Mazda CX-5 Skyactiv-G 165 Challenge TEST

Mazda CX-5 je kompaktni SUV, a trenutno je aktualna njegova druga generacija koja je predstavljena krajem 2016. godine sa Salonu automobila u Los Angelesu a naslijedila je originalni model iz 2012. godine ujedno je bila i prva Mazda koja je nudila i Kodo dizajn i tehnologiju Skyactiv. Postavila je nove dinamičke standarde, mijenjajući doživljaj vožnje kompaktnog SUV-a. Nakon toga, uzastopna poboljšanja i usavršavanja svakog aspekta vozila doveli su do toga da je Mazda CX-5 izrasla u osnovni model koji generira oko 35 % godišnjih prihoda tvrtke. Do danas je u Europi prodano 490.849 jedinica, a u 130 zemalja svijeta ukupno oko 3.120.000 jedinica. Globalno gledano, model CX-5 ostaje Mazdin najprodavaniji model.

Mazda je za modelsku godinu 2021. pripremila nekoliko novosti za ovaj model, a to su poboljšana vozna dinamika i smanjenje CO2, te novi 10,5-inčni multimedijski zaslon koji je ugrađen u sam vrh središnje konzole, a tu je i proširen raspon povezanih usluga kojim se upravlja putem aplikacije MyMazda. One uključuju daljinsko zaključavanje vrata, sustav za pronalazak vozila, daljinsko pretprogramiranje većeg broja odredišta za navigaciju, izvještaj o statusu vozila, zahtjev za kontaktiranje Mazdinih partnera i rezervaciju usluge servisiranja, pomoć na cesti i sigurnosno upozorenje.

CX-5 je dostupan i sa snažnijim benzincem sa 194 KS, a u svim izvedbama je dostupan i s ručnim i automatskim mjenjačem, kao i s pogonom na sve kotače. U ponudi su i dalje dizelske izvedbe sa 150 KS i 184 KS, koje su također dostupne u opcijama s automatskim ili ručnim mjenjačem te pogonom na prednje ili na sve kotače.

Dizajn i praktičnost

Iako je ''stara'' već više od 4 godine, karoserija se i dalje dobro drži. Iako nije prošla kroz nikakav redizajn, dizajn je i dalje zanimljiv, prepoznatljiv i privlačan, čak i u bijeloj boji. Doduše, u Mazda crvenoj, tj metalik Soul Crystal crvenoj boji je automobil još atraktivniji, no doplata za nju je 6.500 kuna. Ali bijela karoserija s crnim obrubom i pokojim kromiranim detaljom je dovoljno dobra.

Sprijeda i straga se koristi prepoznatljiv Mazda dizajn, pa čak i oni koji ne znaju puno o automobilima mogu odmah reći kako je riječ o Mazdi. I to je dobro, jer to znači kako se pravac u kojem ide dizajn sviđa kupcima.

A ono što je najbitnije, kada testni model gledate izvana, sve je dio serijske opreme, od zatamnjenih stražnjih stakala pa do 17-inčnih aluminijskih naplataka. Doduše, testni model je imao zimske gume koje se nadoplaćuju, no one ne mijenjaju izgled.

Malo preko 4,5 metara duga karoserija nudi i veliki prtljažni prostor koji u osnovnom obliku zaprima 506 litara, dok se preklapanjem stražnje klupe korisni prostor povećava na velikih 1.620 litara. Kad se doda i nosivost od 534 kg, dobiva se i iznimno praktičan automobil koji može pomoći i u selidbama.

Unutrašnjost

Ulaskom u unutrašnjost automobila, CX-5 ipak pokazuje godine. Naime, kako je nekad bilo da vanjski dizajn brzo zastarijeva, du moderno doba, po izgledu unutrašnjosti možete vidjeti koliko je neki model star. I ovdje ne mislimo ništa loše, sve je pregledno i nadohvat ruke, no izgledom se ne uklapa uz najnovije predstavnike ove klase.

Tako je Mazda za ovu modelsku godinu napravila i promjenu i ugradila novi 10,25-inčni multimedijski zaslon, koji je i dalje jednostavnog dizajna, a njime se upravlja putem, mogli bismo reći, savršenog kotačića i tipki koje se nalaze pored mjenjača. Vlasnici će vrlo brzo naučiti gdje se nalaze sve funkcije koje žele, pa će moći bez problema i bez gledanja promijeniti neku funkciju. Naime, kotačić daje odličnu povratnu informaciju, pa uvijek znate koliko ste se opcija na ekranu pomakli.

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 01

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 02

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 03

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 04

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 05

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 06

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 07

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 08

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 09

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 10

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 11

image

Mazda CX-5 G165 Challenge 12

Mazda CX-5 G165 Challenge 01
Mazda CX-5 G165 Challenge 02
Mazda CX-5 G165 Challenge 03
image
Mazda CX-5 G165 Challenge 04
Mazda CX-5 G165 Challenge 05
Mazda CX-5 G165 Challenge 06
Mazda CX-5 G165 Challenge 07
Mazda CX-5 G165 Challenge 08
Mazda CX-5 G165 Challenge 09
image
Mazda CX-5 G165 Challenge 10
Mazda CX-5 G165 Challenge 11
Mazda CX-5 G165 Challenge 12

Tu su i odvojene tipke dvozonskog klima uređaja kojim se također upravlja putem kotačića. Hm, zar smo ono rekli da se na ovom modelu vide godine? Kad ponovo pročitamo zadnjih par rečenica, nekako nam se više sviđa staro nego novo. Dobra je i prostranost, kako sprijeda, tako i straga, a prilično su udobni i središnji nasloni za ruke. Iznenađujuće je i da viši putnici straga imaju dovoljno prostora za koljena, ali i za glavu, što nije čest slučaj u ovoj klasi.

Putnici na stražnjim sjedalima, barem na prvi pogled imaju tek ventilacijske otvore, no kada spustite naslon za ruke i otvorite ga, unutra vas čekaju dva USB priključka za punjenje mobitela, ali i mekano presvučeni pretinac gdje ga možete odložiti dok se puni. Prilično elegantno rješenje.

Motor i vožnja

I dalje dosljedna atmosferskim benzincima, Mazda je i CX-5 opremila jednim takvim. Riječ je o dvolitrenom benzincu koji razvija maksimalnu snagu od 121 kW/165 KS, a uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Pritom nudi i 213 Nm okretnog momenta pri visokih 4000 okretaja, a iako bez turba, vozi se prilično živahno.

Iznenadio nas je da poprilično lako pokreće preko 1,5 tona tešku karoseriju, a za živahnost ga treba držati u višim okretajima. Nije ni u niskim (pre)trom, no nedostaje mu daha u usporedbi s modernim turbo benzincima. Do stoke ubrzava za 10,3 sekunde, dok mu je maksimalna brzina 201 km/h, što je sasvim dovoljno za prosječnog vozača. Onaj koji ima na pameti sportsku vožnju će zasigurno izabrati snažnije motore.

No, pozitivno nas je iznenadila potrošnja, koja je na kraju testa bila 8,5 litara. Nije malo, ali zasigurno nije ni puno! Na otvorenoj cesti u praćenje prometa lako ćete trošiti i 6 litara, dok će na autocesti i u gradu, ako imate težu nogu na gasu, potrošnja ići i iznad 9 litara. Ako vozite smireno, svakako računajte na minimalno pola litre manju potrošnju.

A kako se vozi? Pa rekli bi,m jako dobro. Ljuljanja su rijetka i nisu previše izražena, te do njih dolazi samo kod pretjerivanja. Odličan mjenjač kratkih hodova je brz i precizan, a zahvaljujući višoj poziciji sjedenja i preglednost je dobra. Uz to, i zvučna je izolacija dobro napravljena, pa neće biti previše buke ni pri višim brzinama.

Zaključak i cijene

Cijena za Mazdu CX-5 Skyactiv-G 165 Challenge je 199.900 kuna, no testni model je bio opremljen i sustavom za navigaciju, setom Luxury tepiha, kadicom za prtljažnik, zaštitnom folijom stražnjeg branika i zimskim gumama, pa se cijena popela na 210.997 kuna. I tu opet ponavljamo kako je riječ o iznimno fer ponudi jer dobivate dobar komad auta, s dugim popisom serijske opreme, a i s motorom koji vas neće razočarati.

Već smo spomenuli kako se Mazda CX-5 može dobiti s mnogim kombinacijama pogona, mjenjača, motora i opreme, pa se tako nudi 21 različita konfiguracija s benzinskim motorima, te 16 konfiguracija s dizel motorima. Izbor je stvarno boga, pa se od dodatne opreme može naručiti tek bijela koža ili električno pokretan krovni otvor. Spomenimo samo kako benzinske izvedbe kreću od 186.725 kuna, dok dizel izvedbe kreću od 228.114 kuna.

Testni model je dobar izbor za obiteljsko vozilo, jer nudi dobru prostranost i opremu, te sasvim solidan motor, no kako su domaći vozači ipak ljubitelji dizela, s istom opremom Challenge, turbo dizel izvedba sa 150 KS nudi se uz doplatu od oko 28.000 kuna. Sada samo trebate izračunati isplati li vam se navedena doplata ili ne. No bez obzira koji model izaberete, sigurno nećete pogriješiti.

image
Size: 0.37 Mb
Podijeli