Renault Twingo Electric Intens R80 TEST

Da nas je netko prije 5 ili 10 godina pitao postoji li i hoće li postojati maleni gradski automobil koji bi mogao napraviti revoluciju u svijetu električnih automobila, rekli bismo da ne postoji, no nakon sedmodnevnog druženja s električnim Twingom u potpunosti smo promijenili svoje razmišljanje! Da, Twingo nije ni najljepši, ni najprostraniji, ni najbrži automobil u klasi, no riječ je o trenutno najpovoljnijem električnom automobilu kod nas, koji nudi brzo punjenje i sasvim solidnu autonomiju od oko 200 km s jednim punjenjem, pa se nameće kao idealan drugi obiteljski automobil.

Twingo E-Tech Electric se nudi u samo jednoj konfiguraciji motora koji razvija maksimalnu snagu od 82 KS i s baterijom kapaciteta 22 kWh, a dostupan je s tri paketa opreme Life, Zen i Intens, te uvijek dolazi s brzim punjačem, o čemu ćemo pisati malo kasnije. Uz to, tu je i garancija na bateriju od 8 godina ili 160.000 km, odnosno kada kapacitet padne na 70 % početnog kapaciteta.

Dizajn i praktičnost

Na prvi pogled teško je prepoznati električni Twingo u odnosu na klasični, a to će najlakše biti po plavim detaljima na maski motora, te oznakama ZE Electric koji se mogu naći na B stupu, te na poklopcu prtljažnika. Naravno, bolji poznavatelji će prepoznati i kako nedostaje ispušna cijev, no i kod običnog je modela ona prilično sakrivena.

Iako je na tržištu već duže vrijeme, a i prije dvije godine je prošao kroz facelift, Twingo i dalje izgleda simpatično. Tome pridonose i serijska prednja LED dnevna svjetla C oblika, kao i veliki stakleni poklopac prtljažnika, a i biserno bijela boja mu dobro stoji (4.090 kn).

Dojam testnog modela podižu i 16-inčni aluminijski naplatci (2.490 kn), a Twingo dolazi i s različitim dimenzijama guma. Tako su sprijeda ugrađene gume dimenzija 165/65 R16, a straga su nešto šire gume 185/60 R16. Kako je i motor ugrađen straga, tako Twingo nudi veliki kut zakretanja prednjih kotača, pa je parkiranje i na najmanjem prostoru prilično jednostavno, kao i lako okretanje.

Iako je motor ugrađen straga, jedini prtljažni prostor koji je dostupan, nalazi se straga iznad motora, a u električnoj izvedbi je popuno istog obujma kao i kod inačice s motorom s unutarnjim izgaranjem, odnosno obujam mu je 219 litara. Sasvim dovoljno za tjedni šoping, a i dalje je tu mogućnost preklapanja naslona stražnjih sjedala, kada korisni obujam raste na 980 litara.

Unutrašnjost

I kada sjednete na vozačko mjesto, opet vam je sve poznato. U Renaultu su se potrudili kako bi električna izvedba bila što sličnija benzinskoj, vjerojatno kako bi kupce navikli da nova tehnologija nije bauk. Čak se i paljenje vrši putem ključa, a ne putem tipke. A jedino po čemu ćete primijetiti kako je električni Twingo upaljen je natpis Ready na instrument ploči, koja se sastoji od velikog brzinomjera koji okružuje ekran na kojem se prikazuju sve važne informacije o vozilu.

Testni model je bio opremljen najbogatijim Intens paketom opreme, što automatski donosi i bogatu opremu koja uključuje 7-inčni multimedijski zaslon s podrškom za Android Auto i Apple CarPlay, potpuni električni paket, presvlake crne boje u kombinaciji kože i tkanine, automatski klima uređaj i ostalu opremu, a kombinacija plavih detalja na komandnoj ploči (790 kn) s crno bijelom unutrašnjošću stvara još pozitivniji dojam.

image

Renault Twingo Electric Intens R80 01

image

Renault Twingo Electric Intens R80 02

image

Renault Twingo Electric Intens R80 03

image

Renault Twingo Electric Intens R80 04

image

Renault Twingo Electric Intens R80 05

image

Renault Twingo Electric Intens R80 06

image

Renault Twingo Electric Intens R80 07

image

Renault Twingo Electric Intens R80 08

image

Renault Twingo Electric Intens R80 09

image

Renault Twingo Electric Intens R80 10

image

Renault Twingo Electric Intens R80 11

image

Renault Twingo Electric Intens R80 12

image

Renault Twingo Electric Intens R80 13

Renault Twingo Electric Intens R80 01
Renault Twingo Electric Intens R80 02
image
Renault Twingo Electric Intens R80 03
Renault Twingo Electric Intens R80 04
Renault Twingo Electric Intens R80 05
Renault Twingo Electric Intens R80 06
Renault Twingo Electric Intens R80 07
image
Renault Twingo Electric Intens R80 08
image
Renault Twingo Electric Intens R80 09
Renault Twingo Electric Intens R80 10
Renault Twingo Electric Intens R80 11
Renault Twingo Electric Intens R80 12
Renault Twingo Electric Intens R80 13

Prednja sjedala su udobna, i imaju dovoljno mjesta u svim smjerovima, a mjesta može nedostajati samo po širini i to samo aku su na sjedalima smještene osobe puno veće od prosjeka. Straga pak mjesta ima samo za djecu, a svakako treba napomenuti kako je Twingo namijenjen prijevozu samo četiri osobe.

Naravno, ventilacijskih otvora straga nema, kao ni klasičnog USB priključka, no na završetku prednje središnje konzole se nalazi držač za čaše, ali i 12V priključak, pa je lako kupiti USB punjač koji će biti dovoljno blizu putnicima straga. No ne smijemo zaboraviti kako ovo nije automobil za duga putovanja, već isključivo za grad, pa mu ne zamjeramo za nedostatak navedenog.

Putnici straga bi mogli jedino ostati razočarani što se prozori ne mogu spustiti, već se otvaraju prema van, ''na leptir''. No ista stvar je i kod konkurencije, jer stražnja vrata u ovoj klasi ne mogu biti dovoljno velika, a da bi u njih mogao stati prozor kada se spusti.

Motor i vožnja

Twingo E-Tech Electric pokreće elektromotor koji razvija maksimalnu snagu od 60 kW/82 KS, nudi 160 Nm okretnog momenta, a smješten je straga, ispod podnice prtljažnika. Mjenjač služi za odabir smjera vožnje, ali omogućuje i prebacivanje u modove gdje snažnije koči i time prikuplja više energije za punjenje baterije. Iskreno, osim ako se često ne spuštate s brda, u praksi se nije pokazalo nešto veće prikupljanje energije.

Ugrađena baterija kapaciteta 22 kWh po WLTP-u nudi doseg od 250 km. Naravno, to je nemoguće postići, čak i po toplom vremenu. Naime, kolege koje su testirale Twingo u hladnijim uvjetima nisu bili oduševljeni autonomijom, no mi smo ga testirali na temperaturama koje su se kretale od 15-ak stupnjeva ujutro do vrućih 27 stupnjeva popodne, a čitavo vrijeme smo koristili klimu. Udobnost je ipak na prvom mjestu.

Tijekom tih tjedan dana prosječno smo trošili oko 12 kWh energije na 100 km. Najmanje smo potrošili 11,5 kWh uz izrazito pažljivu nogu na gasu, a najveća je potrošnja bila prilikom vožnje na autocesti, kada potrošnja bez problema raste na preko 16 kWh na 100 km. S nekom normalnom vožnjom doseg s jednim punjenjem nam je bio između 190 i 200 km, dok ćete pri vožnji autocestom jedva prijeći 120 km, ako se vozite maksimalnom brzinom.

Što se tiče punjenja, na javnim punionicama smo za pola sata punjenja dobili oko 80 km dosega, što znači da dok obavite tjedni šoping možete gotovo u potpunosti napuniti bateriju bez ikakvih problema. Sve se to mijenja na kućnoj utičnici, kada punjenje traje i preko 13 sati! Zato je ipak bolje uložiti i dio novaca u Wallbox.

Što se pak same vožnje tiče, iako je nešto teži od običnog Twinga, dojam u vožnji je isti. Sjedi se nešto više, a voli i poskakivati kada naletite na neravnine, no zato je tih, čak i pri nešto većim brzinama. Iako zavoje ne voli previše radi naginjanja, jurcanje gradskim prometnicama mu je u krvi, a zahvaljujući dobrom ubrzanju do gradskih 50 km/h, vrlo lako možete biti najbrži na semaforima. Vozili smo prije par godina i Twingo GT sa 110 KS, no nekako nam je ovaj električni ostavio još bolji dojam gradskog zvrka.

Zaključak i cijene

Renault Twingo E-Tech Electric Intens R80, kakav je bio na testu, košta 185.810 kuna, u što je uključena i dodatna oprema, dok je cijena bez dodatne opreme 167.800 kuna. Najpovoljnija izvedba je Life koja košta 140.800 kuna, a Zen paket košta 155.800 kuna.

Naravno, na ove cijene treba uračunati i poticaje koji mogu ići do 70.000 kuna, a kako poticaji ne mogu biti veći od 40 % cijene automobila, tako najjeftiniji električni Twingo uz poticaje košta 89.999 kuna. Naravno, što skuplju izvedbu uzmete, možete dobiti veće poticaje, pa se samim time i konačna razlika između cijena topi, pa trebate dobro vidjeti koliko vas koja izvedba košta.

Kada se sve zbroji i oduzme, električni Twingo kao drugi automobil u obitelji je izvrstan izbor! Zašto? Ako ga kupite uz poticaje, cijena mu pada gotovo na razinu benzinske izvedbe, a nemojte zaboraviti kako kod električne izvedbe dobivate i automatski mjenjač. Uz to, troškovi održavanja električnog automobila su puno manji nego izvedbi s klasičnim motorom, a punjenje na većini punionica koda nas je i dalje besplatno. Za odlazak na posao i odvesti djecu do vrtića ili škole, uvijek će biti dovoljno struje u bateriji.

image
Size: 0.22 Mb
Podijeli