Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium TEST

Kada je na proljeće ove godine Hyundai predstavio novi Bayon, novi SUV model B segmenta, na prvu nije bilo jasno čemu još jedan model uz već postojeći, poprilično uspješan, model Kona, no Bayon cilja na potpuno drugi krug kupaca.

Nastao je na temeljima modela i20, što je posebice primjetno u unutrašnjosti, a samo je mrvicu duži od njega, dok je u odnosu na Konu malo kraći, uži i niži, no nudi veći prtljažni prostor. Također, Bayon je dostupan samo s atmosferskim i turbo benzincima, od kojih neki imaju i 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju, no plug-in hibridne ili električne izvedbe neće biti, a ukupna je cijena nešto niža od Kone.

Bayon stoga možemo gledati kao samostalan model, koji će imati svoj krug kupaca, a kojima je na prvom mjestu praktičnost i prostranost, ali i dalje žele imati automobil koji vizualno nije dosadan i koji će se istaknuti na cesti.

Dizajn i praktičnost

Izgleda kako je Hyundai prilikom dizajnirana Bayona kao inspiraciju koristio bumerang, jer je utjecaj tog predmeta vidljiv na prednjim i stražnjim svjetlima, koji ovom modelu daju jedinstven izgled. Tu je i Mangrove zelena boja koja mu odlično pristaje, kao i crni i srebrni detalji na karoseriji.

Posebice je zanimljivo dizajniran stražnji dio vozila s crnim umetkom između stražnjih svjetala, te s tankom crvenom trakom koja ih spaja. Iako veći od modela i20, Bayon je i dalje kompaktnih dimenzija – dug je 4180 mm, širok 1775 mm i visok 1500 mm, s međuosovinski razmak je isti kao i na modelu i20 – 2580 mm.

No Bayon je od tla udaljen 165 mm, što je za 25 mm više nego i20, i to je već dovoljno da se sjedi malo povišenije, no i dalje niže nego u Koni. No svatko tko ima problem s kralježnicom, uvijek će izabrati model koji je povišeniji, radi lakšeg ulaska i izlaska iz vozila.

A osim povišene karoserije, zahvaljujući malo dužoj karoseriji Bayon nudi i velik prtljažnik, koji u osnovnom obliku ima obujam od 411 litara, što je odličan rezultat za ovakav model. Više je to nego i modelu i20, ali i više nego što nudi Kona, pa će oni koji na put nose puno stvari radije izabrati ovaj model.

Podnica ima dvije razine, a kada smeta, lako se spremi iza naslona sjedala, a preklapanjem stražnje klupe se dobiva ravna utovarna površina i obujam od čak 1205 litara! Uz to, otvor je dovoljno širok, pa će se i utovar većih predmeta odviti lakše.

Unutrašnjost

Ako ate ikada sjedili u novom i20, onda će vam unutrašnje uređenje biti u potpunosti poznati, jer je dizajn u potpunosti preuzet s tog modela. U ovako bogato opremljenom Bayonu instrument ploča je digitalna i ima dijagonalu od 10,25 inča, a središnji multimedijski zaslon također ima dijagonalu od 10,25 inča. Tu je i Bose premium audio sustav s 8 zvučnika, kao i ambijentalno osvjetljenje.

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 01

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 02

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 03

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 04

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 05

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 06

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 07

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 08

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 09

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 10

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 11

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 12

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 13

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 14

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 15

image

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 16

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 01
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 02
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 03
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 04
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 05
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 06
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 07
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 08
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 09
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 10
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 11
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 12
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 13
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 14
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 15
Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium 16

Za udobnost se brinu grijana prednja sjedala i volan, a iznenađujuće je da su i stražnja vanjska sjedala grijana, pa će po zimi i putnici straga uživati u toplini. Jer inače moraju pričekati dosta dugo da se zagrije čitava kabina i to zato što nema posebnih ventilacijskih otvora straga. S druge strane, tu je jedan USB punjač i praktična polica za mobitel, što će mnogima dobro doći.

Volan je četverokraki i poznat iz ostalih novih modela marke, a isto je i s dizajnom digitalne instrumentne ploče, ali i središnjeg zaslona, koji većinu funkcija obavlja dovoljno brzo. Instrumentna ploča nudi tri osnovna dizajna, i to u zelenoj nijansi za Eco vožnju, bijele boje u Normal načinu rada, te u crvenoj boji kod Sport načina rada. Čitava unutrašnjost djeluje moderno, pa je prava šteta što su sve površine napravljene od tvrde plastike. Da nas krivo ne shvatite, nigdje ništa ne škripi ili cvili, već je samo osjećaj pod prstima lošiji nego kada se ograđuje mekša plastika. S druge strane u Bayonu ima mnogo prostora, kako sprijeda, tako i straga, a za pohvalu je što straga ni višim putnicima neće nedostajati prostora za glavu, no za koljena će biti skučenije, no, možemo zaključiti kako je prostranost veća nego kod drugih modela ovih dimenzija.

Motor i vožnja

Testni Bayon pokretao je trocilindrični jednolitreni T-GDI turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 88 kW/120 KS, nudi 200 Nm okretnog momenta, a snaga se na kotače prenosila putem 7-stupanjskog automatskog mjenjača s dvije spojke. Treba napomenuti i kako je Bayon dostupan samo s pogonom na prednje kotače.

Ovaj motor je potpomognut i s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom, a ujedno je i najsnažniji motor u ponudi. S njime Bayon ima sasvim dobre performanse, pa mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 10,4 sekunde, dok mu je maksimalna brzina 185 km/h. Za gradski SUV i više nego dovoljno. No jedina mana, ako to tako možemo reći, je što ovako motorizirani model tjera vozače da malo jače stisnu papučicu gasa, pa se to kasnije odražava na potrošnji.

Tako nam je prosjek bio 7,5 litara, ali s iole lakšom nogom na gasu možete taj prosjek spustiti i ispod 7 litara mješovite vožnje. U gradu smo trošili između 7,5 i 8 litara, a istu potrošnju možete očekivati i na autocesti pri brzinama od 140 km/h. No na otvorenoj cesti ćete je lako spustiti i ispod 6 litara.

U gradu je najbolje koristiti Eco mod, posebice u kreni-stani gužvama, jer ćete tada i najmanje potrošiti, a snage vam neće nedostajati, dok za nižu potrošnju na otvorenoj cesti i autocesti trebate koristiti Normal način rada. U Sport modu motor postaje izraženije živahan i ima brži odziv na gas, no tada raste i potrošnja, ali i buka, pa budući vlasnici vjerojatno neće čsto koristiti ovaj način rada motora.

Udobnost je dobra i Bayon se vozi gotovo kao i i20, a ni 17-inčni aluminijski naplatci s gumama dimenzija 205/55 R17 nisu narušavali udobnost. On dobro upija neravnine i rupe, a ni prelasci preko uspornika neće biti neudobni.

Zaključak i cijene

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI DCT Premium, kakav smo imali na testu košta 185.000 kuna, u što je uračunata i dodatna oprema u vidu metalik boje, 17-inčnih aluminijskih naplataka, paketa Smart key i Navi, a bez dodatne opreme mu je cijena 167.125 kuna.

Ako pak niste ljubitelj automatskog mjenjača, uštedjeti možete dodatnih 8.000 kuna, jer ćete Bayon s ovom opremom i ovim motorom u kombinaciji s ručnim mjenjačem platiti 159.670 kuna. Najpovoljniji Bayon s automatskim mjenjačem košta 145.850 kuna i dolazi sa 100 KS snažnim motorom i Style paketom opreme. Najpovoljniji Bayon pak košta 114.990 kuna i donosi atmosferski benzinski motor s 84 KS, ručni mjenjač s 5 stupnjeva prijenosa i Comfort paket opreme.

Vrijeme će pokazati, ali Hyundai će s Bayonom napraviti dobar posao. Mnogo prostora, SUV izgled i niža cijena od Hyundai Kone, ali i konkurenata, moglo bi pomoći Bayonu da postigne zavidan uspjeh.

image
Size: 0.27 Mb
Podijeli