Renault Espace 2.0 dCi 175 Initiale TEST

image

Testirao: Krunoslav Ćosić

Vanjski izgled

Renault je Espace predstavio prije 29 godina (1984. godine) tako da je ovo pionir u klasi monovolumena u Europi, a do sada je prodano više od 1,2 milijuna vozila. Espace je monovolumen s dizajnom koji maksimalno iskorištava svoje dimenzije, a u praksi to znači ravnije plohe, s manje dinamičnih linija. Pogled na prednji kraj najprije otkriva veliku širinu i visinu automobila – širok je gotovo 2 metra (točnije, 189,4 cm), visok je 172,8 cm.

Prednja maska je prepoznatljiva i otkriva pripadnost Renault obitelji, a linije djeluju izlomljeno. Kratki poklopac motora stapa se s velikim prednjim svjetlima i fluidnom maskom hladnjaka na kojoj je postavljen veliki Renault logotip. Espace nema klasični A stup – ima u suštini dva A stupa koji omogućuju velike staklene plohe i jako puno svjetla u unutrašnjosti vozila.

Stražnji kraj također otkriva svu širinu vozila, a peta vrata su gotovo pod pravim kutom postavljena. Time je omogućeno maksimalno iskorištavanje prostora radi dobivanja što više iskoristive površine. Bočna strana pruža pak pogled na svu dužinu vozila od 465,6 cm (Grand verzija je duža 20 cm). Opet do izražaja dolaze velike staklene površine te pod 45 stupnjeva položeni poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo radi što bolje aerodinamike. Stražnja stakla su zatamnjena.

Unutrašnjost

Tu ste zaista car! Prostrana unutrašnjost u bilo kojem dijelu vozila – prednjem, stražnjem ili pak u prtljažniku veliki je benefit za sve one koji se žele komforno voziti, bilo na dužim ili pak kraćim putovanjima. Ništa vam neće smetati, nizašto nećete zapinjati, nećete dodirivati ramena suvozača. Sve je na svojem mjestu. I imate pogled prema van, bez velikih prepreka.

Iskoristivost prostora je enormna, imate na raspolaganju velik broj pretinaca, uglavnom smještenih po prednjem dijelu kokpita, dok je središnji most prozračan i nije natrpan kao u mnogim monovolumenima. Unutar kokpita se nalaze manji i veći pretinci, neki su i jako dobro ukomponirani tako da imate osjećaj kako se radi o razlomljenom dizajnu, a ne o pretincima. Ne smetaju vam niti mnogobrojni gumbi, čak imate osjećaj kako mnogi od njih nedostaju. Ipak, ništa ne nedostaje, sve je tu, samo je jako dobro ukomponirano.

Kompletan test

Podijeli