Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 TEST

Yaris je s nama već 22 godine, a od prvog dana i prve generacije postiže uspjehe u prodaji, a uveo je i hibridni pogon u gradsku klasu automobila, te je bio prvi model u klasi koji se prestao nuditi s dizel motorima. A sada je pred nama i najnovija, četvrta po redu, generacija ovog zanimljivog modela.

Novi Yaris je već izabran za Europski automobil godine, a on je trenutno i najsigurniji automobil u klasi, koji nudi i središnji prednji zračni jastuk koji se nalazi između vozača i suvozača, a koji smanjuje ozljede prilikom bočnih udaraca. Uz to je i privlačnog oblika, a svakako moramo spomenuti kako je jedan od glavnih dizajnera Mario Majdandžić, koji radi u Toyotinom europskom centru.

Osim s vrlo traženim hibridnim pogonom, u novoj generaciji je Yaris dobio i novi 1,5-litreni trocilindrični atmosferski benzinski motor koji se pokazao kao jako dobar, jer nudi dovoljno zabave u vožnji, a istovremeno troši malo, pa će se za hibrida odlučiti samo oni koji rade jako veliku kilometražu.

Dizajn i praktičnost

Novi Yaris izgleda bolje nego ikad prije zahvaljujući kombinaciji oštrih linija svjetala i napuhnute karoserije, a čak i osnovni paket opreme izgleda dobro, izuzet plastičnih poklopaca naplataka. Testni je model bio opremljen dvobojnim serijskim 16-inčnim aluminijskim naplatcima, koji mu odlično stoje, posebice u kombinaciji s dodatno zatamnjenim stražnjim staklima.

U odnosu na konkurenciju, Yaris je mrvicu kraći, no širina i visina su mu u prosjeku klase. Tako je novi Yaris dug 3940 mm, širok 1745 mm i visok točno 1500 mm, dok se međuosovinski razmak rastegnuo na 2560 mm.

U stvarnosti Yaris djeluje veći nego što je, posebice straga, gdje mu dizajn stražnjih svjetala u kombinaciji s napuhnutim branicima daje širi dojam. Jedino je šteta što su gume široke tek 195 mm, pa gledajući ravno straga one djeluju pomalo tanke, iako to ne smeta u vožnji, a s malo širim gumama dojam bi bio potpuniji, no onda bi i kasnija zamjena guma bila skuplja.

Iako službeni obujam Yarisovog prtljažnika ima 286 litara, u stvarnosti se on čini većim, a preklapanjem stražnjih sjedala njegov obujam raste na 768 litara. Jedino je šteta što nema nikakve dvostruke podnice, iako postoji priprema za nju, s čime bi se dodatno poboljšala praktičnost ovog modela.

Unutrašnjost

Veliki napredak se vidi i u dizajnu unutrašnjosti, pa je sada uređenje modernijeg izgleda i nudi najnoviju tehnologiju, a korišteni su i bolji materijali. Tako je sada gornji dio instrument ploče mekan na dodir, a sve djeluje čvrsto i kompaktno. Doduše, nisu nam se svidjele plastične crne ručice za otvaranje vratiju koje su ''sakrivene'' ispod rukohvata, pa se treba naviknuti gdje se nalaze, kao ni nekakva vrsta imitacije platna.

No s druge strane, instrument ploča koju ćete stalno gledati izgleda zanimljivo i u potpunosti je digitalna, no podijeljena je na tri dijela. U sredini je smješten 4,2-inčni ekran na kojem se prikazuju razne funkcije putnog računala, a na lijevom okruglom ekranu mogu pratiti informacije o broju okretaja, te informacije o tome kada je najbolje prebaciti brzinu, dok se na desnom okruglom ekranu vidi informacija o napunjenosti spremnika goriva i temperaturi motora. Tu su i velike i dobro vidljive brojke kojima se prikazuje brzina kojom vozite.

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 01

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 02

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 03

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 04

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 05

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 06

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 07

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 08

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 09

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 10

image

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 11

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 01
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 02
image
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 03
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 04
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 05
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 06
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 07
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 08
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 09
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 10
image
Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 11

Manje je više vrijedi i u opisu središnje konzole. Na vrh je postavljen 8-inčni multimedijski zaslon s fizičkim tipkama prečaca, ispod njega su ventilacijski otvori i malena polica, te slijede komande klima uređaja, i to ručnog. Već dugo nismo vozili testni automobil s ručnom klimom, i moramo priznati da smo nekako prije prilagodili željenu brzinu puhanja i temperaturu zraka nego na nekim automatskim klima uređajima. Tu je još USB priključak, 12V utičnica i praktična polica ispred mjenjače. Između sjedala se nalaze dva držača za čaše, klasična ručica ručne kočnice, a prema straga se nalazi jedan pretinac, kojeg će vjerojatno koristiti putnici na stražnjim sjedalima. Šteta je što nema središnjeg naslona za ruke, kojeg uvelike poboljšava udobnost vožnje, posebice na dužim relacijama.

Prostranost sprijeda je velika u svim smjerovima, a iako je visina smanjena za čak četiri centimetara, sada i straga ima nešto više mjesta zahvaljujući pet centimetara većem međuosovinskom razmaku. Naime, novi Yaris je postavljen na novu GA-B platformu, pa je stoga i prostranost veća. A prava je šteta što putnici straga nemaju ventilacijske otvore, ali nema ni nikakvog izvora napajanja, što je u današnje vrijeme postalo standard, čak i u ovoj klasi.

Motor i vožnja

U današnje vrijeme poplave turbo motora lijepo je vidjeti da neki proizvođači još nude i atmosferske benzince. Takav je i ovaj trocilindrični motor obujma 1490 ccm, koji razvija maksimalnu snagu od 92 kW, odnosno 125 KS i nudi 153 Nm okretnog momenta pri visokih 4800 okretaja. Ovo je ujedno i jedan od rijetkih motora koji ima toliki obujam, a nudi tri cilindra, no ukupan dojam je izvrstan.

Naime, najveća se snaga postiže pri visokih 6600 okretaja, a ovo je još jedan japanski motor koji voli okretaje. Naime, za živahnost ga treba voziti u višim okretajima, kada povremeno postaje i poprilično glasan, no istovremeni užitak brzih prolazaka kroz zavoje izmamljuje osmjeh na lice. Ovjes je podešen malo tvrđe, no ležanje je odlično, i stvarno morate pretjerati kako bi Yarisa izbacili iz zamišljene putanje. Uz to, Yaris je opremljen i preciznim 6-brzinskim mjenjačem, dovoljno kratkih hodova i za bržu vožnju.

Uz to, navedeni način vožnje neće povećati potrošnju! Ona će se, u pravilu, kretati od 5,5 do 6,5 litara, a ispod 5 litara će pasti laganom vožnjom otvorenom cestom, a iznad 7 litara tek pri (pre)brzom vožnjom na autocesti. Nama je prosjek bio 6,4 litre, a stvarno ga nismo nimalo pazili većinu vremena, jer vas jednostavno tjera da pritisnete gas.

Ovaj motor je opremljen i električno upravljanim promjenjivim radom ventila (VVT-iE), a zanimljivo je kako ovaj motor nije opremljen Start/Stop sustavom, što je iznenađenje u današnje vrijeme, no, opet ponavljamo, ni to se nije odrazilo na višu potrošnju ili veću količini CO2.

Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama novi se Yaris odlično snalazi u gradu, ali i na otvorenoj cesti, a jedini prigovor imamo nešto većoj buci u kabini pri brzinama iznad 140 – 150 km/h, no to je čest slučaj kod automobila ove klase.

Zaključak i cijene

Toyota Yaris Sport 1,5 VVT-iE MT6 je od dodatne opreme imao samo metalik boju, a ukupna cijena mu je 136.000 kuna. S ovim motorom je Yaris dostupan s čak šest paketa opreme, pa tako s početnim Stella paketom košta 118.000 kuna, dok je pak najskuplja izvedba s opremom Tokyo Edition po cijeni od 151.000 kuna.

S ovim se motorom može dobiti i automatski Multidrive S CVT mjenjač, a doplata za njega je 8.000 kuna, a uz doplatu od 6.600 kuna moguće je dobiti i dvobojnu karoseriju. Također je dostupan i paket Assist, koju uključuje prednje i stražnje senzore, električno preklopive retrovizore, sustav za prepoznavanje vozila u mrtvom kutu po cijeni od 6.500 kuna.

Najpovoljniji Yaris dolazi sa 72 KS snažnim benzincem i 5-stupanjskim ručnim mjenjačem po cijeli od 109.900, a s istom Stella opremom, razlika je tek 5.000 kuna, pa preporučujemo da kupite snažniji model. Naravno, tu je i hibridni model s automatskim mjenjačem i Stella opremom po cijeni od 134.100 kuna.

Ovako motorizirani Yaris nudi mnogo užitaka u vožnji i prilično nisku potrošnju, a posebno će se svidjeti onima koji su i dosad vozili atmosferske motore, dok će se oni drugi trebati priviknuti da se zanimljive stvari događaju na višim okretajima, a tada će i oni uživati u vožnji.

image
Size: 0.36 Mb
Podijeli