Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 TEST

Nakon uspješne prve i druge generacije Sandera, početkom ove godine je na naše tržište stigla i treća generacija ovog modela. A da je riječ o nečemu puno drugačijem primijetili smo već na prvim fotografijama, a početkom godine i za upravljačem ovog modela kojeg smo vozili zagrebačkim ulicama. Sada je konačno došao na test, pa smo imali prilike puno bolje isprobati ovaj automobil.

Novi Sandero je u odnosu na prethodnika napredovao u svakom pogledu, a u nekim detaljima je preskočio i nekoliko stepenica. Sada i Sandero koristi najnoviju CMF platformu kakvu koristi i najnovija generacija Clija, pa je novi model i nešto veći, a donosi i najnoviju tehnologiju kakvu većina ne bi očekivala od automobila ovog cjenovnog razreda. Da, Dacia je uspjela održati povoljnu cijenu, a iako je skuplji od prethodnika, nudi mnoštvo serijske opreme kakva se kod prethodnika nije mogla ni nadoplatiti, a motorizirate li bilo koji drugi automobil ove klase s motorom iste snage i opremite ga istom opremom, Dacija će uvijek biti puno jeftinija.

Sandero se i dalje nudi s novim atmosferskim benzincem od 65 KS, te s turbo benzincem s 90 KS, a u ponudi je i dalje jako tražena ECO-G izvedba, odnosno izvedba s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom, koja je sada još bolje integrirana, a cjenovno je jednaka izvedbi s 90 KS.

Dizajn i praktičnost

Dacia više nije ružno pače! Dapače, dizajn nove generacije Sandera je, barem po nama, prilično uspio. Riječ je o klasičnom gradskom modelu koji izgleda skladno, i više ne djeluje jeftino! Tome pridonose i serijska LED svjetla sprijeda i straga, a posebice tu treba naglasiti LED dnevna svjetla Y oblika koji će biti novi svjetlosni popis svih modela.

Gledajući s boka, Sandero nema nikakvih specijalnih dizajnerskih detalja, no sada je linija prozora dizajnirana puno elegantnije, a gornji lim stražnjih vratiju više ne strši, pa više nema ni neželjenih udaraca u glavu.

Straga je Sandero dizajniran ''nježno'' i opet bez nekih dizajnerskih detalja, a jedini dizajnerski detalj su LED svjetla Y oblika. Bolji poznavatelji ovog modela će primijetiti kako straga više nema otvora za ključ, već se prtljažnik otvara elektronskim putem pritiskom na sakrivenu tipku.

Otvaranjem poklopca prtljažnika donosi osmjeh svakom budućem vlasniku, jer prtljažnik u svom osnovnom obliku nudi obujam od čak 410 litara! Tu su i praktične kukice za vrećice, a preklapanjem naslona stražnje klupe dobiva se korisni obujam od 1108 litara.  Sandero nema rezervni kotač, jer je na njegovo mjesto ugrađena plinska instalacija, a šteta je samo što ispod podnice nema prostora gdje bi se mogao spremiti kit za popravak gume.

Unutrašnjost

Čim sjednete za upravljač novog Sandera, postaje vam jasno koliko je ovaj napredovao u posljednjih 14 godina, odnosno od svoje prve generacije. Tkaninom djelomično obložena središnja konzola, moderan i prilično brz multimedijski sustav, automatski klima uređaj, puno udobnija sjedala, svi važni prekidači na volanu... I tako bi mogli nabrajati do sutra, pa predlažemo da i sami probate sjesti u njega, te se i sami možete uvjeriti u sve napisano.

Da, Sandero još uvijek ne nudi digitalnu instrument ploču, no to kupci ovog modela ne traže, već traže da sve dobro radi i da je pregledno, a baš je takva instrument ploča. Ekran putnog računala prikazuje mnoge informacije, a njime se upravlja putem tipki na volanu. Sad su na volan postavljene i tipke tempomata i limitatora brzine, pa više nema nepotrebnog traženja prekidača po konzoli.

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 01

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 02

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 03

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 04

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 05

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 06

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 07

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 08

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 09

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 10

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 11

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 12

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 13

image

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 14

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 01
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 02
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 03
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 04
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 05
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 06
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 07
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 08
image
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 09
image
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 10
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 11
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 12
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 13
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 14

Sada i Sandero ima senzor za kišu, a možete uključiti i brisač na samo jedno brisanje, što dosad nije bilo moguće. Osim senzora za kišu, tu je i sustav za automatsko kočenje u slučaju nužde. Uz to, serijski sada dolaze i zračne zavjese, pa je sigurnost sada puno veća nego u prethodnoj generaciji. Prostora je dovoljno sprijeda, a straga će se udobno osjećati samo djeca, iako je prostora nešto više nego kod konkurencije. Sada su sjedala malo bolje popunjena i udobnija, iako još uvijek znaju umarati na (pre)dugim relacijama bez odmora.

Središnji multimedijski sustav je sada smješten na sam vrh konzole, a dolazi s novodizajniranim sučeljem, koje sada izgleda moderno, a ono što je još važnije, prilično je brz. Nije najbolji u klasi, no većinu stvari obavlja prilično brzo, i puno bolje od prethodne generacije. Putnici na stražnjim sjedalima nemaju ventilacijskih otvora, no to ne nudi gotovo nitko u klasi, a iako nema standardnih USV priključaka, na kraj konzole između prednjih sjedala je ugrađen držač za čaše i dodatni 12V priključak u kojeg onda možete uključiti adapter s USB priključkom, a time i dobiti mir na stražnjim sjedalima.

Motor i vožnja

Pod poklopcem motora testnog modela nalazila se najtraženija motorizacija novog Sandera, a riječ je o turbo benzincu obujma 999 ccm s tri cilindra i najveće snage 67 kW/91 KS kada se vozi na benzin, odnosno najveće snage 74 kW/100 KS kada ovaj model vozi na plin. Motor je uparen s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem, a pogon je na prednje kotače.

Plinska instalacija je ugrađena još u tvornici i motor je već tvornički prilagođen vožnji na plin, pa donosi ugrađene ventile otpornije na više temperature. Otvor za punjenje se nalazi pod poklopcem gdje se toči i benzin, spremnik plina je na mjestu rezervnog kotača, a sada je i u unutrašnjosti puno elegantnije riješen prekidač s kojim se odabire vrsta pogona. On sada izgleda kao i svi ostali prekidači u unutrašnjosti, a novost je i kako se na ekranu putnog računala pokazuje trenutna i prosječna potrošnja kao i stanje spremnika i za benzin i za plin. Do sada putno računao nije bilo moguće naručiti u kombinaciji s plinskom instalacijom.

Što se tiče vožnje, prebacivanje s benzina na plin i obrnuto se ne osjeti i radi se automatski, sve dok ima plina u spremniku. I inače je osjećaj u vožnji puno bolji nego prije, a za to je zaslužno i novo podvozje, ali i bolja sjedala, koja u kombinaciji daju bolji dojam od prethodnika.

Što se potrošnje tiče, ona kod benzinca varira između 5 i 8 litara, a na plin između 6 i 9 litara, s prosjekom od 6,6 litara benzina, odnosno 7,8 litara plina. Trenutno vas tako 100 km vožnje na benzin košta 69,30 kuna, dok vas 100 km vožnje na plin košta 38,22 kune. Ako u to uračunate kako za izvedbu s plinskom instalacijom ne trebate nadoplatiti ni kune, ušteda kreće izlaskom iz salona, a pravi je raj za one koji ne žele puno potrošiti.

Uz to, ni vozne karakteristike nisu nimalo loše, pa tako Sandero može voziti i do 183 km/h, dok će mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h trebati 11,6 sekundi. Naravno, to nisu brzinski rekordi, no bez ikakvog problema ćete moći pratiti i ubrzanu vožnju, a ni pretjecanje na autocesti neće trebati mnogo kalkulacija i čekanja.

Zaključak i cijene

Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 s dodatnom opremom košta 110.300 kuna, dok bez te dodatne opreme košta 101.900 kuna. Od dodatne opreme je testni model posjedovao plavu Iron boju, paket multimedija Adriatik, paket City, kameru za vožnju unatrag i automatski klima uređaj, a budimo realni, bez svega toga se može voziti, pa tako možete uštedjeti još dio novaca.

S Comfort opremom je dostupan i početni benzinski motor SCe 54 po cijeni od 95.900 kuna, kao i izvedba s turbo benzincem i 90 KS po cijeni od 101.900. Početna pak izvedba Essential kreće od 83.900 kuna (+klima 3.000 kn) za 65 KS snažan benzinac, odnosno od 91.900 kn (+klima 3.000 kn) za izvedbu s plinom.

Dacia je s novim Sanderom napravila dobar posao i ponudila moderan gradski automobil povoljne cijene, a novi model će bez problema nastaviti put prethodnika, koji je bio najtraženiji automobil u klasi privatnih kupaca. Iako mu je cijena narasla u odnosu na prethodnika, gledajući širu sliku i što se sada sve serijski dobije u ovom automobilu, onda ćete vidjeti kako cijena ipak nije toliko narasla. A ako tražite automobil s kojim ćete par puta otići na dalji put, a ostatak vremena ćete boraviti u gradu, ovo je idealan automobil za vas.  

image
Size: 0.31 Mb
Podijeli