Seat Arona 1.0 TSI Xperience TEST

Trebao je cijeli olimpijski ciklus od 4 godine i Arona je dobila novi osvježeni look. Seat radi sve bolji posao na svojim modelima a mnogi za njega kažu da je mediteranska Dacia. Kako korisniku dati atraktivni model za pristupačnu cijenu i to u sve traženijoj SUV klasi. Seat očito tu ima konja za trku i to 110 u ovom slučaju.

Zašto ljudi toliko vole urbane crossovere? Mali ubrani SUV-ovi zapravo i nisu pravi SUV-ovi ali vole se tako prezentirati jer obično koriste platformu svog bliskog „civilnog“ cestovnog rođaka, samo su nešto više podignuti od tla i imaju nešto više postavljene amortizere i opruge baš kao što je slučaj s ovom Aronom koja je od tla udaljena čak 19 centimetara a postavljena je na platformu MQB A0 koju dijeli s Ibizom, popularnim gradskim modelom koji je čak 10 centimetara niži od Arone i tu je upravo glavni razlog atraktivnosti ove Arone.

Dugačka 4,10 m, Seat Arona ne pretendira da bude veliki automobil u vašoj obiteljskoj floti ali pruža dovoljno prostranosti da se osjećate kao da vozite gradski SUV za male off road prigradske zadatke. Mi smo ga testirali u Gorskom kotaru u zapravo zahtjevnim uvjetima mokrog i skliskog, te često vijugavog i strmijeg kolnika, pa je htjela-ne htjela morala na nas ostaviti dobar dojam, što je zapravo i uspjela. Rekao bih da je njena vrijednost u tom malom atraktivnom pakiranju s agilnim turbakom s tri cilindra i 110 konjskih snaga, s oštrim crtama karoserije koji joj daju dinamiku i atraktivnost, a i ova plava boja joj odlično stoji. Veći usisnici sada su izvedeni u sivoj boji koji asociraju na alu obloge prednjih i stražnjih podnica, koje inače imaju puno skuplji modeli punokrvnih SUV-ova drugih brendova, daju automobilu dojam veće vrijednosti ali i uzorak prednje maske sada djeluje sportskije i svakako upečatljivo.

Manje za više

Kako smo već rekli, u ovoj kategoriji Seat već ima konkurenata s kojima se mora boriti za kupce ali i u svojoj VW grupi ima nešto kraći T-Cross te nešto dulji Škoda Kamiq, no oba su skuplja od Arone pa ona unutar grupe svakako spada u povoljan odabir. 

U opremi Xperience, kakva je u testnom modelu, osim „srebrnih“ usisnika i stražnjih difuzora, ljepuškaste prednje maske, dobivate i dvobojnu karoseriju podijeljenu elegantnim kromiranom linijom, kromirane krovne nosače, 18-inčne alu naplatke te svjetla za maglu prigodno smještena ispod glavnih LED svjetala. Dobivate i odličan 9,2-inčni središnji zaslon koji se serijski ugrađuje inače u Seat Leon.

Upravo taj zaslon sada je smješten na pravoj visini kako bi vozaču u perifernom vidu davao podatke o vozilu, ali najbitnije da ima kvalitetan pregled na digitalne karte kada je vozaču potrebna koncentracija na smjer vožnje te istovremeno praćenje informacija s ekrana.

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 01

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 02

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 03

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 04

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 05

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 06

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 07

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 08

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 09

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 10

image

Seat Arona 1.0 TSI Xperience 11

image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 01
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 02
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 03
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 04
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 05
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 06
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 07
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 08
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 09
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 10
image
Seat Arona 1.0 TSI Xperience 11

Na standardnoj instrument ploči iza vrlo kvalitetnog upravljača s dobrim gripom, vozač i dalje može dobiti podatke o brzini i broju okretaja s dva analogna instrumenta i digitalnim zaslonom u sredini za podatke s putnog računala. Materijali u kokpitu kao i dizajn interijera slijede vanjske forme. Znači oštre su, ali smisleno zaokružene u cjelinu. Sjedala su presvučena prošivenom tkaninom i relativno udobna.

Prostranost je vrlo solidna i s ptrljažnikom koji se obaranjem stražnje klupe povećava na 1280 litara dobivate prilično veliki utovarni prostor. Standardno prtljažnik ima zapreminu 400 litara ali dobre geometrije prostora i s niskim utovarnim pragom.

110 konja za svakoga

Motorizacija Seat Arone zamišljena je s motorom od 90 KS i testnim od 110 KS. Uparen je s relativno preciznim 6-stupanjskim mjenjačem što ovom trocilindrašu daje priličnu agilnost s obzirom da nema pomoć elektromotora već se oslanja na svoju turbinu.

Vožnjom magistralnim cestama možete trošiti svega 5 litara goriva ako se ne radi o zahtjevnoj konfiguraciji ceste s puno uspinjanja, te 7 litara ako baš stisnete gas na autocesti a on vam omogućuje da ga dovedete do brzine od 190 km/h. No u prosjeku nećete prelaziti 6,5 litara potrošnje ako normalno vozite i ne pazite na potrošnju, no ni ne tražite od njega maksimum. Ubrzanje od 10.3 sekunde do 100 km/h nije nešto što će vas ostaviti bez daha ali to nije uloga Seat Arone već pouzdanost u vožnji kod kolnika zahtjevnije geometrije, a Seat Arona to suvereno svladava.

Vožnja je vrlo ugodna i precizna. Svaki zavoj će odraditi baš kako i očekujete od njega čak i kada je cesta s tankim snježnim pokrivačem a vi naravno imate dobre zimske gume.

Iako je ovaj model smješten u kategoriju urbanih mini SUV-ova, da živite izvan grada, željeli biste imati ovakvu kategoriju automobila jer će vam, osim sigurne cestovne vožnje, pružiti i mogućnost da zađete odvažno i sigurno u neki makadam ili grbavo dvorište bez opasnosti da karter ostavite na „ničijoj zemlji“.

Cijena za Seat Arona 1.0 TSI Xperience je 176.464 kuna do registracije sa svom nabrojanom opremom iako Seat Arona kreće već sa 138.796 kn bez fensi dodataka i sa slabijim motorom, te 17-inčnim pneumaticima.

Seat Arona konkurenciju nalazi u modelima Toyota Yaris Cross, Renault Captur, Kia Stonic, Suzuki Vitara, Nissan Juke, Hyundai Kona i svakako Hyundai Bayon. Ako gledate unutar VW grupe onda je Seat Arona možda bolji (povoljniji a prostraniji) izbor od T Crossa.

Podijeli