Ako ne telefonirate dobit ćete besplatnu kavu

image

U japanskom okrugu Aichi tijekom 13 godina dogodile su se mnogobrojne prometne nesreće. Aichi tijekom spomenutih 13 godina nosi neslavnu titulu mjesta s najviše stradalih u prometnim nesrećama u Japanu - samo je u 2015. godini bilo 44.369 prometnih nesreća, što je rezultiralo mnogobrojnim ozljedama i smrću. Nadalje, velik problem u ovom području u Japanu su i vozači koji tijekom vožnje koriste mobilne telefone pa je u prošloj 2015. godini uhvaćeno 50.101 prekršitelja s mobitelom u ruci za upravljačem.

Stoga je za ovo područje pokrenuta inicijativa poput „Aichi: više nije najgori“, a sponzori projekta su Toyota i KDDI. Tvrtke će promovirati sigurnost u vožnji u Aichiju kroz obrazovne inicijative kojima je cilj smanjiti broj nesreća, a jedna od inicijativa je i aplikacija za pametne telefone koja će na zabavan način potaknuti vozače da ne telefoniraju tijekom vožnje.

Mobilna aplikacija Driving Barista moći će se koristiti samo u Aichiju, a korištenjem će se skupljati kuponi za šalicu vruće ili ledene kave u Komeda Coffee Shopu. Vozači koji sa svojim mobitelom prijeđu 100 km, a da mobitel nisu podignuli sa sjedala, dobit će spomenutu nagradu. Nakon prvog kupona, drugi i svaki sljedeći moći će se dobiti nakon 200 prijeđenih kilometara. Aplikacija će korištenjem žiroskopa (senzora za detekciju nagiba kućišta telefona) i GPS-a utvrditi koliko dugo telefon tijekom vožnje nije bio korišten te kolika je udaljenost prijeđena.

Princip rada aplikacije je objašnjen u četiri koraka

Prema istraživanju, oko 60% vozača je izjavilo da tijekom vožnje koriste pametne telefone, s tim da polovica vozača koristi samo jednu ruku na upravljaču.

Ukoliko ipak tijekom vožnje ne odolite i podignete telefon pri dolaznom pozivu, svi skupljeni kilometri se brišu i mora ih se skupljati ispočetka

Pogledajte video u kojem je sve detaljno objašnjeno:

Podijeli