Toyota Prius 1.8 Sol TEST

image

Testirao: Krunoslav Ćosić

Prius je prisutan na cestama već 15 godina i uvijek ćete na cesti znati da se radi o hibridnom automobilu. Prisutni su i na našim cestama (u Zagrebu se jedan taksi prijevoznik sa svojom flotom od više Priusa može svakodnevno vidjeti na ulicama), a jedino je šteta što i naša Vlada ne prepoznaje potencijal i korisnost ovakvog tipa automobila koji se u svijetu prodao u gotovo 3 milijuna primjeraka.

Nakon Priusa, Toyota je hibridnu tehnologiju počela ugrađivati u još nekoliko modela (Yaris hibrid i Auris hibrid), a i u sestrinskoj tvrtci Lexus imaju već nekoliko modela koje osim benzinskog motora pogoni i električni (RX 450h, GS 450h, CT 200h). Za sada se u sva Toyotina (i Lexusova) hibridna vozila ugrađuje samo benzinski motor, za koji u Toyoti smatraju da je bolje rješenje od dizelsko-električne kombinacije. Benzinski hibridi gotovo pa uopće ne emitiraju NOx i čestice, za koje se smatra da su uzrok brojnih respiratornih smetnji i oboljenja ljudi u urbanim područjima.

Vanjski izgled

S fluidnom linijom, od prvog do posljednjeg milimetra Prius treće generacije, koja je doživjela i redizajn, ne može proći neopaženo. U prednjem i stražnjem dijelu (ili bolje rečeno, u bočnom dijelu) prisutan je detalj bumeranga. Prednja svjetla su zgodno dizajnirana, asociraju na bumerang, a isto tako su i stražnja svjetla pri pogledu s boka u obliku bumeranga. Pogled samo sa straga nema povezanost s bumerangom, kojeg smo u posljednje tri rečenice spomenuli čak četiri puta, tako da ga više nećemo spominjati ;)

Ako pogledate Prius s boka, imate osjećaj kao da je automobil izrađen iz jednog bloka, djeluje kompaktno (i pripada kompaktnoj klasi automobila), a unutar njega se nalazi pravo malo tehnološko postrojenje. Da je to tako može se znati samo na osnovu nekoliko oznaka hibridne tehnologije Hybrid Synergy Drive. Možete to saznati i na vrlo opasan način: ukoliko se po ulici šećete i pri prelasku na drugu stranu ne pogledate ide li kakvo vozilo, oslanjajući se samo na svoj sluh, mogao bi vas udariti Prius, koji se bešumno kreće po cesti.

Kompletan test

 

 

 

Podijeli