Renault Megane Conquest E-Tech Engineered TEST

Nova verzija Megane Conquesta stigla je kod nas, a predstavlja specijalnu verziju s vizualnim detaljima koji su preuzeti s nove verzije potpuno električnog Renault Meganea.

Nosi naziv E-Tech Engineered i predstavlja svojevrstan vrh ponude, a donosi detalje u zlatnoj bpji izvana, kao i iznutra. Iako nas vrijeme nije baš poslužilo za vrijeme druženja s ovim modelom, odlučili smo se provozati otvorenim cestama da vidimo kakve performanse možete očekivati kod ovakve izvedbe, kao i što vam sve sustav može ponuditi.

Ukupan dizajn ostaje nepromijenjen - povišeni model bez problema osvaja i manje pristupačne podloge, nudi ulazak u auto bez muke, ali je i dalje okretan za gradsku vožnju.  

MG_HS-6.jpg

R.S. Line verzija ovog hibrida ne može se više naći u ponudi budući da ga svojim dolaskom mijenja upravo E-Tech Engineered.

Dakle, radi se o hibridu s dobro poznatim motorom i hibridnom komponentom koju možemo naći kod većine Renaultovih modela danas, a ovaj, E-Tech Engineered, spada pod Coupe SUV liniju koju je Renault predstavio po vrlo atraktivnoj cijeni.

 

Dizajn i praktičnost

E-Tech verzija Renault Meganea je već poznata na našem tržištu, a dijeli dizajn s ostalim izvedbama Megane Conquest modela. Boja našeg testnog modela ponovno je "Bijela Universal" sa suptilnim sedefastim efektom koji će posebno doći do izražaja tijekom sunčanih dana.  

MG_HS-3.jpg

Pričamo o Coupe SUV liniji Meganea pa tako on zadržava dizajnerski oblik standardne verzije, uz povišeni izgled s dorađenim branicima. Svjetla su tako ostala ista, a radi se o full LED sustavu s više segmenata za duga i glavna svijetla, te prepoznatljivi “C” dizajn dnevnih svijetla. 

MG_HS-28.jpg

Gledajući prednju stranu, E-Tech Engineered donosi lagano osvježenu prednju masku u crnoj boji, što uključuje i Renaultov logo. Nadalje, na donjem dijelu branika sad se ističu detalji koji dolaze u zlatnoj boji te dodaju vrlo atraktivan detalj kada ga vidimo na cesti. Ostali detalji su dosad bili kromirani, a kod E-Tech Engineered inačice su obojani u crno. Upravo zato su i dodani zlatni detalji koji podižu ukupan dojam.  

MG_HS-29.jpg

Straga Megane Conquest zadržava vrlo atraktivan sportski izgled uz pomoć tankog crnog spojlera i vrlo oštrih stražnjih svjetla čije se standardno osvjetljenje gotovo pa proteže cijelom širinom automobila, no prekida ga Renaultov, sada crni, logo. I tekst koji označuje model odmah ispod znaka sada je vrlo upadljive crne boje, pogotovo na našoj bijeloj pozadini. 

MG_HS-22.jpg

Pri dnu stražnjeg dijela primjećujemo i otvore za ispušni sustav auta u zlatnoj boji, koji srećom nećete morati čistiti od čađe.  

MG_HS-24.jpg

Pogled sa strane otkriva crni plastični prag koji štiti ostatak karoserije od grebanja ako se odlučite za vožnju u uvjetima koji su daleko od idealnih, poput makadama. No, tu je sad i tanka zlatna linija pri dnu koja djeluje poput potpisa i zaokružuje dizajn. Čak su i aluminijski naplatci, standardno od 18" za ovaj model, zadržali jedan obojani krak, koji je sada zlatne boje.

Prošećemo li se do prtljažnika, možemo primijetiti da je malo plići od standardnog “mikrohibrida” i gubi 33 litre prostora s zaključnih 480 l. Ispod podnice ima dovoljno prostora za rezervnu gumu smanjenih dimenzija i drugi alat potreban za zamjenu gume.

Stražnja sjedala se standardno mogu spustiti u 2/1 omjeru za dobivanje do ukupno 1.263 l prostora za utovar.  

MG_HS-2.jpg

Ono što ćete zamijetiti je nedostatak stražnjeg brisača, vjerojatno u cilju održavanja ovog atraktivnog dizajna. Nažalost, s obzirom da smo ga mi vozili gotovo isključivo po kiši, možemo reći da je vidljivost ipak malo narušena. Možete uključiti grijač stražnjeg stakla, ali po aktivnoj kiši neće vam puno pomoći. 

 

Unutrašnjost

Nije bilo puno izmjena na dizajnu unutrašnjosti kod E-Tech Engineered inačice, čija nova boja je ciljala na eleganciju više nego na sportski duh. Tako su u ovom modelu crveni detalji R.S. linije postali zlatni.  

Megane_Conquest-3.jpg

E-Tech Engineered također dijeli unutrašnjost s modelima Clio i Captur, ali i prijašnjim Conquestom. Svi prekidači su modernog dizajna i lako ćete se naviknuti na njihov raspored.  

Megane_Conquest-6.jpg

Iako cilja na eleganciju, E-Tech Engineered zadržao je i dio sportskog duha R.S. Linea pa tako imamo karbonski dizajn ispred suvozača, a sportska sjedala, koja su se pokazala vrlo udobnima za vožnjku u svim uvjetima, presvučena su alkanterom.   

Megane_Conquest-7.jpg

Na prednjoj strani primijetit ćemo zlatne detalje preko kontrolne ploče, kao i na drugim mjestima poput obruba Renault logotipa na volanu i, primjerice, držačima za boce između vozača i suvozača. 

Megane_Conquest-5.jpg

Svi šavovi su također u zlatnoj boji koji dodaju suptilan, ali i dalje primjetan detalj ukupnom dizajnu. Prednja sjedala su dodatno elektronski podesiva te će vas držati i ako krenete oštrije u zavoj.

Dijelovi automobila s kojima ćete imati interakciju su mekani pa nećete imati osjećaj plastike pod prstima. Testni model na žalost nije imao panoramski krov, no to je i dalje opcija kod kupnje novog modela. 

Megane_Conquest-8.jpg

Straga, putnici imaju puno mjesta za noge kao i glavu pa netko visok oko 190 cm neće imati problema kao vozač niti kao putnik straga što je veliki plus. Putnici straga uživat će u glazbi jer dobivaju tweetere zajedno s dubokotoncima na vratima, a temperaturu je također moguće regulirati zahvaljujući otvorima za ventilaciju straga. Sredina stražnje klupe ima i naslon za ruke zajedno s držačima za čaše ili boce. 

Megane_Conquest-14.jpg

Vratimo se na vozačevo mjesto i pogledajmo oko sebe. S lijeve strane, na vratima, imamo kontrolu za prozore i vanjske retrovizore te zaključavanje vrata. 

Renault_Megane_Conquest-1-29.jpg

Bliže volanu, lijevo ispod otvora za ventilaciju imamo nekoliko "prečaca za brzo biranje - fizičke gumbe koji kontroliraju neke dodatne funkcije poput paljenja sustava za praćenje linija na cesti, kontrolu svjetline infotainmenta, visinu snopa prednjeg svijetla te paljenje grijanja volana. 

Renault_Megane_Conquest-1-24.jpg

Ono što nam se posebno svidjelo je to što uz glavni infotainment u sredini kabine (9,3-inčni zaslon u okomitom položaju, koji prikazuje sadržaj), postoji red fizičkih gumbiju za brži pristup nekim funkcijama. Čak je i cijeli sustav kontrole klime riješen tipkama i gumbima koje brzo možete prilagoditi bez potrebe za kopanjem po infotainmentu. Jedino je kontrola glasnoće multimedije ispala iz fizičkog svijeta pa ju morate kontrolirati tapkanjem po ekranu. 

Renault_Megane_Conquest-1-23.jpg

Ispod svih tih gumbiju je prostor za spajanje do dva uređaja putem USB-A izlaza za punjenje ili Android Auto funkcionalnost. Dobivate čak i Aux-in opciju, kao i prostor za odlaganje mobitela koji će ga bežično puniti. Tu je naravno i 12 V izlaz na koji možete spojiti razne dodatke za automobile. 

Megane_Conquest-12.jpg

Volan na sebi ima kontrole za vožnju poput tempomata i sustava radara za praćenje prometa na lijevoj strani, a upravljanje glavnim zaslonom ispred vozača obavlja se gumbima na desnoj strani vozača. 

Renault_Megane_1-26.jpg

Upravljanje multimedijom stavljeno je na odvojenu ručicu s desne strane iza volana, a kontrolira glasnoću pritiskom na tipke, dok se prebacivanje pjesama obavlja scrollanjem gumba na vrhu, što je zanimljiv odabir funkcija, no brzo se na njega naviknete.

 

Infotainment

Kao što smo spomenuli, glavni središnji zaslon infotainmenta sastoji se od okomitog zaslona dijagonale 9,3 inča na kojem se nalaze stalne tipke za kontrolu glasnoće, koje istovremeno služe i kao kratice za vraćanje na početni zaslon ili selekciju aplikacija bez potrebe da puno tipkate po njemu. 

Megane_Conquest-13.jpg

Pod aplikacije, ponajviše mislimo na navigaciju koja nam se dopala na Renaultovoj platformi, zatim radio, glazbu s alternativnih izvora (poput Bluetootha), opcije telefona za pozive, ako je povezan, informacije o vozilu i, naravno, same postavke.  

20230511_215525.jpg

Hibridna izvedba ima dodatni prikaz uštede goriva koji će vas tjerati da ekonomičnije vozite i pokušate maksimizirati rekuperaciju energije umjerenim kočenjem.  

Megane_Conquest-24.jpg

Početni zaslon podijeljen je na tri dijela. Gornja polovica sastoji se od karte za navigaciju, a donja je podijeljena na lijevu i desnu stranu. One generalno prikazuju podatke s vašeg mobitela - primarno listu poziva za brzo biranje s desne strane i glazbu koju slušate s lijeve. Izgled početnog zaslona lagano se može prilagoditi vlastitim željama.

Svaki od menija jednostavnim klikom možete proširiti za dodatne informacije, a kartu možete raširiti preko cijelog zaslona, čiji je izgled, dakako, moguće modificirati prema vlastitim željama. 

Renault_Megane_Conquest-1-73.jpg

Radio sustav skenira sve frekvencije i ponudi vam ih u preglednoj tablici za brzo biranje i memoriranje, a možete listati i novim radio stanicama kroz pregledan popis. Naravno, možete i samostalno birati stanice po frekvencijama tako da u svakom trenutku imate sve alate na raspolaganju. Radi se o sustavu koji je dizajniran tako da ga je užitak koristiti.

Povezivanje mobitelom je također jednostavno, no imajte na umu da ste limitirani na 6 korisnika odjednom koje automobil može memorirati. E-Tech Engineered vam također nudi opcijau dijeljenja samo glazbe ili pristupa pozivima. 

Renault_Megane_Conquest-1-72.jpg

Kada smo već kod glazbe, moramo naglasiti da je automobil koji smo mi testirali bio naoružan i BOSE ozvučenjem koje je dodatna oprema, a na temelju cijene ukupnog automobila smatramo da se isplati uzeti ga radi daleko boljeg ozvučenja koje ćete imati cijelo vrijeme dok koristite i automobil.

Tu je i svojevrsni Ekvilajzer koji nudi prilagodbu visokih, srednjih i niskih tonova, a mi preporučamo da probate standardnu “V” kombinaciju koja se često pokaže idealnom za većinu glazbe na umjerenim i srednjim razinama glasnoće. Istaknimo da BOSE sustav odlično radi i na maksimalnoj glasnoći, iako će vam retrovizor primjetno vibrirati. 

Renault_Megane_Conquest-1-76.jpg

Navigacija se sastoji od nadprosječno naprednog sustava koji nudi više prikaza same karte (2D, 3D i još nekoliko pogleda pod raznim kutovima), a prikazuje zgrade oko vas, lokacije poznatih kamera za brzinu, kao i naravno trenutnu dozvoljenu brzinu. Sustav navigacije i odabira lokacija također je razvijen da vas bez problema odvede gdje želite - ponuđeni odabiri na našem testu bili su mu točni. 

Megane_Conquest-16.jpg

Sljedeći bitan detalj je takozvani MySense sustav koji vam nudi brojne opcije kontrole samog vozila, primarno preko modova vožnje. 

Megane_Conquest-17.jpg

Standardno imate Sport i Eco, kao i personalizirani način rada kojeg možete urediti sami. U ovom menijima mijenjaju se i boje ambijentalnog svjetla u kabini, koje će uglavnom pratiti mod vožnje. 

Megane_Conquest-18.jpg

Možete birati i dizajn sustava glavnog zaslona vozača jer svaki način rada ima svoj dizajn koji ističe neki od detalja vožnje, poput potrošnje ili pak fokusa na brzinu za sport. Osim rada motora, ovi sustavi kontroliraju i responzivnost volana što osjetno utječe na iskustvo vožnje. 

Renault_Megane_Conquest-1-65.jpg

Zatim imate kontrolu nad senzorima automobila, poput prednjih senzora za upozoravanje na potencijalnu koliziju, prikaz razmaka od automobila ispred u obliku vremena (primjerice 1,8 s), čitanje znakova uz cestu i, naravno, naravno pomoć pri parkiranju. 

Renault_Megane_Conquest-1-64.jpg

Kada vozite brže od 70 km/h, ovaj sustav vas može upozoriti ili vratiti unutar trake kako bi se izbjegli potencijalni sudari. Ako ne želite slušati upozorenja ili intervencija vozila, koristite žmigavac pri prijelazu između traka. 

Renault_Megane_Conquest-1-62.jpg

Nadalje, kod parkiranja vam ovaj automobil pomaže doslovno sa svih strana.

Osim senzora za blizinu prepreka oko cijelog automobila, tu je i RCTA sustav koji vas upozorava na vozila ili pješake za vrijeme vožnje unazad koji dolaze s boka i koje možda niste vidjeli, a upozorava zvučno, kao i vizualno. 

Megane_Conquest-1-3.JPG

Tu je i sam "Easy Park Assist", odnosno asistent za parkiranje, koji dobiva vlastiti gumb kao kraticu ispod zaslona. Njegovom aktivacijom sustav traži željeni oblik parkirnog mjesta (standardno, paralelno ili pod kutom) te ikada pronađe slobodno mjesto, može preuzeti kontrolu nad volanom da se savršeno stane unutar slobodnog prostora. Sami kontrolirate brzinu vozila te, naravno, i dalje trebate biti svjesni svoje okoline.

Osim potrošnje, sada imate prikazanu i rekuperaciju kod informacija o Eco vožnji. No primijetite da skale nisu jednake pa ne očekujte da rekuperacijom kočenjem možete povratiti svu potrošenu energiju. 

20230512_075044.jpg

Glavni zaslon vozača je također podijeljen na tri dijela, ovisno o prikazu koji odaberete (Sport, Eco, Standard, itd.). Sastoji se od prikaza rada motora, brzine i središnjeg dijela s informacijama.

Srednji dio vozačeva zaslona možete i proširiti, primjerice kartama za navigaciju, što je odlično kako ne biste morali stalno gledati na srednji infotainment zaslon, kojeg onda možete koristiti, recimo, za puštanje glazbe. 

MG_HS-5.jpg

Spomenimo i Renaultov Easy Connect koji, zahvaljujući 4G mreži, omogućuje konstantnu vezu automobila s vašim mobitelom, a navigacija u automobilu obogaćena je Googleovim pretraživanjima, kao i informacijama o prometu u stvarnom vremenu.

 

Motor

Hibridna izvedba Renault Megane Conquest E-Tech modela sastoji se od dobro poznatog Renaultovog 1,6-litrenog benzinca s četiri cilindra, na koji su spojena dva elektromotora. Jedan pomaže u generalnoj vožnji, dok je drugi zapravo visokonaponski elektropokretač-generator. 

Megane_Conquest-21.jpg

Za snagu pogona tako se gledaju dva motora, a benzinac nudi 94 KS (69 kW), dok elektromotor ima 49 KS (36 kW) za ukupnih 143 KS. Elektromotor ima viši okretni moment tako da uvelike pomaže u startu, kao i sporijim manevrima te pretjecanju. 

Megane_Conquest-19.jpg

Sustav koristi Renaultovu dog-clutch spojku tako da se ne koriste tradicionalne brzine, no tvrde da je zahvaljujući ovoj tehnologiji osigurana optimalna potrošnja goriva i rada ukupnog hibridnog sustava. Način vožnje možete dodatno modernizirati odabirom “B” načina rada, ponovnim potezanjem mjenjača prema dolje. 

MG_HS-20.jpg

Puštanjem papučice gasa, automobil će automatski početi kočiti rekuperacijom energije za optimalnu vožnju, a vi samo trebate naučiti kada pustiti gas da se zaustavite prije slijedećeg semafora. Imajte na umu da se sustav gasi kada padne ispod 15 km/h pa sami trebate prikočiti za puno zaustavljanje. Ovaj sustav drži vašu brzinu na nizbrdicama, a istovremeno sprema energiju u baterije.

Imajte na umu da je ovaj model limitiran na 172 km/h, no to bi trebalo biti dovoljno za sve potrebe putovanja.

 

Vožnja

Dok automobil odiše sportskim duhom izvana, imajmo na umu kako mu je pogon optimiziran za smanjenu potrošnju, te je ovo jedan od većih automobila u kojem ćete ga pronaći. Samim time brojevi na prvu ukazuju na ubrzanje i preko 10 sekundi od 0 do stotke. 

20230511_191714.jpg

No, za razliku od turbo benzinca, snagu ovdje dobivate odmah kada ju trebate pa je po tom pitanju vožnja puno dinamičnija, a brze odluke u prometu lagano je i izvršiti.

Uz to, gradska vožnja daleko je ugodnija s hibridnim pogonom, pogotovo kada optimizirate rad rekuperacije energije jer veliki dio vremena vozite na struju, a motor se tu i tamo pali kako bi nadopunio bateriju, te je uvijek spreman pomoći ako se odlučite za veće ubrzanje poput spajanja na brzu cestu. 

MG_HS-15.jpg

S obzirom da je kišilo, zaputili smo se starom cestom prema Novom Marofu i ni u jednom trenutku nismo imali problema u zavojima držeći standardnu brzinu kojom se kreću vozila van naselja, a automobil bez poteškoća svladava i uvjete na cesti koji su daleko od idealnih.

Zajedno S “B” načinom vožnje, puštanjem gasa prije zavoja, automobil može taman prikočiti dovoljno da ulaz u zavoj bude ugodan svim suputnicima. 

MG_HS-9.jpg

Povišeno dno dodatno će omogućiti prolaz kroz manje prohodne puteve, što ga čini idealnim i za avanture po manje utabanim putevima. 

MG_HS-19.jpg

Isprobali smo i napredni sustav vožnje koji je bez problema držao liniju i po kiši, zajedno s očitavanjem znakova uz samu cestu, upozoravajući nas na dozvoljene brzine. Sustav praćenja vozila odlična je stvar za otvorene ceste jer ujednači brzinu s automobilom ispred na unaprijed definiranoj udaljenosti, što uvelike olakšava dulje vožnje. 

MG_HS-25.jpg

Isprobali smo ovaj način vožnje i u gradu, a moramo pohvaliti da je kočenje umjereno i “na vrijeme” kako ne bi bilo pretjeranog trzanja, iako svakako imajte ruke na volanu jer sami morate pratiti cestu.

 

Zaključak i cijene

Dakle, pričamo o pravom hibridu koji koristi benzinski motor i kočenje za punjenje baterije, a zatim koristi bateriju za većinu vožnje, kao i naglije pokrete kako bi se umanjila potrošnja fosilnih goriva. 

MG_HS-31.jpg

Krajnja potrošnja uvelike će ovisiti o vašem načinu vožnje i korištenju rekuperacije, odnosno “B” načina vožnje, no moguće je dostići potrošnju i ispod 6 litara u gradu, a pogotovo na otvorenim cestama gdje je ovaj model na svom pravom terenu. 

MG_HS-16.jpg

Imajte na umu kako ovdje, iako se radi o vrlo povoljnom Coupe SUV-u, i dalje plaćate vrlo atraktivan dizajn. Tako ovaj model (E-Tech Engineered) kreće od 36.690 €, a dodatni sustavi koji su na našem testnom modelu cijenu dižu do 38.520 € - cijenu u koju ulaze vrlo impresivni BOSE zvučnici i ostali sigurnosni dodaci.

Podijeli