Renault Clio Intens TCe 100 LPG TEST

Peta generacija Renault Clija je predstavljena na Salonu automobila u Ženevi 2019. godine, a iako izgledom podsjeća na prethodnu generaciju, sve je u potpunosti novo. I to nije ništa loše. Prethodna generacija i dan danas izgleda privlačno kao i prije 5 godina, a novi Clio donosi nešto drskiji izgled od prethodnika, ali i mnoge nove tehnologije i opcije.

Iako je i prethodna generacija bila ponuđena s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom, to se dogodilo na kraju njenog životnog vijeka, pa nije ni postigla prepoznatljivost, no izgleda kako će nova generacija ispraviti taj nedostatak. Iako je pri predstavljanju Clio ponuđen s benzinskim i dizelskim motorima, a kasnije je stigla i hibridna E-Tech izvedba, u međuvremenu se pojavila i izvedba s tvornički ugrađenim plinom. Kako su trenutno nedostupne dizelske inačice, svi koji prelaze puno kilometara jedina alternativa benzincu je hibrid, koji ima dosta višu cijenu, ili pak testna izvedba s plinom koja dolazi u izvedbi sa snagom od 100 KS i koja je sasvim dovoljna za sve potrebe budućih vlasnika.

Dizajn i praktičnost

Prednja LED dnevna svjetla C oblika odlično se uklapaju u dizajn Clija, no šteta je što su dio serijske opreme tek Intens izvedbe, dok su Full LED prednja svjetla dio serijske opreme, kao i LED stražnja svjetla. Uz metalik svijetloplavu boju, novom Cliju odlično stoji i metalik crvena Flamme boja kaku je imao testni model (4.400 kn), a 16-inčni aluminijski naplatci dodatno podižu dojam.

Gledajući i a boka, novi Clio izgleda atraktivno s kromiranim letvicama oko prozora, kao i s kromiranim lajsnama na donjem dijelu vratiju. Atraktivnosti, ali i pomalo kupeovskom obliku pridonosi i visoko uzdignuta donja linija prozora prema kraju vozila, a ručica za otvaranje stražnjih vratiju je sakrivena visoko u C nosaču. Jedini nedostatak ovog rješenja može biti što manja djeca neće sama moći otvoriti vrata, jer bi im ručica mogla biti previsoka.

Dizajn stražnjeg dijela je najsmireniji i donosi jednostavne linije, a unutar Renault loga je postavljena kamera za vožnju unatrag. Šteta je samo što nije zaštićena, pa nakon vožnje po mokroj cesti postaje neupotrebljiva. Također, ručica za otvaranje prtljažnika je smještena iznad tablice i lako se uprlja, kao i vaše ruke, svaki puta kada idete otvoriti prtljažnik.

A što se tiče prtljažnika, nije najveći u klasi no dovoljno je velik i za odlazak na more. Obujam mu je 391 litru, kao i svim ostalim izvedbama Clia. Šteta je samo što ne postoji nikakva polica koja bi mogla razdijeliti prtljažni prostor i olakšala utovar određenih stvari, jer je prtljažnik prilično dubok, pa je teške stvari potrebno dići dosta visoko, da bi ih opet spuštali prilično nisko. Clio s LBG-om nema rezervni kotač već samo kit za krpanje guma jer je na mjestu rezervnog kotača postavljen 32-litreni spremnik plina.

Unutrašnjost

Najveća razlika u dizajnu između prethodne i aktualne generacije je vidljiva u unutrašnjosti koja je u potpunosti nova, no ono što je najvažnije, koriste se puno kvalitetniji i mekši materijali. Tako gu uglavnom sve površine koje svakodnevno dodirujete napravljene od meke plastike, a to podiže ukupni dojam boravka u kabini.

Tu je i djelomično digitalna instrument ploča na kojoj možete birati način prikaza raznih informacija, ali ne i informacije putnog računala. Naime, Clio LPG nema ugrađeno putno računalo, a nije ga moguće ni doplatiti, tako da uvijek morate paziti koliko u spremniku još imate plina, odnosno benzina. Na instrument ploči se može vidjeti preostala količina benzina, no kako bi vidjeli koliko je još plina ostalo morat ćete pogledati lijevo dolje od volana, gdje se nalazi prekidač za odabir vrste goriva, a gdje se nalaze i LE diode koje označavaju koliko je plina u spremniku. To je i jedini detalj op kojem se može u unutrašnjosti prepoznati kako je riječ o LPG izvedbi.

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 01

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 02

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 03

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 04

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 05

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 06

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 07

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 08

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 09

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 10

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 11

image

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 12

Renault Clio Intens TCe 100 LPG 01
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 02
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 03
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 04
image
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 05
image
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 06
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 07
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 08
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 09
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 10
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 11
Renault Clio Intens TCe 100 LPG 12

Središnja konzola serijski donosi 7-inčni zaslon, no testni je model bio opremljen paketom Navigacija (7.000 kuna) koji donosi navigacijski uređaj s prikazom na 9,3-inčnom zaslonu. Nova generacija zaslona donosi bolji dizajn od prethodne, a ono što je najvažnije, brzina odziva i brzina izvođenja je uvelike poboljšana, pa se sada može koristiti kao i smartphone. Za pohvalu su i komande automatskog klima uređaja koje se podešavaju putem tri velika okretna gumba koja u sredini imaju malene ekrane na kojima se pokazuje uključena funkcija. Jednostavno rješenje koje izgleda dobro i funkcionira dobro, te se za bilo kakvo podešavanje ne treba micati pogled s ceste.

Na prednjim je sjedalima prostora na pretek u svim smjerovima, a dojam poboljšava i novi središnji naslon za ruke koji je sada učvršćen za podnu konzolu, a ne za sjedalo, i koji je puno čvršći, no voljeli bi da ima malo više podstave, jer nakon duge vožnje osjećate natisak na lakat. Straga će se najugodnije osjećati djeca, a prostora je kao i u svakom drugom automobilu ove klase. Šteta je što za stražnja sjedala ne postoji nikakav USB ili 12V priključak, kao ni ventilacijski otvori.

Motor i vožnja

Testni Clio LPG pokreće 1,0-litreni turbo benzinac koji razvija 90 KS i 160 Nm pri vožnji na benzin, odnosno 100 KS i 170 Nm pri vožnji na plin, a uparen je s 5-brzinskim ručnim mjenjačem. Voljeli bi da je ugrađen 6-brzinski mjenjač kako bi vožnja pri višim brzinama na autocesti bila tiša.

No ono što kupce ovog vozila najviše interesira je potrošnja, odnosno trošak vožnje. Pa krenimo redom, prosječna potrošnja benzina nam je bila 6,7 litara, dok smo plinom u prosjeku trošili 7,6 litara. Potrošnja plina je u pravilu oko 1 l veća od benzina, no zahvaljujući gotovo dvostruko nižoj cijeni, ušteda je ostvariva odmah.

U trenutku pisanja ovog teksta, cijena Eurosuper 95 goriva je 9,49 kn, dok je cijena plina na istoj benzinskoj postaji 4,85 kuna, dolazimo do sljedeće računice. 100 km vožnje na benzin će buduće vlasnike koštati 63,58 kuna, dok će ih 100 km vožnje na plin koštati 36,86 kuna. Razlika je to od nešto više od 40 % za svakih 100 prijeđenih kilometara.

A što se pak same vožnje tiče, o ničemu ne trebate brinuti. Prebacivanje s benzina na plin se događa automatski nakon postignute dovoljne temperature motora, a to prebacivanje se u pravilu i ne osjeti. Doduše, reakcija na pritisak papučice gasa je kod vožnje na plin nešto slabija, ali i dalje uvjerljiva za ovaj model. Naravno, vi sami možete prebaciti ponovo na vožnju na benzin i obrnuto, no za tim nema potrebe. Kako je riječ o automobilu koji će većinu vremena provesti u gradu performanse su i više nego dovoljne, a Clio se dobro snalazi i na otvorenoj cesti, a neće puno zaostajati ni na autocesti, iako ubrzanja nakon 140 km/h postaju sve sporija.

Svakako treba naglasiti i kako je ovakav Clio već tvornički dobio kvalitetnije ventile u motoru koji su otporniji na više temperature rada, ali i sve ostale preinake, a sve kako bi se mogla dati garancija na vozilo kao i izvedbama s ostalim pogonskim sklopovima. Uz to, i priključak za punjenje plina je elegantno ugrađen ispod poklopca gdje se puni i benzin, pa se izvana ni ne vidi kako je ovaj model pogonjen plinom.

Zaključak i cijene

Renault Clio Intens TCe 100 LPG kakav smo testirali košta 128.900 kuna, no s dodatnom opremom se cijena popela na 139.250 kuna. Doduše, bez sve dodatne opreme se može normalnu uživati u vožnji, a i cijena je tada atraktivnija. U odnosu na benzinsku izvedbu, LPG je skuplji za točno 6.000 kuna, no on će se isplatiti svima koji voze puno.

Najpovoljniji benzinski Clio dolazi sa 65 KS snažnim atmosferskim benzincem i cijena mu starta od 92.900 kuna (bez klime!), a u ponudi je i sa 140 KS snažnim benzincem, a cijena takve izvedbe s Intens opremom starta od 135.900 kuna. Najpovoljnija LPG izvedba dolazi pak s Limited opremom po cijeni od 120.900 kuna. U ponudi je i 140 KS snažan hibridni Clio koji dolazi pod oznakom E-Tech, a čije cijene startaju od 141.900 kuna za Limited paket opreme.

Iako se u posljednje vrijeme ne priča mnogo o automobilima s plinskom instalacijom, za sve koji prelaze puno kilometara oni i dalje nude izuzetno nisku cijenu prijeđenih kilometara, a uz to su i povoljniji za nabavu. Clio LPG je jedna takva izvedba koja dolazi iz tvornice i koja nudi potpunu garanciju, pa donosi i dodanu vrijednost i sigurnost budućim vlasnicima.

Podijeli