Mitsubishi ASX 1.6 Inform ASG 2WD TEST

Devet je godina prošlo od prvog predstavljanja Mitsubishija ASX u Ženevi, i od tada se nije puno toga promijenilo, reći će mnogi, a tek bolji poznavaoci će primijetiti koliko poboljšanja svake godine dobiva ovaj model.

Osim toga, testni model je onaj s početka ponude, odnosno najpovoljniji ''već od'' model. Voljeli bi da više zastupnika ponudi upravo takve modele, a ne modele koji su natrpani opremom.

Dizajn i praktičnost

Iako je u osnovi isti onaj model od prije devet godine, dizajn modela ASX je promijenjen u mnogim detaljima, a sve kako bi bio sličniji trenutno aktualnoj ponudi Mitsubishi modela.

Sprijeda ASX karakterizira mrki pogled, s aktualnim Mitsubishijevim dizajnerskim izričajem, a i osnovni model je opremljen maglenkama i LED dnevnim svjetlima, pa je ukupan dojam pozitivan.

Straga su promjene manje, a prvenstveno se odnose na drugačiji branik. No ASX nije dizajniran da obara s nogu, ali zato nudi neke druge stvari, koje su ipak važnije od samog dizajna.

Ispod petih vrata smješten je prtljažnik koji je pravilnog oblika i zaprima 406 litara prtljage, s dodatnim pretincima ispod prostirke gdje se nalazi set za krpanje guma. Kad se stražnja sjedala preklope, prtljažnik raste na solidnih 1.206 litara.

Unutrašnjost

Kada se smjestite za volanom Mitsubishija ASX s početnom Inform opremom, oko sebe ćete vidjeti sivilo, uz poneki detalj u drugoj boji. No zato je izrada jako dobra i sve je složeno čvrsto, pa imate osjećaj kako se unutra ništa neće potrošiti ni nakon nekoliko stotina tisuća kilometara.

Plastika je uglavnom tvrda, a mekana su samo sjedala, koja su i udobna, te središnji naslon za ruke i nasloni za ruke na vratima. Ispred vozača je plastičan volan, bez ikakvih gumbiju, no instrument ploča podiže dojam, i tu se nije štedjelo. Središnjim grebenom dominira veliki zaslon MGN navigacijskog sustava koji se doplaćuje 7.500 kuna.

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 01

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 02

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 03

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 04

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 05

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 06

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 07

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 08

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 09

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 10

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 11

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 12

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 13

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 14

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 15

image

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 16

Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 01
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 02
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 03
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 04
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 05
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 06
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 07
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 08
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 09
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 10
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 11
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 12
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 13
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 14
image
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 15
Mitsubishi ASX Inform 117 ASG 16

Ispod njega se nalaze gumbi automatskog klima uređaja, a njihovo podešavanje je jednostavno, baš onakvo kako treba biti. Tu je još i USB priključak, te tipke za gašenje ESP i Start/stop sustava i upaljač, te pretinci za sitnice.Tu je još i naslon za ruke s dodatnim pretincem koji skriva 12V priključak te držači čaša i prava ručna kočnica.

Na prednjim sjedalima udobno će se smjestiti i dvometraši, no na stražnjim sjedalima bi moglo nedostajati mjesta za koljena viših suputnika, dok je prostora za glavu uvijek dovoljno. Ventilacija nije provedena na stražnju klupu, a ne postoji ni jedan USB priključak za putnike straga.

Iako su svi prozori električno pokretani, nažalost na prekidačima nedostaju oznake ili osvjetljenje, pa ćete po mraku trebati tražiti prekidače, dok se ne naviknete gdje ih možete pronaći.

Motor i vožnja

Pod poklopcem motora se nalazi atmosferski benzinac koji u najnovijoj izvedbi ima obujam od 1.590 ccm i nudi zdravih 117 konja. Kako u posljednje vrijeme testiramo samo modele pokretane turbo motorom, atmosferski motori su nam na prvu često spori, no nakon tjedan dana nemamo nikakvih prigovora na motor.

Nudi dobar odziv na gas, a snage mu nedostaje samo pri dugim uzbrdicama kad ćete trebati često prebaciti u nižu brzinu, ali će zato biti zahvalan s nižom potrošnjom. Prosjek potrošnje nakon sedam dana iznosio je tek malo više od 7 litara. Moramo priznati kako je to dobar rezultat za vozilo koje s vozačem ima blizu 1.400 kg. Za pohvalu je i spremnik goriva koji zaprima 63 litre, pa će i posjeti benzinskim postajama biti rijetki.

Mjenjač ima 5 brzina koje su dobro proračunate, pa će nezahtjevni vozači rijetko morati posezati za ručicom na otvorenoj cesti, kada je potrošnja najmanja, a udobnost najveća.

Vrlo brzo ćete odustati od malo šarfnije vožnje, jer je motor napravljen za laganu, a ne sportsku vožnju, pa ćete shvatiti kako se samo stvara veća buka i raste potrošnja, a drugog efekta nema.

A smirenom vožnjom motor ASX-a će vjerojatno trajati, i trajati, i trajati... i to duže nego bi itko mogao pomisliti.

Zaključak i cijene

Rekli smo već kako je testni model, Mitsubishi ASX 1.6 Inform ASG 2WD, s početka ponude, pa mu je i cijena 131.900 kuna do registracije. Testni model je bio opremljen i metalik bojom (3.000 kn) i multimedijom (7.500 kn), pa se cijena popela na 142.400 kuna.

Dostupan je i ASX s Invite opremom koja do registracije košta 151.900 kuna, a u serijskoj opremi donosi i tvornički 6,3-inčni navigacijski sustav i kameru za vožnju unatrag, bluetooth, digitalni audio prijemnik, kožni volan s audio kontrolama, tempomat, grijanje prednjih sjedala, 16-inčne aluminijske naplatke, senzor za kišu i mnogo detalja u unutrašnjosti s piano ili kromiranom završnom obradom.

Najbogatiji paket opreme je Intense+ koji donosi i automatsko kočenje u gradu, upozorenje za napuštanje trake, automatska duga svjetla, upozorenje na mrtvi kut, upozorenje za bočni promet straga, pametan ključ, elektrokromatski retrovizor i još poneku sitnicu. Cijena takvog modela do registracije je 168.900 kuna i u tom paketu opreme teško da možemo reći kako mu nedostaje nešto od aktualne sigurnosne opreme.

Kao zaključak možemo reći kako Mitsubishi ASX ne oduševljava na prvu, no tkogod da ga odabere bit će i više nego zadovoljan svojim izborom. ASX nije napravljen kako bi zadivio s onim izvana, već s onim iznutra. I to mu je najveća prednost.