Lexus ES 300h F Sport Premium TEST

Lexus je sedmu generaciju modela ES po prvi puta predstavio 2018. godine, a ovo je ujedno i prva generacija koja se počela prodavati na tržištu Europe, a zamijenila je model GS. Model ES se bazira na TNGA platformi koju koristi i Toyota Avalon, model koji nije u prodaji na europskom tržištu.

S modelom ES, Lexus konkurira njemačkim modelima Mercedes-Benzu E klase, BMW-u serije 5 i Audiju A6, no za razliku od njih ističe se drugačijim i upečatljivijim dizajnom, posebice ako se automobil gleda sprijeda. Doduše, tko zna što će BMW sa svojim bubrezima napraviti u budućnosti, pa će i ovakva velika prednja maska kakvu ima ES možda biti mala u odnosu na njega.

Razlika u odnosu na njemačke modele je i u pogonu, pa je tako ES dostupan samo s hibridnim pogonom s ukupno 218 KS, a može se izabrati između šest različitih paketa opreme, a kako su svi paketi prilično bogato opremljeni, lista dodatne opreme je prilično mala, odnosno na njoj se nalaze svega četiri stavke.

Dizajn i praktičnost

Dizajn Lexusa ES je mješavina futurizma i klasike, gdje je prednjim dijelom dominira velika maska koja se proteže gotovo od poklopca motora, pa sve do donjeg dijela branika, a tu je i poznati svjetlosni potpis LED dnevnih svjetala. I baš ta velika maska često je kritizirana, no rekli bismo bez ikakvog pametnog razloga.

Da, i nama na slikama djeluje (pre)veliko i čudno, no kada je vidite uživo, potpuno promijenite mišljenje jer nekako se odlično uklapa u cjelokupan dizajn ove, gotovo 5 metara duge, limuzine, koja je pak puna oštrih linija. Bočna linija je tipično limuzinska, iako krov straga pada kupeovski, pa je tako stražnje staklo u istoj liniji kao i poklopac prtljažnika koji je lagano izdignut kako se ne pi prekinula ta linija, a tu je smješten i elegantno uklopljen spojler.

Straga nema nekakvih dizajnerskih ekshibicija, već je sve napravljeno školski. Doduše, ako se malo bolje zagledate, pojedine linije stražnjeg dijela podsjećaju na one s Toyote Supre, a to nije nimalo loše.

Po obujmu prtljažnika od 454 litre vidi se kako je kod modela ES na prvom mjestu bio dizajn, no i ovaj je obujam dovoljno velik za četveročlanu obitelj, iako je ovaj model prvenstveno napravljen kao poslovna limuzina, a ne obiteljski teretnjak.

Unutrašnjost

Elegancija i jednostavnost. S tim bi riječima mogli opisati unutrašnjost ove poslovne limuzine. Materijali koji su korišteni pri izradi su visoke kvalitete, a gotovo sve površine su mekane na dodir, izuzev najdonjih površina, koje u pravilu ni ne dirate. Kožom presvučen volan je malo deblji, no to nije nimalo loše, dapače mekan je i dobro leži u ruci, a u zimskim danima će dobro doći i grijači koji su ugrađeni u njega.

Tu su i grijači kožnih sjedala, a moguće je označiti automatsko grijanje oba sistema, pa se zagrijavanjem kabine smanjuje intezitet grijača u sjedalima i volanu. Sustav prepoznaje i sjedi li suvozač ili ne, pa prema tome pali grijanje.

Lexus ES je opremljen i digitalnom instrument pločom s pomičnim središnjim dijelom koji izgleda atraktivno, a istovremeno je i jedinstven, te takvo riješenje nećete vidjeti ni kod jednog drugog proizvođača automobila.

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 01

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 02

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 03

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 04

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 05

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 06

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 07

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 08

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 09

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 10

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 11

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 12

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 13

image

Lexus ES 300h F Sport Premium 14

Lexus ES 300h F Sport Premium 01
Lexus ES 300h F Sport Premium 02
Lexus ES 300h F Sport Premium 03
Lexus ES 300h F Sport Premium 04
Lexus ES 300h F Sport Premium 05
image
Lexus ES 300h F Sport Premium 06
Lexus ES 300h F Sport Premium 07
Lexus ES 300h F Sport Premium 08
Lexus ES 300h F Sport Premium 09
image
Lexus ES 300h F Sport Premium 10
Lexus ES 300h F Sport Premium 11
Lexus ES 300h F Sport Premium 12
Lexus ES 300h F Sport Premium 13
image
Lexus ES 300h F Sport Premium 14

Središnji multimedijski ekran je veličine 12,3 inča i visoke je rezolucije, no dizajnerski bi sustav mogao izgledati i malo modernije. Njime se upravlja putem touchpada koji je smješten pored mjenjača, no neki puta imate osjećaj da ne možete lako pogoditi opciju koju želite, što bi nekakav kotačić riješio bez problema. Tu je i par fizičkih tipaka prečaca za brzo prebacivanje opcija.

Za pohvalu je što se podešavanje klima uređaja vrši putem izdvojenih tipki, a tik do njih su smještene i fizičke tipke za podešavanje audio sustava s okruglom tipkom za glasnoću. Podno prekidača za grijanje sjedala i vola smješten je CD player. Da, Lexus još uvijek u svojim modelima nudi klasičan čitač CD-a. Isto je bilo i s kasetofonom kojeg je Lexus serijski ugrađivao još prije desetak godina!

Na prednjim sjedalima je ponuda prostora izdašna, a isto vrijedi i za stražnja sjedala, gdje prostora za koljena teško da će ponestati, a jedino bi izrazito visoki putnici mogli imati problema s prostorom za glavu. Svakako trebamo spomenuti i serijski krovni otvor kojim se upravlja na struju, no zaštitna mrežica za zatamnjivanje se pomiče ručnim putem. Malo retro detalja nikada ne škodi.

Motor i vožnja

Za razliku od svojih konkurenata na starom kontinentu, Lexus ES je dostupan samo s jednim motorom, a riječ je o hibridnom sklopu kojeg čini 2,5-litreni četverocilindrični benzina i elektromotor koji u kombinaciji daju ukupnu snagu od 218 KS i nude 221 Nm okretnog momenta, a upareni su s automatskim bestupanjskim CVT mjenjačem.

Motor radi iznimno tiho, a uz pomoć jako dobre zvučne izolacije ES ostaje ugodno tih i do 140 km/h, a tada buka postaje sve veća. No glasan može biti i pri manjim brzinama, ako pritisnete gas do kraja, kada okretaji odlete do crvenog područja, no takva vožnja ovom modelu jednostavno ne paše.

Začuđeni će biti mnogi što je maksimalna brzina ovog modela ograničena na 180 km/h, no ako malo bolje razmislite, gdje, osim na pojedinim dijelovima auto ceste u Njemačkoj, možete voziti više od ugodnih 150 km/h? A i tada će potrošnja biti već na malo manje od 9 litara.

Nama je prosjek bio 6,8 litara, što je za ovakav automobil iznimno malo, a nismo ga previše štedjeli. Najveća prednost hibridnog sklopa je u vožnji po gradu gdje nam je ES trošio malo više od 6 litara, što je neostvariv rezultat za konkurenciju u vidu dizelskog motora, a ako imate lakšu nogu na gasu, neće biti ni buke.

Osim odlične zvučne izolacije, svakako treba pohvaliti i udobnost u vožnji, bez obzira vozite li se sprijeda ili straga, jer ovjes upija sve neravnine i rupe na cestama. A ni brža vožnja kroz zavoje mu ne predstavlja neki veliki problem.

Snage ima sasvim dovoljno i za laka preticanja na otvorenoj cesti, a nedostatak snage i nešto sporija ubrzanja možete očekivati tek iznad 130 – 140 km/h, no ni tada nije prespor, ali će mu trebati sekunda dvije više nego nekim konkurentima.

Zaključak i cijene

Lexus ES 300h F Sport Premium košta 544.500 kuna, a od dodatne opreme je imao samo metalik boju (doplata 9.500 kuna), jer je to i jedino što se na njega može doplatiti, dok je sve drugo serijska oprema.

Početni model dolazi s opremom Comfort i cijena tada starta od 415.900 kuna, dok je pak najskuplja izvedba Luxury i ona košta 569.900 kuna, a u odnosu na testni model dolazi s manjim, 18-inčnim aluminijskim naplatcima, trozonskim klima uređajem, volanom u kombinaciji drva i kože, hlađenim sjedalima i ostalom luksuznom opremom, ako baš želite uživati u potpunom luksuzu koji se danas može dobiti u automobilima ove klase.

Lexus ES i nije pravi konkurent njemačkom trojstvu, jer pojam ove klase stavlja u potpuno drugačiji oblik i osjet, a tko jednom kupi ovakav automobil teško da će se vratiti drugim proizvođačima.