Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI TEST

Nekada su pick-up vozila bila rijetka pojava na našim cestama, no u posljednje vrijeme moguće ih je vidjeti sve češće. Osim toga, osnovno opremljene verzije s kratkom kabinom su rijedak izbor, jer su radi praktičnosti dvostruke kabine (Double Cab) gotovo isključiv izbor.

Takav je i testni Ranger, koji donosi pet sjedećih mjesta i bogatu Limited opremu, u kombinaciji s izdržljivim 2,2-litrenim turbo dizel motorom koji raspolaže sa 160 KS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem te pogonom na sve kotače.

Dodatno na Limited opremu je imao i Limited Black Edition paket koji donosi crne aluminijske naplatke, vanjske elementa u crnoj boji i bočne stepenice, koje doprinose robusnijem i atraktivnijem izgledu.

Dizajn i praktičnost

Ford Ranger donosi nešto drugačiji dizajnerski izričaj prednjeg dijela vozila u odnosu na druge Fordove modele, i tu prvenstveno mislimo na drugačiju masku, ali i cjelokupan robusniji dizajnerski izričaj.

To se posebice vidi u drugim paketima opreme kada je velika maska obrubljena srebrnim detaljima. Kod ovog modela se sve svodi na crno pobojane površine, a srebrni detalj se vidi tek na pojedinim mjestima. S prednje strane to je jedino centralni donji dio odbojnika, sa strane je to oznaka motora, dok je straga srebrni detalj jedino naziv modela koji se proteže čitavom širinom vratiju tovarnog prostora.

Bočna linija i dizajn stražnjeg dijela je dizajniran u klasičnom pick-up dizajnu, i tu nema nikakvih mudrosti. Doduše, tu ni ne postoje neke opcije oko dizajna, jer forma ovakvih modela diktira dizajn.

Ista stvar je i sa stražnjim svjetlima koja na ovakvim modelima mogu biti jedino postavljena uspravno, pa se dizajn svodi na bočni dizajn svjetla, te njihova grafika.

Prtljažni, odnosno tovarni prostor, je obložen robusnom plastikom, a koja dolazi pod nazivom Style-X cjelovita podna prostirka, i koja štiti od oštećenja, te pomoću žljebova osigurava odvod tekućina. Dimenzije prtljažnog prostora su 1.685 x 1.560 x 511 mm, dok je širina prostora između kotača 1.139 mm. Kako bi dobili osjećaja, možda je najbolje da napišemo kako u prostor stane europaleta i ostane vam još oko 400 mm prostora po dužini.

Nosivost Rangera je preko tone, odnosno 1.061 kg, a spomenimo i kako je težina praznog vozila 2.209 kg! Ako uz to uzmemo u obzir kako je ukupna dužina gotovo 5,4 metra, dolazimo do zaključka kako je riječ o prilično velikom vozilu dobrih teretnih mogućnosti.

S druge strane, praktičnost po gradu je minimalna, a sve radi velike dužine. Naime, Ranger je po dužini prevelik za 99% parkirnih mjesta, pa je uglavnom potrebno zauzeti dva mjesta. Testni model je bio opremljen i rolo prekrivkom prtljažnika, no iako nije u potpunosti propuštala kišu koja je taj tjedan neumorno padala, s unutarnje je strane rolo bio vlažan, no pod prtljažnika je bio suh.

Dodali bi i kako nam se nije svidjelo mjesto gdje je postavljena kamera za parkiranje. Ona se nalazi na poklopcu prtljažnika, pa ako je poklopac otvoren radi prijevoza stvari, kamera prikazuje stražnju tablicu. Doduše, ugrađeni su i stražnji senzori, no kod ovako velikog automobila kamera je uvijek bolji izbor.

Unutrašnjost

Kada se popnete u kabinu Ford Rangera, odmah se dade zaključiti kako je riječ o zanimljivom spoju robusnosti i luksuza. Tako se ispred vas nalazi konzola koja je obložena prilično tvrdom plastikom, a istovremeno sjedite na udobnim sjedalima koja su presvučena kožom.

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 01

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 02

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 03

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 04

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 05

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 06

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 07

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 08

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 09

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 10

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 11

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 12

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 13

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 14

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 15

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 16

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 17

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 18

image

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 19

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 01
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 02
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 03
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 04
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 05
image
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 06
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 07
image
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 08
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 09
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 10
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 11
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 12
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 13
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 14
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 15
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 16
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 17
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 18
Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 19

Prednja sjedala su prostrana, a dosta je prostora i po širini. Vozačima će se zasigurno svidjeti i dobra preglednost zahvaljujući visokoj poziciji sjedenja, koja je gotovo na visini srednje velikih dostavnih kombija.

Ispred vozača se nalazi analogno - digitalna komandna ploča, gdje je srednji dio s brzinomjerom analogni, dok se s lijeve i desne strane brzinomjera nalaze ekrani u boji koje je moguće konfigurirati prema vlastitim željama. Upravljanje je intuitivno i prilagodba traje prilično kratko.

Na vrhu središnje konzole se nalazi 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg se mogu podešavati svi parametri vozila, a testni je model imao ugrađenu i navigaciju. Zanimljivo je vidjeti kako se odmah ispod njega mogu pronaći tipke za podešavanje radija, ali i čitav niz tipki za dvozonsku automatsku klimu i za grijanje sjedala. Odnosno sve radnje je moguće raditi putem zaslona, ali i putem fizičkih tipki. Ovo je zanimljivo rješenje, pa je Ford ostavio na kupcima da biraju gdje im je jednostavnije upravljati najvažnijim funkcijama – putem dodirnog zaslona ili putem fizičkih tipki.

U središnjoj konzoli se nalaze još i dva 12V priključka i duboki pretinac s dva USB priključka. Dalje je smješten ručni mjenjač te gumb za izbor pogona, kao i ostali prekidači za paljenje ili gašenje određenih sustava. Tu su još i dva nosača čaša i veliki središnji naslon za ruke koji skriva dodatni pretinac, a odmah kod vozačevog sjedala se nalazi i klasična ručna kočnica.

Na stražnju klupu je moguće smjestiti tri odrasle osobe, no kao i kod drugih pick-up vozila, naslon klupe je prilično okomit pa nije najbolji izbor za duge vožnje. No tu je velik i udoban središnji naslon za ruke koji je sakriven u naslonu, a za stražnju klupu je pripremljen i jedan 12V priključak.

Motor i vožnja

Iako je percepcija ovakve vrste vozila kako su ona ''Američka'', pod poklopcem Ford Rangera se nalazi 2,2-litreni turbo dizel motor koji raspolaže sa 160 KS, a koji je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i pogonom na sve kotače.

Već pri prvom paljenju dobivate osjećaj kako sjedite za volanom nezaustavljivog vozila. Nešto glasniji zvuk motora koji se čuje u kabini posljedica je stare škole motora. Ipak je riječ o motoru koji ima preko 2 litre obujma, a izvlači ''svega'' 160 KS. Dugoročno, to je puno sigurniji izbor, jer ćete Ranger moći provozati gdjegod zaželite, no za to će vam trebati malo vremena.

I pritom ne mislimo kako je Ranger spor, živahan je onoliko koliko ovakav automobil treba biti, no često nećete trebati posezati za ručicom mjenjača kako bi prebacili u nižu brzinu, jer će motor moći izdržati i prilično niske okretaje, i izvući i dug i strm brijeg, no za to će mu trebati vremena. Istovremeno ćete čuti glasniji rad motora koji vam daje dodatan osjećaj sigurnosti kako je riječ o snažnom automobilu.

Zahvaljujući lakšoj stražnjoj strani vozila, dok se vozite samo s pogonom na dva kotača pogon je na stražnje kotače, Ranger voli proklizati na vlažnim cestama, pa je potrebno određeno privikavanje. Doduše, ako je prtljažni prostor natovaren, s time nećete imati problema.

Kod pogona na sve kotače, gdjegod da smo se vozili Ranger je bio nezaustavljiv. Treba spomenuti i kako je hod mjenjača prilično dug, odnosno rekli bi kako je kamionskog štiha. Nekima se to sviđa, a nekima ne, pa trebate i sami isprobati i odlučiti.

Što se pak potrošnje tiče, prosjek nam je bio 9,4 litre. Najveća potrošnja je u gradu, kada u jutarnjim gužvama skače i preko 10 litara, dok će na otvorenoj cesti i s lakšom nogom na gasu pasti na malo više od 6 litara, dok je Ford Ranger na autocesti pri 130 km/h trošio oko 8 litara na 100 km. Dobre su to vrijednosti za ovakvu vrstu vozila.

Kad pričamo o udobnosti vožnje, na prednjim sjedalima se osjećaju samo veće neravnine, dok je na stražnjim sjedalima poskakivanje izraženije, posebice pri  kratkim neravninama. Kada je prtljažnik opterećen poskakivanje je manje, a treba naglasiti kako je ovjes podešen mekše.

Zaključak i cijene

Ford Ranger Double Cab Limited 2.2 TDCI 160 KS 4x4 sa svom dodatnom opremom do registracije košta 292.190 kuna i mogli bi reći kako je ukupna cijena dobro odmjerena, posebice ako se vidi koje sve mogućnosti dobijete za ovu cijenu - terenac s pogonom na sve kotače i teretni radnik s nosivosti od preko jedne tone u jednome. Ne treba zaboraviti ni na bogatu opremu i, za ovakvu vrstu vozila, prilično štedljiv motor.

S ovim paketom opreme i motorom moguće je naručiti i 6-brzinski automatski mjenjač, a on cijenu podiže za 12.000 kuna. Drugi motor koji je dostupan u ovakvoj kombinaciji opreme je 3,2-litreni turbo dizel koji ima 200 KS i skuplji je oko 16.000 na testnu verziju.

Najpovoljniji Ford Ranger s dvostrukom kabinom je model XL koji do registracije košta 225.000 kuna, no iako mu nedostaje mnogo opreme kojom je raspolagao testni model, dobivate pravo radno vozilo, u koje vam neće biti žao ući ni s blatnjavim čizmama.

Pick-up vozila su sve traženija i na starom kontinentu, pa tako i kod nas, a Ford Ranger je model koji bi se obavezno trebao naći i na najkraćoj listi potencijalnih modela kod kupaca.