Škoda Scala Style 1.0 TSI 115 TEST

Škoda Scala je u jednu ruku zamijenila ne baš uspješan model Rapid, i poradila je na onome što se Rapidu najviše prigovaralo – jeftina izrada i materijali, te nedovoljno široka karoserija.

Scala je zato dimenzijama i oblikom tipičan predstavnik kompaktne klase, iako se još uvijek vode polemike oko dizajna C stupa, pa nekima Scala dijeluje kao karavan, iako je u pitanju tipična kombi-limuzinska izvedba.

Postavljena je na novu modularnu MQB platformu kakvu će koristiti i novi Golf, a već sada je koristi Polo, a koju će koristiti i mnogi drugi modeli VW grupacije.

Dizajn i praktičnost

Scala je dizajnirana u tipičnom Škodinom stilu, što znači da ima neupadljiv dizajn, ali isto tako će dizajn djelovati privlačno duže vrijeme, pa se neće dogoditi da nakon par godina izgleda zastarjelo. Sprijeda je velika maska s kromiranim obrubom i trokutasta svjetla, s velikim donjim usisnikom i maglenkama, pa izgleda kao da se Scala smiješi.

Sa strane su linije jednostavne i bez previše detalja, a 17-inčni Volans aluminijski naplatci u kombinaciji s dodatno zatamnjenim stražnjim staklima daju Scali i malu sportsku notu.

Straga se staklo poklopca prtljažnika nadovezuje na stakleni krov i završava između stražnjih svjetala, koja su, kao i prednja, trokutastog oblika. Sve u svemu, sve je dizajnirano skladno i napravljeno kako bi se svidjelo što većem broju potencijalnih kupaca.

Prtljažnik broji 467 litara i pravilnog je oblika, i među najvećima je u klasi, a u njemu se mogu pronaći brojni Simply Clever detalji koji su dio dodatnog paketa opreme (Paket prtljažnik), pa je tu puno pretinaca, kukica i mreža koje sitnije stvari drže na mjestu.

Unutrašnjost

Prvo što ćete primijetiti ulaskom u kabinu je tamna boja koja se nalazi na svemu što postoji u unutrašnjosti. Nekoliko srebrnih detalja razbija monotoniju, no i dalje je pretamno u kabini. S druge strane, sve je dobro složeno i nema nikakvih škripanja ili klimanja, a korišteni su i prilično mekani materijali, osim u donjem dijelu plastičnih površina.

Multifunkcionalni trokraki kožni volan je nešto deblji i odlično leži u ruci, a na njemu se nudi nešto manje tipki nego je to uobičajno u današnje vrijeme, i pritom ne mislimo ništa loše. Sve što se najčešće koristi je ugrađeno.

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 01

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 02

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 03

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 04

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 05

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 06

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 07

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 08

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 09

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 10

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 11

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 12

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 13

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 14

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 15

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 16

image

Škoda Scala Style 1.0 TSI 17

Škoda Scala Style 1.0 TSI 01
Škoda Scala Style 1.0 TSI 02
Škoda Scala Style 1.0 TSI 03
Škoda Scala Style 1.0 TSI 04
Škoda Scala Style 1.0 TSI 05
Škoda Scala Style 1.0 TSI 06
Škoda Scala Style 1.0 TSI 07
Škoda Scala Style 1.0 TSI 08
Škoda Scala Style 1.0 TSI 09
Škoda Scala Style 1.0 TSI 10
Škoda Scala Style 1.0 TSI 11
Škoda Scala Style 1.0 TSI 12
Škoda Scala Style 1.0 TSI 13
Škoda Scala Style 1.0 TSI 14
Škoda Scala Style 1.0 TSI 15
Škoda Scala Style 1.0 TSI 16
Škoda Scala Style 1.0 TSI 17

Instrument ploča je analogna s digitalnim ekranom u sredini, no zato je 8-inčni multimedijalni zaslon, koji je smješten na sam vrh središnje konzole, odličan. Vidljiv je u svim uvjetima osvjetljena i lak za upotrebu. Komande klimatizacije su djelomično odvojene, odnosno putem izdvojenih gumbi se može regulirati temperatura, no ako želite promijeniti jačinu ili smjer puhanja zraka, za to ćete ipak morati upotrijebiti središnji zaslon.

Ispred mjenjača je i veliki pretinac, a odmah pored su i dva USB-C priključka, dok se iza mjenjača nalazi dodatan set prekidača, a kod testnog modela su tamo bili postavljeni prekidači za Start&Stop sustav te prekidači za automatsko parkiranje i senzore.

Tu je još i držač čaša i klasična ručna kočnica, te odličan središnji naslon za ruke koji je dosta udoban, a iza njega se nastavljaju ventilacijski otvori za stražnja sjedala, no bez USB i 12V priključaka, koji će zasigurno nedostajati putnicima na stražnjim sjedalima.

Sportska sjedala su dio Dynamic paketa i odlična su. Dovoljno udobna a istovremeno i prilično dobro drža tijelo u zavojima. Prostora ima i za vozače više od 2 metra, a visokima neće smetati ni mrežica koja se nalazi ispod staklenog krova, koji se ne može otvoriti. Inače, mrežica propušta dosta svjetlosti, ali i topline, a zanimljivo je da se ne povlači straga, već se povlači prema naprijed.

Straga je prostora također dovoljno, i samo će najvišima nedostajati prostora za koljena, a kosa bi im mogla zapinjati za mrežicu na krovu. Prostora ne nedostaje ni po širini, kako sprijeda, tako i straga.

Motor i vožnja

Jednolitreni trocilindrični benzinac potpomognut turbo punjačem razvija 85 kW, odnosno 115 KS i uparen je s preciznim 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Da, iako je riječ o trocilindričnom motoru, u kabini se ne čuje onaj ''mlinac'' zvuk, a i vibracije su jako prigušene, pa će rijetko tko odmah reći kako se pod poklopcem motora nalazi trocilindraš.

Motor i mjenjač se odlično nadopunjuju, pa je testna kombinacija možda i najbolji izbor kod Scale, koja može biti i brza, ali i štedljiva. Ako se vozite na otvorenoj cesti potrošnja može pasti i na 5 litara, dok se u gradu žustrijom vožnjom može približiti i na 7 litara. Na autocesti će pri 130 km/h Scala trošiti oko 6 litara, što je dobar rezultat, a prosjek nam je nakon tjedan dana bio 6,1 litru.

Scali najbolje paše umjerena vožnja, bez ekstrema. Tako je pri (pre)niskim okretajima izuzetno troma, dok je na visokim okretajima glasna više nego što je brza. Umjerenom vožnjom vas Scala nagrađuje tihim radom i malom potrošnjom, pa ju je tako i najbolje voziti.

Može ona biti i brza, pa joj do stotke treba par stotinki ispod 10 sekundi, a maksimalna brzina joj prelazi 200 km/h, ako vam ikad zatreba. Sama vožnja je nešto tvrđa, ali i dalje udobna, a ne smetaju joj ni naše loše ceste s mnogim uspornicima. No ono što može zasmetati budućim vlasnicima je i dobivanje obavijesti da primite volan, iako ga već držite s jednom rukom, a ta se obavijest dobiva često na dugim ravnim dionicama.

Zaključak i cijene

Škoda Scala Style 1.0 TSI 115 s podužim popisom dodatne opreme do registracije košta 183.064 kune. Od dodatne opreme ugrađeni su sigurnosni sustavi zadržavanja trake i potpora pri promjeni trake, adaptivni tempomat, sustav ulaska, izlaska i paljenja bez ključa, pomoć pri parkiranju, kamera za vožnju unatrag, aluminijski naplatci, paketi Dynamic, Emotion i paket prtljažnika te zračni jastuk za koljeno vozača.

Početna cijena Škode Scale sa 115 KS snažnim benzincem i Style paketom opreme je puno prihvatljivija i iznosi 141.626 kuna i donosi sasvim će zadovoljiti potrebe većine kupaca.

Naravno, početni model Škoda Scala s testnim motorom i opremom Active starta od 123.792 kn, a dostupan je i slabiji motora sa 95 KS po cijeni od 117.323 kune, no tada se dobiva i mijenjač sa 5 brzina, pa smatramo da se Scala sa slabijim motorom u biti i ne isplati radi male razlike u cijeni.

Moguće je i izabrati snažniju Scalu koja dolazi s 1,5-litrenim benzincen i 150 KS po cijeni od 155.659 kuna u kombinaciji sa Style paketom opreme, dok 115 KS snažan dizelaš i Style paket opreme koštaju 160.923 kune.

Izbora je mnogo, a ako izbacite ponešto od dodatne opreme testnog modela, dobivate automobil s dobrim omjerom uloženo-dobiveno. A nova Scala, je sasvim ok automobil. Nije nametljiva dizajnom, ali nudi svoje prednosti što se tiče potrošnje i prostranosti, i ima fer odmjerenu cijenu, pa ne sumnjamo kako ćemo Scalu često viđati na našim cestama.