni ljuljanje, no nismo vozili dovoljno brzo da testiramo te detalje. Ipak je riječ o pravom obiteljskom automobilu.

Jogger-9.JPG

Jedina mana je možda manja kvaliteta kamere za vožnju unazad koju bismo opisali kao da ima VGA kvalitetu nalik onoj koju imate na FPV dronovima. Dok će vam svakako pomoći pravilno se parkirati, i dalje savjetujemo korištenje velikih retrovizora da ne zagrebete s naplatcima po kolniku.

Zaključak i cijena

Na kraju dana, riječ je o odličnom automobilu koji nudi puno za traženu cijenu, čak i po današnjim cijenama automobilskog tržišta. Novi motor troši malo benzina a može lagano potegnuti da se ubacite na glavnu cestu, ako jače stisnete papučicu.

Jogger-13.JPG

Model koji smo mi testirali ima “Extreme” naziv, odnosno pun je opcija sa 7 sjedala i cijena mu je u vrijeme testa iznosila 23.820 €, no početni modeli kreću se od 18.900 € ili 19.800 €, ovisno želite li verziju sa ili bez 7 sjedala.

Podijeli