Kakve bi trebale biti nove registarske pločice za automobile?

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Do 6. veljače 2015. godine traje MUP-ov natječaj za dizajn novih hrvatskih registarskih pločica. Ukoliko ste kreativni i želite dati svoj doprinos, uključite se u raspravu na VidiAuto Facebook stranici.

Sigurno vam nije svejedno kakve ćemo imati nove registarske pločice na svojim automobilima, hoće li se zadržati prepoznatljivost prema gradovima ili će se pak uvesti brojke i slova koja neće biti povezana sa sadašnjim pločicama. Možda se uvedu oznake prema županijama.

Ovo je bio prvi prijedlog za nove HR registarske pločice

Prije godinu dana VidiAuto se također aktivno uključio u tadašnju javnu raspravu na koju je pozvao MUP nakon predstavljanja prijedloga za nove hrvatske registarske pločice. Tom prilikom ste na našem testnom automobilu mogli vidjeti i procijeniti koliko su predložene pločice dobro dizajnirane, koliko su uočljive s različitih udaljenosti i koliko su pamtljive, a usporedili smo i nekoliko europskih pločica.

Primjer britanskih registarskih pločica

Na sljedećim linkovima pogledajte kako izgledaju registarske pločice na automobilima iz europskih zemalja, po kojoj su logici napravljene kao i njihovu povijest.Njemačke registarske pločiceTalijanske registarske pločiceŠvedske registarske pločiceŠvicarske registarske pločiceDanske registarske pločiceŠpanjolske registarske pločiceAustrijske registarske pločiceIrske registarske pločiceMađarske registarske pločiceBiH registarske pločiceFrancuske registarske pločiceRegistarske pločice Velike BritanijeSrpske registarske pločiceSlovenske registarske pločiceFinske registarske pločice

Ovo su definirani elementi koje nove registarske tablice moraju sadržavati: - europski logo (oznaka Europske unije i međunarodna oznaka države HR) na lijevoj strani registarske pločice u skladu s Uredbom Vijeća (EZ-a) br. 2411/98 od 3. studenoga 1998. o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Zajednice, - kombinacija slovno brojčanih oznaka na registarskoj pločici u karakterističnoj tipografiji. Predložena tipografija mora sadržavati znakove karakteristične za hrvatski jezik, a font treba funkcionirati na različitim platformama (PC, Macintosh ...) i operativnim sustavima (Windows, OS...), - nove registarske pločice neće nužno sadržavati oznaku registracijskog područja koja je vezana uz naziv grada, županije ili nekog drugog područja,- može sadržavati i znak-simbol koji upućuje na vizualni identitet Republike Hrvatske.

Primjer talijanskih registarskih pločica

Ostali zadani elementi koje registarska pločica /natječajni rad mora sadržavati su: 1) registarske pločice su bijele boje, a crnim slovima otisnuta je registarska oznaka vozila. 2) izvedbe sljedećih dimenzija: - 520x110 mm za vozila, uključujući traktore i radne strojeve, osim registarskih pločica za motocikle, četverocikle, lake četverocikle i mopede - 280x200 mm za vozila, uključujući traktore i radne strojeve, na koje se zbog njihove konstrukcije ne može pričvrstiti registarska pločica dimenzija 520x110 mm - 180x180 mm za motocikle i četverocikle - 150x100 mm za mopede i lake četverocikle3) sigurnosno/zaštitni element, odnosno potrebno je predvidjeti mjesto na registarskoj pločici na kojem će se nalaziti serijski broj i bar kod (visina serijskog broja 3,5 - 4 mm, širina cca 30 - 35 mm; visina bar koda 6,35 mm, širina ista ili vrlo slična širini serijskog broja).

Cilj MUP-ovog natječaja je dobivanje kvalitetnog, stručno projektiranog idejnog rješenja dizajna registarskih pločica, a za najbolja rješenja Ocjenjivački sud sastavljen od pet članova dodijelit će tri novčane nagrade u ukupnom iznosu od 45.000 kuna. Nagrađena rješenja bit će podloga za realizaciju izvedbenog rješenja i uvođenje novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj.

Detaljnije informacije možete pronaći na MUP-ovoj web stranici.

Podijeli